Logomain

Stílusikonok 50 felett

By Séllei Lilla 2012. január 6. 14:29

szerk at hg dot hu

Iris-apfel_50020130604-19838-1wfaz2z.gallery

Stílusikonok 50 felett: Iris Apfel (90)_500

Vivienne_westwood_50020130604-19838-1rsyd18.gallery

Stílusikonok 50 felett: Vivienne Westwood (70)_500

Patricia-field_50020130604-19838-1sa3tag.gallery

Stílusikonok 50 felett: Patricia Field (70)_500

Anna_wintour_50020130604-19838-1uvoz6x.gallery

Stílusikonok 50 felett: Anna Wintour (62)_500

Sule_kati_50020130604-19838-1mu466m.gallery

Stílusikonok 50 felett: Süle Kati (55)_500

Karim_rashid_50020130604-19838-1jwbkmx.gallery

Stílusikonok 50 felett: Karim Rashid (51)_500

Stilusikonok_50_felett_2_24020130604-19838-1g8z8vd.gallery

Stílusikonok 50 felett_240

Stilusikonok_50_felett_24020130604-19838-faonbd.gallery

Stílusikonok 50 felett_240

Stilusikonok_50_felett_50020130604-19838-z71nxk.gallery

Stílusikonok 50 felett_500

Összegyűjtöttünk néhány stílusikont! Közös bennük, hogy mindannyian elmúltak már 50 évesek.

A divat a fiatalok világa! Ezt az állítást sokszor sok helyről hallottuk már. Bár tény, hogy a kamaszok és a huszonévesek életében nagy szerepet tölt be az öltözködés, azért számos stílusikont találunk ötven felett is. Összegyűjtöttünk néhány, általában a divat vagy a design területén, sokszor a háttérben tevékenykedő stílusikont! Ezekben a nőkben és férfiakban az a közös, hogy mindannyian elfújták már az 50 gyertyát a szülinapi tortájukon.

A gyűjtemény persze szubjektív, és biztosan vagyunk benne, hogy még jó pár név felkerülhetett volna a listára. A stílusmesterek között nem állítunk fel rangsort, csupán életkor szerint követik egymást az anyagban. Kezdjük tehát a rangidőssel!

Iris Apfel (90)

"Tudja, mi a divatkatasztrófa? Amikor az ember tükörbe néz, és egy idegen bámul vissza rá."

:image_85850
kép: maccosmetics.com (Mac-Iris Apfel kampány)

A lista legöregebb tagja kétség kívül Iris Apfel, aki 1921-ben látta meg a napvilágot Iris Barrel néven. Névét akkor változtatta meg, mikor 1948-ban hozzáment Carl Apfelhez. Az idős hölgy régóta a divatvilágban tevékenykedik, ugyanis férjével textilcéget alapítottak. Iris ennél a cégnél dolgozott egészen 1992-ig, míg nyugdíjba nem vonult. Bár a divatvilágban az ősidőktől fogva ismert, az elmúlt hetekben mégis még jobban a figyelem középpontjába került köszönhetően annak, hogy a Mac kozmetikai cég az ő nevével fémjelzett kollekciót dobott piacra. Az idős hölgy megjelenéséhez szorosan hozzátartozik karakteres, fekete keretes szemüvege. Ruháira a bohóság jellemző. Ahogy az Elle-nek adott interjújában is hangsúlyozta, ő mindig hangulatához öltözik, nem szorítja a ruhatárát korlátok és szabályok köré.

Vivienne Westwood (70)

“Ha bizonytalan vagy, túlozz!”

:image_85851
kép: viviennewestwood.co.uk (2011/2012 ősz-tél kampány)

Húsz évvel Iris Apfel születése után, 1941-ben született Vivienne Westwood. A punk stílus nagyasszonyát nem kell bemutatnunk senkinek, hiszen töretlen évtizedes pályája során mindig az élvonalba tartozott. Vivienne Isabel Swire néven született, és mára híressé vált nevét és márkanevét férjének, Derek Westwoodnak köszönheti. Életének egyik leghíresebb momentuma Malcolm McLarennel folytatott kapcsolata. A Sex Pistols menedzserével folytatott viszonya nemcsak a pályáját indította be, hanem stílusát is örökre meghatározta. Ahogyan tervezői, úgy saját stílusára is a vad, punk jelzők igazak. Vivienne vörösre festett hajával, extrém ruháival mindig képes magára irányítani a figyelmet. A tervezőnőtől származik a következő idézet: “Ha bizonytalan vagy, túlozz!” Bár nem hisszük, hogy Vivienne túl sokszor lenne bizonytalan, mégis úgy tűnik imád túlzásokba esni.

Patricia Field (70)

"A hétköznapokon sokkal jobban kedvelem a kényelmes flip-flopból, pólóból és farmerből álló összeállításokat."

:image_85852
kép: Flickr - CHRISTOPHER MACSURAK

Vivienne Westwooddal egyidős Patricia Filed, aki a Szex és New York sorozattal, majd mozifilmekkel írta be magát a stylistok történelemkönyvébe. A szintén vörös fürtökkel büszkélkedő stylist New Yorkban született örmény és görög bevándorlók gyermekeként. Húszas éveiben indult be a divatkarrierje, ugyanis akkor nyitotta meg első üzletét Manhattanben. A nyolcvanas évektől kezdve inkább sorozatokban dolgozik jelmeztervezőként, de azért saját kreációkat is készít. A Szex és New Yorkkal történelmet írt, olyan tervezőknek adott világhírnevet, mint például Manolo Blahnik. Az ő nevéhez kötődik az Ördög Pradát visel film is. Patricia kora ellenére imádja a feszülős, sokat láttató darabokat - láthatóan jól érzi magát a bőrében! Saját elmondása szerint az öltözködési stílusa elég széles skálán mozog, bár a vörös szőnyegen tényleg szeret szexi darabokban vonulni (fittyet hányva a korra), de a hétköznapokban inkább a papucs-farmer-póló hármast részesíti előnyben.

Nickelson Wooster (?)

"Szeretem keverni az olcsóbb és drágább árfekvésű, a laza és komoly darabokat.”

Nickelson Wooster

A street fashion blogok látogatói jól ismerik Nickelson Woostert - legalábbis arcról. A divatvilágban régóta a Bergdorf Goodman és a Neiman Marcus férfi divat részlegéért felel. Ő az a sármos úr, aki ott van minden jelentős divateseményen és lazán pózol a fotósoknak. Stílusa utánozhatatlan és irigylésre méltó. Egyesíti a régi idők úriembereinek ruhatárát egy kis 21. századi vadsággal. Nickelson nemcsak öltönyeiről és pödört bajuszáról híres, hanem a karját és a lábszárát borító tetoválásairól is. Imádja az eleganciát egy kis őrültséggel. “Úgy gondolom, hogy manapság a férfiak szabadabbak az öltözködés terén, mint korábban valaha is voltak. Szeretem keverni az olcsóbb és drágább árfekvésű, a laza és komoly darabokat.” Sajnos akármennyire is kutatunk ennél többet nem tudhatunk meg róla, így korát is homály fedi.

Anna Wintour (62)

“Alkosd meg a saját stílusod, ami legyen egyedi és mások által jól beazonosítható.”

:image_85853kép: wikipedia.org

Az amerikai Vogue nagyasszonya, első számú stílusikon. Az 1949-ben született Annának frizurája a védjegye, amit 14 éves kora óta változatlanul visel. Fufrus bubifrizurája kellő komolyságot ad, pont olyat, ami tökéletesen passzol a divatvilág egyik mindenható úrnőjéhez. A ruhatára hasonlóan visszafogott és letisztult, mint a frizurája. Nem kedveli a hivalkodást, mindig szolid, divatos és jól öltözött. Imádja a decens kosztümöket és a nem túl magas sarkú cipőket. Stílusikonná válását időtlen megjelenése és a divatvilágban betöltött befolyásos szerepének köszönheti.

Süle Kati (55)

“Van világ a trendin kívül is!”

:image_85854kép: streetfashionbudapest.hu

A lista magyar részvevő nélkül nem is lenne az igazi. Süle Kati példája jól bizonyítja, hogy nem kell külföldre menni csak azért, hogy stílusos, magabiztos 50 felettieket találjunk. Süle Kati évek óta írja blogját Keti Bredso néven, ahol főleg kreatív átalakításokkal készített ruháit mutatja be. Kati az elmúlt pár évben tett nagyobb népszerűségre szert a Street Fashion Budapest oldalra feltöltött képeivel. Ötletes, merész ruhatáráért a fiatalok is rajonganak! Népszerűsége tette lehetővé, hogy a 2011 szeptemberében Magyarországra látogató Yvan Rodic, a FaceHunter fotósa néhány ember mellett őt is megörökítse. Kedves lelőhelye az Ómama Bizsuja, és imádja a japán tervezőket. Jelmondata: “Van világ a trendin kívül is!”

Karim Rashid (51)

"Miért kell a nyakkendő, a mandzsettagomb, a zsebkendőnek való zseb egy zakón?"

:image_85855
kép: Flickr - studio Loveeman.com

Karim Rashid formatervező 1960-ban született Kairóban. Az egyik leghíresebb ma élő amerikai formatervező. A nevéhez több mint 3000 tárgy fűződik. Népszerűségének fő kulcsa a jól beazonosítható tervezői stílusa. Az általa teremtett karakteres világ persze nemcsak a bútorokban, tárgyakban nyilvánul meg, hanem öltözködésében is. Akárhol felbukkan pink vagy éppen hófehér öltönyében plasztik kiegészítőivel, könnyedén ráismernek. "Miért kell a nyakkendő, a mandzsettagomb, a zsebkendőnek való zseb egy zakón? Nem hordok textilzsebkendőt, nem akarom az orromat folyton ugyanabba a textildarabba fújni” - elemzi saját rózsaszín zakóját, majd folytja: "Ez mind stílus – inkább viselnék olyan intelligens öltözéket, amellyel például most éppen lehűthetném magam”.

Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317