Logomain

27 milliárdos lakás, panorámával

By Kovács Dániel 2012. január 4. 10:19

szerk at hg dot hu

A csillagászati árban szerepet játszik a kilátás a Central Parkra a város legmagasabb lakótornyából, és persze a tervező neve.

110 millió dollárba, azaz a mai árfolyam szerint majdnem 27 milliárd forintba kerül majd a legfelső szinteken elhelyezkedő penthouse lakás New York legújabb felhőkarcolójában. A csillagászati árakban szerepet játszik a remek kilátás a Central Parkra a város legmagasabb lakótornyából, és persze a tervező, a Pritzer-díjas Christian de Portzamparc neve.

One57a20130604-19838-g6qxah.gallery

Az International Business Times újságírójának Portzamparc lelkesen ecsetelte, hogy mennyire felszabadító New York-ban dolgozni, ahol Európához képest jóval kevésbé kötik az építészeti előírások. A momentán One57 néven futó, 75 emeletes felhőkarcoló 306 méteres magasságával Manhattan, de egyben New York egyik legmagasabb tornya és egyben a legmagasabb lakótorony lesz 2013-as befejezését követően. Az építkezés 2010 januárjában indult az Extell Development Company beruházásában, a napokban pedig újabb látványterveket hozták nyilvánosságra. A tervező szerint az épület elegáns, lépcsőző tömege a Nagy Alma városképének lépcsőzésére utal.

A One57 alsó szintjein 210 szobás Park Hyatt Hotel nyílik, ennél komolyabb piaci érdeklődés övezi azonban az e fölé tervezett 135 apartmant. Miután nemrég a 15 Central Park West lakótorony penthouse lakása elképesztő, 88 millió dolláros áron kelt el (a hírek szerint a titokzatos orosz milliárdos, Dimitrij Ribolovlev lett az új tulajdonos), az Extell a One57 penthouse-lakásának árát is felsrófolta, az addigi 98 millióról 110 millió dollárra. Ha a lapok által máris Dimitrij-effektként emlegetett ügylettel is sikerül eladni, minden bizonnyal bekerül az újságokba az új tulajdonos neve. Ez azonban a befektetőket nem aggasztja, sőt: egy abu dhabi kormányzati ügynökség már bejelentette, hogy minden vevő nélkül maradt lakást megvásárol az épületben.

Christian de Portzamparc: One57, New York

 

Nem ez lesz az első Portzamparc-ház New York-ban; a jelenlegi helyszínétől nem messze, 1995-99 között felépült LMVH-székházzal a francia építész már az ezredfordulón komoly visszhangot váltott ki. Nem véletlen, hogy az új épületet is akkora felhajtás övezi, ami a közelmúltból csak Frank O. Gehry tornyáéhoz, illetve a Jean Nouvel bevonásával a MoMA szomszédságába tervezett felhőkarcolóéhoz hasonlítható.

new york, felhőkarcoló, usa, christian de portzamparc, amerika, terv, 2013, one57 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317