Logomain

Top tíz 2011: magyar design

By ginterzsófi 2011. december 20. 10:35

szerk at hg dot hu

Nissyoku_cikkep_120130604-19838-1dsen3s.gallery

Toronyi Péter Nissyoku lámpa 23. Koizumi Design Awards

Nissyoku_cikkep_220130604-19838-1cjdhtj.gallery

Toronyi Péter Nissyoku lámpa 23. Koizumi Design Awards

Cocodice_rd_yearbook_4a20130604-19838-10v4iwj.gallery

A Co&Co által kifejlesztett, Red Dot díjas COCODICE jo

Izr120130604-19838-1x8omas.gallery

Lepsényi Imre - Keltai Ágnes: A budapesti Izraeli Kulturális Intézet arculata, logó

4_ikireddot-320130604-19838-g2jcqk.gallery

Lepsényi Imre - Keltai Ágnes: A budapesti Izraeli Kulturális Intézet arculata

Lack_120130604-19838-fna8xs.gallery

Kiss Miklós: A LACK magazin arculata

Lack_220130604-19838-eyvnq8.gallery

Kiss Miklós: A LACK magazin arculata

Reonion20130604-19838-ny6u9h.gallery

A reOnion négyféle világítással a Burning Man fesztiválon

Cukorka20130604-19838-t2vgtw.gallery

Díszdobozos mix a Cukorka kínálatából

6204-pos1t1on-use-unused-0120130604-19838-1mmw7jr.gallery

POS1T1ON - USE unused: 62.04. bútorkollekció cikkép

Substitute-0820130604-19838-16pfqt2.gallery

A Tervhivatal Substitute bútorkollekciójának darabjai

Dombonatanya20130604-19838-18u4xe6.gallery

Iskolástáska a Dombon-a-tanya kollekciójából

Faun20130604-19838-11jsr0m.gallery

Faun longboardok

Index20130604-19838-14clz1l.gallery

top 10 2011 magyar design

Topdesign_index220130604-19838-18nzjcn.gallery

topdesign_index2

Faun220130604-19838-32zmto.gallery

faun project

Cukorka, gördeszka, zenélő hagyma és világhírű lámpa: összeállításunkból kiderül, hogy mit műveltek idén a magyar designerek.

2011 mozgalmas év volt a hazai designéletben: amellett, hogy számos lelkes, kreatív új csapat és alkotóműhely elindulásának örülhettünk, szinte minden hónapra jutott egy-egy hangos nemzetközi sikerről szóló hír is. Idén több magyar munka is elnyerte például a világ legnagyobb presztízsű design díját, a Red Dot Design Awardot: áprilisban a Cocodice készségfejlesztő játékcsalád, októberben az Izraeli Kulturális Intézet arculatterve, decemberben pedig a még egyetemista Toronyi Péter Nissyoku lámpája kapta meg az elismerést. Összeállításunkban a magyar design idei legfontosabb, legígéretesebb eredményeit gyűjtöttük össze.

COCODICE készségfejlesztő játékcsalád

Tervezők: Co&Co Design (Cosovan Attila, Cosovan Tamás, Hoffer Gábor, Hosszú Gergely, Nagy Richárd, Nagy Zsuzsanna, Oravecz András, Sümegi Éva)

A COCODICE, amelyet októberben Magyar Formatervezési Díjjal is jutalmaztak, lényegében egy újgenerációs logikai játék. A játékcsalád tervezői egészen eredeti játékelvet alkottak meg, amellyel a több ezer éves múltú egyszerű dobókockát értelmezték újra. A következetesen kidolgozott termékrendszerben a használat, a forma, a konstrukció, a gyárthatóság, a csomagolás, a grafikai arculat és az értékesíthetőség szempontjait is egyaránt fontos szempontként kezelték, így egy komplex, magas színvonalú tárgyat hoztak létre, ami várhatóan a nemzetközi piacon is sikerrel szerepelhet majd.

Az Izraeli Kulturális Intézet arculata

Tervezők: Lepsényi Imre, Keltai Ágnes

Idén először kapta meg magyar grafikus a Red Dot Communication Design kategóriájának díját: a Lepsényi Imre grafikus és Keltai Ágnes branding szakértő munkáját dicsérő arculat ráadásul egy kísérleti projekthez, a világ első izraeli kulturális intézete számára készült. A tervezők - akikkel októberben interjút is készítettünk - célja a tradicionális izraeli motívumokból merítő, ugyanakkor korszerűséget és nyitottságot sugalló vizuális világ megalkotása volt. A karakteres, alapszínekre épülő logó és a geometrikus formákból, egyfajta "háromszögmátrixból" álló arculati elemek - ahogy a rangos nemzetközi zsűri elismerése is mutatja - sikeresen közvetítik a kortárs, befogadó kulturális intézmény értékrendjét.

Nissyoku lámpa

Tervező: Toronyi Péter

Elképzelni se tudjuk, hogy a jövőben mivel fog előrukkolni Toronyi Péter, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal diákja, aki már most hatalmas elismeréseket söpört be különleges, Nissyoku nevű lámpatervével. Péter 2010 nyarán japánban nyert díjat, idén ősszel Magyar Formatervezési Díjjal jutalmazták, novemberben pedig a Red Dot díjat is átvehette Szingapúrban. A fény-árnyék hatásokkal játszó, gömb alakú Nissyoku lámpa formavilágát a japán hagyományok inspirálták, és a Red Dotnak köszönhetően 2012 végétől a hazai és a nemzetközi piacon is kapható lesz majd.

A Lack magazin arculata

Tervező: Kiss Miklós

Az első hg.hu Design Award díjjal is elismert fiatal grafikus, Kiss Miklós idén szuperfokozatba kapcsolt, és szinte már követni is alig tudtunk a folyamatosan érkező, kiemelkedő színvonalú munkáit. Miklós ráadásul nem csak kétdimenzióban gondolkodik: idén láthattunk tőle birkabundás lámpákat és aranycsótányokat is, de nagyon szerettük a Hajdu Anett márkájához készített arculatát, és a hg.hu díját is az Indiecouture magazin megjelenéséért nyerte. A grafikus idén tervezte meg az egyik legfrissebb hazai divatmagazin, a Lack arculatát is, aminek kifinomult tipográfiája és a "LACK" szó jelentésével játszó ötletes logója bizonyítja: Miklósra nyugodtan rábízhatnánk a hazai vizuális kultúra fejlesztését.

ReOnion - interaktív installáció

Tervezők: Laczkó Juli, Sztojanovits Andrea, Debreczeni Péter, Feles Dani, Ádám Zsolt

2011 tavaszának egyik legvidámabb híre volt, hogy egy fiatal magyar designerekből álló csapat interaktív installációjukkal megnyerte a legendás Burning Man fesztivál pályázatát, és így nyáron - hazánkból elsőként - elutazhattak a nevadai sivatagba, ahol fel is építhették az itthon megálmodott hatalmas óriáshagymát. A ReOnion, amely egy gerezdekre osztott kabinokból álló interaktív hangszer, tulajdonképpen a kapszulákban ülő emberek belső érzéseit, impulzusait teszi láthatóvá. A hagyma profi, finoman hangolt műszerek, például a szívritmust érzékelő szenzorok jeleit alakítja audiovizuális jelekké, így a szerkezetre vetített képek és a zene egy olyan sajátos rituális teret hoznak létre, amihez foghatót nem csak Magyarországon, de még a nevadai sivatagban sem láttak korábban.

Gasztro design: Cukorka Sweet Fabric Budapest

Ötletgazdák és tulajdonosok: Hajdu Anett, Gerzsenyi András, Csizmadia Attila

2011 a magyar gasztrokultúrában is eredményes évnek bizonyult: egyre több, nemzetközi mércével is különösen színvonalas, a belsőépítészetre, az arculatra és a kommunikációra is nagy hangsúlyt fektető vendéglátóhely, bisztró, bár, kávézó megnyitásáról számolhattunk be, amelyek létrehozásában a design különféle területeiről érkező legjobb hazai tervezők működtek együtt a maximalizmus jegyében. A legfrissebb és legizgalmasabb ilyen kooperáció a decemberben megnyitott Cukorka Sweet Fabric Budapest édességműhely, amelyet Hajdu Anett divattervező, Gerzsenyi András és Csizmadia Attila alapított. A Cukorka az igényes, egyedi, kortárs gasztrodesignt ötvözi a kézzel készített cukorkagyártás évszázados hazai hagyományaival, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem csak a város kedvenc édességlelőhelyeként, hanem kreatív műhelyként is sokat hallunk még róluk.

Pos1t1on x USE Unused: 62.04 bútorkollekció

Szeretjük a kreatív kollaborációkat, és még jobb, amikor a design különböző területein alkotó szakemberek dolgoznak együtt: egy ilyen kooperációból született a Pos1t1on és a USE Unused tervezői által közösen megálmodott, retró stílusú bútorkollekció. A Pos1t1on első bútorcsaládja, a Hypha az idei hg.hu Design Award finalistájaként végzett, a 62.04-et pedig az idei Design Héten mutatták be. A két elismert designercsapat a hatvanas évek hangulatában találta meg a közös nevezőt, így hozták létre a kollekciót, amelyet a jövőben bővíteni szeretnének, és nemzetközi designvásárokon is bemutatnak majd.

Tervhivatal x Mono fashion: Substitute bútorkollekció

Tervezők: Benedek Zsanett, Lakos Dániel

A Mono fashion store kirakat kiállításán, az idei Design Héten debütált az egyik legjobb fiatal terveződuó, a Tervhivatal különleges bútorkollekciója, a Substitute, amelyet a páros az Ecseri piacon talált antik bútortöredékek és kortárs elemek kombinációjából készített el. Az öt darabból álló kollekció koncepciójának lényege, hogy az egyedi, míves, kézműves eleganciát hordozó régi töredékek objet trouvéként épülnek be egy új, modern kompozícóba. A Substitute ráadásul nemcsak itthon, hanem külföldön is sikert aratott: az egyik legrangosabb nemzetközi designmagazin, a Designboom is bemutatta.

The Béta Version x Dombon-A-Tanya: Box Couture

Két hasonlóan gondolkodó fiatal tervezőcsapat, a Béta Version és a Dombon-a-tanya együttműködéséből született meg a divat és a design határait összemosó izgalmas Box Couture táskakollekció. Míg a Béta csapata finom megmunkálású, bőrből készült táskákat tervez, a Dombon-a-tanya régi, elavultnak gondolt használati tárgyaknak ad új életet. A kollaboráció eredménye egy olyan kísérleti táskakollekció lett, amelynek darabjai a használók emocióit önti formába: a tervezők megvizsgálták, hogy milyen táska illik például a mai férfiak, nők vagy gyerekek életmódjához, vagy egy kortárs piknikhez. Az egyedi gyártású, kézműves minőségű, fából és bőrből készült táskakollekciót a designerek az idei Design Héten mutatták be.

A legígéretesebb kezdeményezés: Faun Project - egyedi longboardok

Tervezők: Fenyvesi Zsófi (Miss Margrin), Trellay Levente, Somoskői Gábor

A lista végére hagytam egy személyes kedvencemet, az egyik legizgalmasabb idén indult kezdeményezést: a Faun projektet, ami - a Telep belsőépítészeti munkáiért is felelős - Heroine műhelyes srácok és Fenyvesi Zsófi, aka. Miss Margrin grafikus kollaborációjából jött létre. Bár Budapesten nincsenek San Francisco-hoz mérhető lejtőink és óceáni hullámaink, a Faun által kézzel készített egyedi longboardok nem csak az ars poeticájukként is megfogalmazott "flow" életérzést közvetítik és itthon is népszerűsítik a speciális sportágat, hanem a saját erőből elindított műhelyük működésével azt is megmutatják: kellő lelkesedéssel, szakmai hozzáértéssel és elhivatottsággal akár egy szokatlannak tűnő, eredeti vállalkozás is sikerre vihető.

installáció, arculat, logó, tipográfia, red dot, magyar design, use unused, 2011, hajdú anett, kiss miklós, tervhivatal, mono fashion, toronyi péter, pos1t1on, logo, cocodice, műhely, gasztro, lepsényi imre, reonion, feles dani, hajdu anett, dombon-a-tanya, cukorka sweet fabric, the béta version, faun project, fenyvesi zsófi, lack magazin, longboard Icon_print

Toronyi Péter Nissyoku lámpa 23. Koizumi Design Awards

Toronyi Péter Nissyoku lámpa 23. Koizumi Design Awards

A Co&Co által kifejlesztett, Red Dot díjas COCODICE jo

Lepsényi Imre - Keltai Ágnes: A budapesti Izraeli Kulturális Intézet arculata, logó

Lepsényi Imre - Keltai Ágnes: A budapesti Izraeli Kulturális Intézet arculata

Kiss Miklós: A LACK magazin arculata

Kiss Miklós: A LACK magazin arculata

A reOnion négyféle világítással a Burning Man fesztiválon

Díszdobozos mix a Cukorka kínálatából

POS1T1ON - USE unused: 62.04. bútorkollekció cikkép

A Tervhivatal Substitute bútorkollekciójának darabjai

Iskolástáska a Dombon-a-tanya kollekciójából

Faun longboardok

top 10 2011 magyar design

topdesign_index2

faun project

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317