Logomain

El sem tudjuk képzelni a jövő éttermét

By Ongrádi Melinda 2011. december 7. 15:02

szerk at hg dot hu

Cifrakert_ok20130604-19838-1dsrn7a.gallery

Kész Borbála: Cifrakert

Kesz_220130604-19838-lx7dg5.gallery

Kész Borbála: Cifrakert

Csoti_cikkindito20130604-19838-189de26.gallery

Csóti Gábor: Átrium

Csoti_120130604-19838-ndijs1.gallery

Csóti Gábor: Átrium

Csoti_220130604-19838-gn1e60.gallery

Csóti Gábor: Átrium

Csoti_420130604-19838-11ljsey.gallery

Csóti Gábor: Átrium

Daroczi_120130604-19838-woh5z6.gallery

Daróczi Krisztina: Uzsoki étterem

Daroczi_220130604-19838-1yogibo.gallery

Daróczi Krisztina: Uzsoki étterem

Daroczi_320130604-19838-107cqzg.gallery

Daróczi Krisztina: Uzsoki étterem

Harmath_120130604-19838-gfbu3m.gallery

Harmath Vera: al'aran

Harmath_220130604-19838-14j4edb.gallery

Harmath Vera: al'aran

Harmath_320130604-19838-rrloix.gallery

Harmath Vera: al'aran

Harmath_520130604-19838-1ie1i5s.gallery

Harmath Vera: al'aran

Krall_220130604-19838-yx3omb.gallery

Králl Péter: Original Steak Bar

Krisko_020130604-19838-14wtdds.gallery

Kriskó Andi: Jobsás étterem

Krisko_1__20130604-19838-l6adco.gallery

Kriskó Andi: Jobsás étterem

Palko_helga_ok20130604-19838-8ddh3p.gallery

Palkó Helga

Papp_eszter_1_120130604-19838-1rp1kiz.gallery

Papp Eszter: arc étterem

Papp_eszter_220130604-19838-1pt3p9u.gallery

Papp Eszter: arc restaurant

Sipos_rebeka_120130604-19838-vimcvw.gallery

Sipos Rebeka: White out!

Somi_blanka20130604-19838-1eg2jjo.gallery

Somi Blanka: Paradicsomkert étterem

Vert_andras20130604-19838-1ru3gy.gallery

Vert András: Csípős Kakas bisztró

Vigh_alexandra20130604-19838-17wkefu.gallery

Vígh Alexandra: Gabonéria

Uzsoki_galerianyito20130604-19838-i2m20b.gallery

uzsoki galérianyitó

Térben és időben az elvágyódás jellemzi a fiatal tervezők elképzelését arról, milyen az ideális budapesti étterem 2011-ben.

Nem itt van és nem most: ilyen egy ideális étterem 2011-ben Budapesten a jövő fiatal designerei szerint. Legalábbis ez derült ki a Coninvest Kft. étterem-tervezési pályázatának eredményhirdetésén, ahol egy 100 négyzetméteres étterem és 40 négyzetméteres terasz példáján mutathatták be a jelentkező, tervezői képzésben tanuló hallgatók, hogyan látják a jövő étteremdesignját.

A november 30-án tartott ünnepélyes díjkiosztón a különféle kapcsolódó szakterületek képviselőiből álló zsűri elemezte, hol tart ma Magyarországon az étteremtervezés. A pályázat tanulságai azonban túlmutatnak mindezen: bár a kezdeményezést  pozitívnak ítéljük,  az eredmény láttán érzett benyomásaink vegyesek.

Meglehetősen összetett szakterületről van szó: a tulajdonos személyes preferenciái, a vendégek ízlése és a szigorú technológiai követelmények sokszor egymásnak ellentmondó szempontokat képviselnek. Ahogy Stanó Tamás, a LeRoy alapító tagja és tulajdonosa fogalmazott: fontos, hogy designert alkalmazzanak egy étterembelső megtervezésénél, de természetesen a tulajdonosok mindig szeretnek beleszólni. Ezt erősítette meg Segal Viktor is, aki szerint itthon nagyon nehéz dolga van a tervezőknek, hiszen míg külföldön a munkát az első pillanattól profik végzik, addig itthon sokszor maguk a tulajdonosok sem tudják, mit szeretnének.

Bár a pályázat konkrét megkötéseket tartalmazott, annak részeként az adott kritériumoknak megfelelő melegkonyhát kellett tervezni, úgy tűnik, a tervezők inkább a designra helyezték a hangsúlyt – mindössze három olyan munka akadt, amely valóban kidolgozott konyhatechnikát tartalmazott. A jelek szerint az értékelésnél ez nem bizonyult hátránynak: az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy ötletet, gondolatot konzekvensen végigvigyen a tervező.

Elvágyódás-design: így jellemezte az általános képet Göde András belsőépítész. „Olyan érzetet keltenek a terek, hogy nem itt és nem most vagyunk Budapesten, hanem 50 évvel ezelőtt, vagy más országban. Én berzenkedem ez ellen: jobban szeretnék Budapesten lenni 2011-ben.”

Az egyik kiemelt munka az EKOOK elnevezésű koncepció (Palkó Helga), amely egy, ma igen népszerű gondolatsort: a low-budget építkezést és az ökoépítést hangsúlyozza. Képviselte magát a hófehér-minimál vonal is: a Paradicsomkert étterem (Somi Blanka) és a legjobb hármas közé is bekerült Csípős Kakas bisztró (Vert András) a letisztult és feszes terekkel operál. A második helyezett al’aran tervezője, Harmath Vera egy meglévő teret rendezett be, ezt külön értékelte a zsűri; a belvárosi helyiségbe kortárs formába öntött arab világot varázsolnak a látványtervek.

„Elképzelésemben egy piaci rést lefedő, arab kulináriát népszerűsítő étterem szerepelt, amely kialakításában Abu Dhabi és Dubai luxusbárjait-éttermeit idézi” – írja a tervező. „… A tér másik meghatározó inspirációi a fényűző arab világot ellenpontozó ősi barlanglakások. Innen ered a tér aranyfalának fluid, sziklafalszerű formája, az ebből leszakadt kőzetet idéző, élesen a térbe hasító bárpult, a betűszegecsekre felfuttatott növények, a sejtelmes világítás és a sötét színek használata. A két ellenpont, a luxus és a nomád világ keresztezése olyan modern térélményt eredményez, amely az étterembe látogatónak nem csak kulináris, hanem vizuális élményt is okoz.”

Az első díjat Kész Borbála Cifrakert étterme érdemelte ki – a visszafogott, csendes építészeti megformálású étterem szinte „átengedi” magán a környező parkot. Az egyszerű építészeti eszközöknek a belső térbe helyezett fűszerpult ötlete - amely utal a város mezőgazdasági, fűszertermesztési adottságaira - ad némi csavart: arról a betérő vendégek kedvükre szakíthatnak; „jelenléte fokozza a természetbe való integráltságot”, véli a tervező, aki a természetesség jegyében szándékosan kerülte a túlrészletezett dekorációs elemeket. Az étterem Nagykőrösön, egy közkedvelt városi park bejáratánál kapott helyet. A koncepció fontos része volt, hogy a közelben nagyobb rendezvényeket szoktak tartani, a teraszrész kialakítása és a fadobozba helyezett külső kiszolgálóegység ehhez igazodik.

Bár a kezdeményezés mindenképpen pozitív, hiszen napjainkban kevés a lehetőség, hogy megmérettessék magukat a hallgatók, a pályamunkák színvonala eléggé változatos. Ennek egyik oka talán éppen az a rutintalanság, amely a nívós megmérettetések hiányának köszönhető - hiszen az iskolapad világán túllépve éppen ezeken szerezhetnének tapasztalatokat a tervezők az elvárható színvonalról. Mindenképp fontos lenne tehát, hogy sokkal több hasonló lehetőséggel találkozzanak a fiatal szakemberek - ebben pedig valóban fontos szerepet játszhatnak a hasonló magánkezdeményezések.

belsőépítészet, étterem, magyar design, étteremdesign, fiatal tervezők, coninvest kft. Icon_print

Kész Borbála: Cifrakert

Kész Borbála: Cifrakert

Csóti Gábor: Átrium

Csóti Gábor: Átrium

Csóti Gábor: Átrium

Csóti Gábor: Átrium

Daróczi Krisztina: Uzsoki étterem

Daróczi Krisztina: Uzsoki étterem

Daróczi Krisztina: Uzsoki étterem

Harmath Vera: al'aran

Harmath Vera: al'aran

Harmath Vera: al'aran

Harmath Vera: al'aran

Králl Péter: Original Steak Bar

Kriskó Andi: Jobsás étterem

Kriskó Andi: Jobsás étterem

Palkó Helga

Papp Eszter: arc étterem

Papp Eszter: arc restaurant

Sipos Rebeka: White out!

Somi Blanka: Paradicsomkert étterem

Vert András: Csípős Kakas bisztró

Vígh Alexandra: Gabonéria

uzsoki galérianyitó

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317