Logomain

Az elmúlt 40 év bombanői egy asztalnál

By Séllei Lilla 2011. november 29. 09:54

szerk at hg dot hu

Barabas_heni_new_yorker_50020130604-19838-1i2dane.gallery

Modellgenerációk beszélgetése - Barabás Heni_500

Pataki_agi_fabulon_2_50020130604-19838-1omtxoc.gallery

Modellgenerációk beszélgetése - Pataki Ági_500

Gorog_zita_hallasserultek_50020130604-19838-1jel61h.gallery

Modellgenerációk beszélgetése - Görög Zita_500

Pataki_agi_fabulon_24020130604-19838-15jgjla.gallery

Pataki Ági - Fabulon_240

Barabas_heni_24020130604-19838-1xabwd9.gallery

Barabás Heni - New Yorker kampány_240

A 90-es évek előtt a manökenek bőröndben hordták haza a pénzt, Görög Zita már a csekkfüzetes korosztály tagja...

A 90-es évek előtti modellgenerációk tagjai még “bőröndben hordták haza a készpénzt”, Görög Zita a csekkfüzetes korosztály tagja, az ifjú titánok, mint a 17 esztendős Barabás Heni, pedig már utalással kapják a a gázsit. A Fashion Video Festival legizgalmasabb programját Maróy Krisztina vezette, aki a magyar sztármodellek három generációjának tagjaival beszélgetett.

:image_84469
Pataki Ági egy Fabulon reklámban

A beszélgetés rangidős tagját, Pataki Ágit ma is mindenki ismeri. A Fabulon egykori arca a hetvenes években kezdte a pályáját. Húsz évig modellkedett - ma ez már elképzelhetetlen. “Ma már húszévesen is kiöregedett az ember” - érzékeltette egy kis túlzással a helyzetet, aki még teljesen más körülmények és rendszer szerint dolgozott, mint mai pályatársai. A hetvenes években még nem léteztek ügynökségek, nem szerveztek castingokat, a piac sem volt ekkora, éppen ezért a nyomás kisebb, a stressz kevesebb volt. Aki egyszer a modellpályára került, biztos helye lehetett. A lányok ügynökség híján a saját imidzsükért feleltek. Persze a piac is más volt, sokkal kisebb, hiszen a korábbi rendszerben a modellek kizárólag itthon dolgoztak.

Liebhaber Judit egy évtizeddel később, a nyolcvanas években kezdte a karrierjét. Judit már külföldön is dolgozhatott abban az időben, így jól érzékelte a különbségeket, ami a határ innen eső és a határon túli modellvilágot illeti. Judit után Görög Zita következett, aki pályáját 1997-ben, 17 évesen kezdte. Akkoriban alakult ki az ügynökségi rendszer, de elég nagy zűrzavar uralkodott: Zitának külföldön hamarabb lett ügynöksége, mint itthon. Az utazások során pedig lenyűgözte a csillogás, hogy például csekkfüzettel vásárol az üzletekben, ahogyan az amerikai filmekben - a barátokat és a családokat viszont hiányolta.

Varga Ágota, aki román állampolgárként 2000-ben kezdett el modellkedni. Ahogyan korábbi magyar pályatársainak, úgy neki is megnehezítette a vízumkérdés a külföldi karrierjét. Volt olyan eset is, hogy afrikai vízum hiányában maradt le egy Prada-kampányról. “Furcsa mód én azt akkor nem bántam, mert nem tudtam mi az, hogy Prada, nem fogtam fel, hogy ez mekkora dolog. Egy kis romániai faluból érkeztem, így ezek a dolgok eléggé távol álltak tőlem” - mondta Varga Ágota, aki emellett hangsúlyozta, hogy azért nagy volt a kontraszt a kifutón viselt két millió dolláros fülbevaló és aközött a modell-lakás között, amin hat másik lánnyal és patkányokkal osztozott.

:image_84468
Barabás Heni a New Yorker kampányában

A 17 éves Barabás Heni a beszélgetés legfiatalabb tagja, bár már szép sikereket tudhat magáénak, még karrierje elején jár. Ő azt hangsúlyozta, hogy külföldön a modelleket tárgyként kezelik, de ehhez egy modellnek hozzá kell szoknia. Ahogyan Heni is, úgy a többi  modellgeneráció tagja is úgy vélte, hogy szakmájuk legnagyobb előnyének a sok-sok utazás bizonyult. “Ráadásul ezek olyan utazások, amikor nem turistaként mész egy új országba, városba” - mondta Görög Zita.

Pataki Ági kiemelt még egy fontos különbséget a szakma mai és korábbi helyzete között: az ő idejében jobb volt a modellek hírneve, mint mostság. Ma sem hiszi, hogy a szakmája alapján kellene megítélni valakit, hiszen ugyanúgy vannak rosszéletű nők a titkárnők között, mint például a modellek között. “Akkoriban nem dolgozott sok modell, ma meg már mindenki annak nevezi magát” - jelentette ki. Ezzel Görög Zita is egyet értett, aki elmondta, hogy úgy érzi az ő idejében kezdték a modelleket összekeverni a playmate-ekkel: “A playmate-ek nem modellek. Ma már nemcsak azok a hölgyek kerülnek a Playboy címlapjára, akik előtte elértek valamit, hanem azok a semmiből előbukkanó hölgyek, akik fizetnek a megjelenésért, mert ezt követően Dubajban is nagyobb a tarifájuk.” Varga Ágota is egyetértett a modellek kétes megítélésével, azaz, hogy az emberek sok playmate-et is modellnek tartanak. Sok társa ma már titkolja, hogy korábban modellként dolgozott. Őt ez sosem zavarta, nem gondolta, hogy titkolnia kellene: “Nekem volt olyan, hogy igazolványképként egy setkártyából kivágott modellfotómat használtam.”

:image_84470
Görög Zita a Kerülj közelebb! kampányban

Adta magát ezután a kérdés, hogy vajon Pataki Ági személyigazolványában a szocialista rendszerben mi volt feltűntetve munkahelyként? Ahogyan sok más modell ő is közveszélyes munakkerülőnek számított, mivel nem rendelkezett állandó, fix munkahellyel és jövedelmmel, a személyiigazolványában pedig a földmérőtől kezdve a tolmácsig sok-sok érdekes szakma bekerült. A tolmács egyébként még helytálló is volt, hiszen a bölcsésznek készülő Ági a sikertelen egyetemi felvételi után egy évet tolmácsként dolgozott. Egy Magyarországon tartózkodó külföldi társaság nőkből álló részét kalauzolta Budapesten, amikor is betértek a Rotschild szalonba, ahol aztán megkapta első felkérését, mint modell.

Liebhaber Judit elmondta, hogy míg régen jól elhatárolódott, hogy ki az a modell, aki vetkőzik és ki az, aki nem, addig ez ma már nincs így, ma már nagyobb az átjárhatóság. “Nem mindegy, hogy valaki, hogyan vetkőzik. Itt a kiállításom látható például Tombor Zoltán három munkája is, és amikor néztem őket a beszélgetés előtt, fel sem tűnt, hogy aktképekről van szó" - szemléltette példával Pataki Ági, hogy mekkora is a különbség vetkőzés és vetkőzés között.

A beszélgetés végéhez közeledve a csapat azt kezdte boncolgatni, hogy vajon kiből lesz ma modell? Varga Ágota elmondta, hogy szerinte ma azért is van annyi lány a piacon, mert maguk az ügynökségek sem tudják megjósolni, hogy ki lesz a befutó. Ezt a gondolatot egészítette ki a ma már egyébként ügynökséget üzemeltető Görög Zita: “Én úgy veszem észre, hogy az aszimmetria egyre kevésbé divatos. Ma már nem meglepő, ha a lányainknak nemcsak a derék- és mellbőségét mérik le egy válogatáson, hanem megmérik a szemük közötti távolságot is.” Zita egyébként nem is érti, hogy miért van erre szükség a rengeteg utómunkával dolgozó világunkban. Varga Ágota szerint pedig ma kevés szakember van, aki tényleg meg tudja mondani, hogy kiből lesz sztármodell.

divat, modell, magyar divat, fashion video festival, kerekasztal beszélgetés Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317