Logomain

Nem hangtompító: okos magyar zuhanyrózsa

By Kovács Dániel 2011. november 24. 13:13

szerk at hg dot hu

Robb1280_ps_aaa20130604-19838-ao4jlc.gallery

Horváth Viktor: Az Ecomatic zuhanyrózsa robbantott ábrája

Ecomatic20130604-19838-19gutns.gallery

Horváth Viktor: Ecomatic zuhanyrózsa

Ecomatic_mobile20130604-19838-1qqzlyk.gallery

Horváth Viktor: Az Ecomatic alkalmazása mobiltelefonon

Fsz20130604-19838-zvrofi.gallery

Horváth Viktor: Az Ecomatic használata - zuhanyzás és mobilalkalmazás

A robbantott ábra csak azt bizonyítja, hogy Horváth Viktor Ecomatic környezettudatos zuhanyrózsája akár gyártható is lenne.

A lenti ábra első blikkre tán a bérgyilkosos filmekben látható, fegyvercsőre szerelhető hangtompítót juttatja eszünkbe, ám valójában azt támasztja alá, hogy nem elég szép és praktikus tárgyakat tervezni, a megvalósíthatóságra is ügyelni kell. A robbantott ábra azt bizonyítja, hogy a negyedéves műegyetemista, Horváth Viktor munkája, az Ecomatic környezettudatos zuhanyrózsa akár holnaptól gyártható is lenne - nem véletlenül válogatták be a Magyar Formatervezési Díj idei kiállítására.

A Gőgh Renáta közreműködésével tervezett Ecomatic elsődleges funkciója természetesen a zuhanyzás, ezen felül pedig a használat közbeni vízfogyasztás regisztrálása és kijelzése. Viktor szerint napjaink aggasztó problémája a túlzott, pazarló vízfogyasztás, aminek fő okát abban látja, hogy az emberek nem érzik közvetlenül a vízhiány következményeit. Ez a termék viszont elősegítené a tudatos vízfogyasztás beépülését a mindennapjainkba, így őrizve bolygónk vízkészletét, valamint elősegítve a vízszámla csökkenését. A zuhanyrózsába ezért digitális vízmennyiségmérő kerül, ami a zuhanyzáskor felhasznált víz mennyiségét számlálja. Az alacsony fogyasztású, de nagy teljesítményű, vízhatlan oLED kijelző a zuhanyrózsa markolatán helyezkedik el, így a használója szem előtt tarthatja az elhasznált víz mennyiségét. Ennek pszichológiai hatására épül a termék: ha ugyanis az emberek számszerűleg látják az általuk elhasznált víz mennyiségét (literben vagy forintban), akkor törekedni fognak arra, hogy ez az érték minél alacsonyabb maradjon – mondja a tervező.

A készülék képes regisztrálni az aktuálisan felhasznált vízmennyiséget és az összfogyasztást is, így a felhasználónak lehetősége van a vízfogyasztása tekintetében hosszú távú következtetéseket is levonni, illetve költségkalkulációkat végezni. A mérőegység automatikusan kapcsol ki és be, vezérlése a kijelző területének megérintésével történik, ahol egy nyomásérzékeny fólia veszi le a parancsokat. A mérőegység elvi alapja a vízórák működési elvéből származik. A markolatban elhelyezkedő turbinán lévő mágnesek forgási pozícióját egy reed-relé regisztrálja, mely a változó feszültség jeleit a mikrokontrollerbe vezeti, majd literben vagy forintban a kijelzőn jeleníti meg a fogyasztási adatokat. A szerkezet tápellátását két lítium gombelem adja, melyek körülbelül 2 évig működtetik a szerkezetet, ezután ki kell cserélni őket. Ezt a műveletet a felhasználó is végre tudja hajtani külső segítség nélkül. A különböző kijelzési módok között a kijelző megnyomásával lehet váltani. A termék burkolata fröccsöntéssel készül, majd ezután krómozáson megy keresztül.

Az Ecomatic megvásárlása után ingyenesen letölthető az a szoftver, melyet használhatunk a telefonunkon vagy bluetooth képes számítógépünkön, aminek a segítségével teljes mértékben kihasználhatjuk az eszköz funkcióit. A szoftver segítségével tudjuk kalibrálni a mérőegységet és tudjuk lementeni a zuhanyrózsában tárolt adatokat. A szoftver számtalan extra funkcióval segíti a gazdaságos vízfogyasztás megtalálását.

A forma kialakításánál a fő szempontok az egyszerűség, letisztultság és az ergonómia voltak. A 206x36 mm-es, hengeres alapforma könnyen értelmezhető, egyértelmű használatot sugall, valamint sokféle fürdőszobai környezetbe beilleszkedik. A kijelzőt a zuhanyrózsa krómozott felületén végigfutó fényes fekete díszítő elem rejti el, amely első ránézésre elrejti az eszköz hi-tech mivoltát, és inkább visszafogottan elegánssá teszi annak összhatását. Jelenlegi színei a króm és a fekete, de a fekete műanyag elemet lehet máshogy színezni, így a különféle felhasználói igények is kielégíthetők.

A zuhanyrózsa egyelőre koncepció, a Műegyetem Ipari Termék- és Formatervező mérnök szakos hallgatóiból alakult Room11 Creative Design Group tagjaként azonban Viktor remélhetőleg gyártót is talál majd az egyedülálló, praktikus elgondoláshoz.

design, fürdőszoba, magyar design, koncepció, room11, horváth viktor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317