Logomain

Piszkos kéz, tiszta fej

By Kovács Dániel 2011. november 17. 10:19

szerk at hg dot hu

C420130604-19838-7l5he0.gallery

Orlai Balázs a Tárgyalkotó Tanszéken

C720130604-19838-1ioe9lv.gallery

Pillanatkép a Tárgyalkotó Tanszékről

C620130604-19838-1hisvks.gallery

Pillanatkép a Tárgyalkotó Tanszékről

C520130604-19838-1ybg8f1.gallery

Pillanatkép a Tárgyalkotó Tanszékről

C320130604-19838-1txv6fn.gallery

Pillanatkép a Tárgyalkotó Tanszékről

C220130604-19838-t4i90o.gallery

Pillanatkép a Tárgyalkotó Tanszékről

C120130604-19838-5j5twj.gallery

Pillanatkép a Tárgyalkotó Tanszékről

A MOME átalakuló Tárgyalkotó Tanszékéről a nyílt nap előtt Orlai Balázst kérdeztük, aki rektori megbízottként felel a reformokért.

2017-ben diplomázik majd az első diák a MOME Design Intézetének Tárgyalkotó Tanszékének mesterképzésén. Sok az ismeretlen a mondatban? Nem véletlenül: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatási rendszerét az elmúlt másfél évben gyökeresen átszervezték. Manapság még egy évre is nehéz előre tervezni, Tárgyalkotó Tanszék struktúrájának és működésének beindításával megbízott Orlai Balázs, akit a Kolbászból kerítést! Stúdió designereként és e szerepében például a P-alakú bringaparkolók egyik tervezőjeként ismerhetünk, jóval hosszabb távra tervez.

Azt már a felállványozás is elárulja a tájékozatlanok számára, hogy az Iparművészeti Múzeum épülete nincs fényes állapotban. Az udvaron a néhány hónappal ezelőtt leemelt lanterna álldogál, befedve, hogy az idő lehetőleg ne tegyen benne kárt. A Kinizsi utcai oldalbejárat mögött, ahogy Lechner Ödön annak idején megálmodta, ma is kerámia- és üvegtárgyak tervezésére szakosodott diákok dolgoznak.

Az elmúlt évekre az egykori Szilikáttervező Tanszék, azaz a kerámia- és az üvegtárgyak tervezését oktató szakok oktatási struktúrája megfáradt – mondja Orlai Balázs, miközben az épület tágas, szürkés falú folyosóin járkálunk. Míg a MOME egyéb területei folyamatosan újragondolták magukat, reflektáltak a változásokra a kerámia és az üveg szak tevékenysége mindinkább a háttérbe szorult – ezzel együtt a szakok iránti érdeklődés is csökkent. Miután tavalyelőtt a teljes egyetem oktatási struktúráját újjászervezték, négy intézetet hoztak létre és a kerámia-, az üveg- és a fémművesség szak „Tárgyalkotó Tanszék” néven a Design Intézet részévé vált, természetes módon merült fel az igény az intézmény vezetésében, hogy a változás itt is megmutatkozzon. Az „újrainstallálással” először a tanszéken régóta oktató, méltán népszerű Péter Vladimir professzort bízták meg, aki Bánfalvi Andrással az elmúlt évtizedekben egy kicsi, de nagyon nyitott és szabad szellemű fémművesség szakot hozott létre. Az eltelt egy év után Péter professzor a hat éve tanító Orlai Balázsnak adta át a stafétabotot.

„A kerámia és üveg szakokat bezárni senki sem akarja, csak a mai, illetve már azt kell mondanom, a tegnapi formájában nem érdemes üzemeltetni. Ha meg tudunk újulni, értelmes választ tudunk adni arra a kérdésre, miért fontos ez az egyetemnek, miért jó ennek az országnak, miért jó annak, aki ide akar jönni tanulni, akkor érdemes folytatni. Ezen dolgozunk teljes erőbedobással” – szögezi le Orlai Balázs, immár rektori megbízottként. Az egykori Iparművészeti Főiskolán szinte a kezdetektől működik keramikusképzés, az üvegtárgyak tervezését pedig ötven éve oktatják, ezt fogja például bemutatni a Ponton Galéria november végén nyíló kiállítása, a „Kerámia 100 Üveg 50”. Ha ezek a szakok megszűnnének, az egyetem kicsi, de fontos részeit veszítené, olyanná válna, mint egy széles mosoly, két hiányzó foggal. A Tárgyalkotó Tanszék lényege, hogy egyfajta „hub” módjára fogadja mindazokat, akik tervezők, alkotók szeretnének lenni a fémművesség, a kerámia és az üveg területeken és ezt egyetemi szintű gondolkodással és manuális készséggel akarják művelni, mert nem bírnak magukkal és tárgyat akarnak alkotni, készíteni. Ehhez nemcsak az oktatási struktúra és a tartalmi követelmények újragondolására van szükség, hanem a műhelyviszonyok normalizálására is.

Orlai Balázs Néma Júliával, Lipóczki Ákossal és Gáspár Györggyel az oldalán beindította a Tanszék újraszervezését. „Nyitni, kooperálni, tervezni és alkotni – nem moralizálni” – így foglalja össze a Tárgyalkotó mottóját. „Nyitni kell a külvilág felé, megmutatni, hogy itt vagyunk, most éppen kicsik vagyunk, de olyat tudunk, ami hasznos és szerethető; nyitni az egyetem többi része felé, felkutatni az esetleg porlepte, de valódi értékeket.”

A tervek szerint a BA képzés elvégzésével elegendő tervezői-alkotói tudást lehet majd szerezni ahhoz, hogy saját manufaktúrát működtethessenek a diákok, képesek legyenek egyedi vagy kis szériában gyártott ékszereket, kerámia- vagy üvegtárgyakat tervezni és készíteni. Az MA képzés túllép ezen, és az önálló tervezői, alkotói létet alapozza meg, lehetőséget ad az egyéni hang megtalálására, az ehhez szükséges tág látókör és ismeretanyag átadásával.

A BA oktatás első félévében a hallgatók a Design Szolfézs programban vesznek részt, ami a Design Intézet közös alapozó féléve. Ekkor együtt dolgozik textiles, formatervező, fémműves keramikus és üveges hallgató, ezt inspiráló, szintre hozó félévnek szánják. A BA képzés további öt félévében használati tárgyak tervezésén keresztül tanulják meg a hallgatók a tervező-alkotói gondolkodás alapjait, ehhez szorosan kapcsolódik a mesterségbeli tudás elméleti és gyakorlati oktatása. A cél az, hogy a különböző anyagokkal való elmélyült munka olyan tudatos tevékenység legyen, amely visszahat a tervezői gondolkodásra, insprálja a hallgatókat, segíti a továbblépésüket.

Az MA képzésre jelentkező a hallgatók szabadon választhatnak a Tanszék mesterei, professzorai által meghírdetett programok közül. „Mindenki karakterének megfelelő tanárt és programot választhat, erre a képzésre várunk formatervező, textiltervező, építész hallgatót is, de előfeltétel saját vagy a Tárgyalkotás területein való tervezői és manuális készség birtoklása. Büszkék vagyunk arra, hogy a fémműves MA képzésben most is van formatervező és építész BA oklevéllel rendelkező hallgatónk is” – húzza alá Orlai Balázs. A DLA képzésben ezeken a területeken doktori diplomát is lehet szerezni – a doktoranduszok most is tanítanak a tanszéken. Az idei kísérleti év: a változásokat elindították, ám a Tárgyalkotó szak BA- és MA-akkreditációja még nem fejeződött be. „Ami most történik, az egyfajta repülőgép-szerelés repülés közben…”

A diákoknak meg kell tanulniuk együttműködni más tanszék hallgatóival is, hiszen például egy nagy kerámiafal elkészítéséhez grafikus konzulensre segítsége szükséges lehet, azt pedig egy építész tudja megmondani, kandallót vagy üveginstallációt van-e értelme kortárs családi ház nappalijába tervezni. A kölcsönösség azonban oda-vissza érdekes: a Tanszék nyitni szeretne a hallgatók irányába, hogy a manuális munka iránti késztetést érző építész- vagy designerhallgatók is betérhessenek a műhelyekbe. „Épp ez teszi egyedülállóvá a Tanszéket, hogy aki nálunk tanul vagy vendégként dolgozik, kész tárgyat tud létrehozni és ez mámorító” – szögezi le Balázs. „Kinyitjuk a műhelyajtókat, lehetőséget teremtünk arra, hogy beinduljon ez az áramlás.” Nem véletlenül jelentkeztek idén is a kapacitást bőven meghaladó létszámban külföldi Erasmus-hallgatók a tanszékre, és nem véletlenül érezte magát olyan jól Budapesten a nemrég idelátogató, neves amerikai keramikus, Frederick Lee Olsen; az effajta, jó értelemben vett „két kézzel folyó munkát” már igen kevés helyen lehet gyakorolni.

Nyílt nap - MOME Tárgyalkotó Tanszék

Ezért is hirdették meg az idei nyílt napot a „Piszkos kéz, tiszta fej” mottóval. Kockázatos dolog manapság szakmát választani, ezért megpróbálnak minden információt megadni a jelentkezőknek; emellett újítanak is, idén először például a hallgatók helyett az oktatók munkáit mutatják be a nyílt napon. Fontos, hogy aki idejön tanulni, pontosan tudja: mit fog kapni, mire számíthat, kik lesznek a mesterei. Balázs nyitott intézménnyé szeretné tenni a Tárgyalkotó Tanszéket, és az az álma, hogy 2017-ben tiszta fejjel gondolkodó, együttműködésre képes, felelős, értelmiségi gondolkodású emberek lépjenek majd ki az iskolaajtón, erős manuális tudással és a világ iránti nyitottsággal – olyanok, akik a következő 20-30 évben képesek a fejlődésre és örömmel gondolnak vissza az alma materre.

Ha még többet akarsz tudni a Tárgyalkotó Tanszékről, ajánljuk az alábbi programokat.

MOME Nyílt Nap
A MOME Design, Építészet, Média és Elmélet Intézetei 2011. november 18-án 9:30 és 16:30 között várnak minden érdeklődőt a Zugligeti úton.
A Tárgyalkotó Tanszék felvételi kérdezz-felelek a Facebookon

100/50 100 éves a kerámia 50 éves az üveg oktatás - kiállítás
Időpont: 2011. november 22., 18.00h
Helyszín: Ponton Galéria Budapest, H-1015 Budapest, Batthyány u. 65

Design Intézet / Design Szolfézs programjának bemutatója
Időpont: 2011. december 6 és 7-én 9:30 és 16:30 között / Helyszín: MOME Auditóriuma
Tárgyalkotó Tanszék félév végi bemutatói
Időpont: 2011. december 12-16. között minden nap, 9.30-13.00 között / Helyszín: MOME C épülete

design, mome, magyar design, interjú, oktatás, orlai balázs, tárgyalkotó tanszék Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317