Logomain

Kertészkedj az okostelefonoddal!

By Karakas Alexandra 2011. november 16. 11:13

szerk at hg dot hu

Biome0320130604-19838-u2qfbr.gallery

biome

Biome0420130604-19838-1iq0f6.gallery

biome

Biome0220130604-19838-1bd356j.gallery

biome

Biome20130604-19838-qmavgr.gallery

biome

Kertészkedj az okostelefonoddal!

Az idei Londoni Design Hét Slow Tech kiállításán tíz tervezőt kértek fel arra, hogy olyan tárgyakat alkossanak, melyek a saját "digitális függőségünkre" reflektálnak, és figyelmünket a természet és a személyes, közvetlen emberi kapcsolatok felé irányítják. A kiállítás egyfajta elvonókúraként működött, a látogatók kiszámolhatták például, hogy naponta mennyi időt töltenek a monitorok előtt a facebook-ot böngészve, és erre a kiállításra alkotta meg Samuel Wilkinson Biome Terrarium című munkáját. 

Az átlátszó üveg terrárium belsejében egy miniatűr ökoszisztéma található virágokkal és mohákkal. Ezeket a növényeket az okostelefonunkkal ápolhatjuk; biztosítani kell a vízellátást, a megfelelő tápanyag mennyiséget, illetve a szükséges napfényt is számukra. Ezt a terrárium tetején található fényforrás biztosítja.  

A designer célja az volt, hogy olyan tárgyat alkosson, mely rákényszeríti a vásárlót arra, hogy törődjön vele - azaz igényelje a személyt önmagát, kontrasztba állítva ezt a chatelés és a különböző internetes kommunikációs csatornák személytelen, elidegenedett jellegével. A projekt másik fontos eleme az volt, hogy újabb funkcióval  bővüljön az okostelefonok használata, illetve, hogy ezzel buzdítsa a társadalmat egy lassabb, emberibb életritmusra.  

Az alkotás szépsége mellett ironikus jelentéssel is bír; a 21. században már a természet is a digitalizált világtól függ, az ipadek kontrollálják, hogy mennyi víz jár a Biome belsejében növekvő virágnak. Felhívja a figyelmet a személytelen digitális világra, ugyanakkor egy olyan utópiát vetít előre, ahol már a szobanövényeket is "digitálisan növesztjük". Ez a kettősség zavart okoz, nem egyértelmű, hogy melyik gesztus az erősebb. Mindenesetre a Biome több, mint egy egyszerű organikus tamagocsi, de hogy melyik oldala a hangsúlyosabb, a kritikus, a meghitt jellegű, vagy az okostelefon marketing, mindenki döntse el maga.

design, london design festival, high-tech, zöld, okostelefon, tablet, tech design, samuel wilkinson, biome Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317