Logomain

A gép, amivel nem lehet rossz fényképet csinálni

By ginterzsófi 2011. november 15. 14:17

szerk at hg dot hu

A gép, amivel nem lehet rossz fényképet csinálni

Tervezői szerint forradalmasítja a fotográfiát, a fotósok szerint nem elég profi, az amatőrök szerint viszont megoldja a hobbi fényképészek minden problémáját a néhány hete bemutatott új digitális kamera, a Lytro. A technológia lényege, hogy a hagyományos digitális fényképezőgépekkel ellentétben nem képpontokat rögzít, hanem a lencsére eső fény teljes spektrumát, azaz az összes fókuszsávot, a fény irányát és intenzitását tárolja el, majd a saját "élő kép" formátumában elmenti - így az elkészült digitális képet azonnal letölthetjük és a számítógépen szabadon, utólag állíthatjuk be az élességet.

20111021lytrodigi120130604-19838-hvqo3g.gallery

Kattints a fotóra a fókuszáláshoz!

Az úgynevezett lightfield lencsés kamerában több mikro-objektív található a frontlencse és a szenzor között, amelyek számtalan különálló képet, azaz a fényképezett tér teljes spektrumát különböző nézőpontokból rögzítik. Az így elkészült "living picture" digitális fájl azonnal lementhető egy számítógépre, amelyet utána a Lytro programjának segítségével könnyedén szerkeszthetünk: egyszerűen arra a térrészre kattintunk a képen, amit élesen szeretnénk látni, és a kép oda fókuszálódik.

Lytro

Nemcsak a Lytro működése, hanem a külseje is eltér a hagyományos fényképezőgépektől: mivel nincs szükség funkciógombokra és semmilyen manuális beállításra, ezért a hasáb alakú szerkezeten csupán egy kicsi LCD képernyő, egy zoomcsúszka, egy exponáló gomb és egy bekapcsológomb található. Ráadásul a formabontó fényképezőgép nem is megszokott ezüst vagy fekete színben, hanem piros vagy kék változatban készül.

A Lytro-val készített képek felbontását nem megapixelben, hanem "megarays"-ben, azaz kb. a sugarak számával mérik - a gép 11 megarays (11 millió "fénysugár") felbontása nagyjából 22 megapixelnek felel meg. Egyébként a Lytro képek esetében a fotók mérete sem lehet akadály, mivel az "élő képeket" a Lytro szerverein a felhasználók ingyen tárolhatják. 

Lytro kampányfilm

Rossz hír, hogy a kamerához tartozó szerkesztőszoftver jelenleg még csak Mac-hez elérhető, a Windows-on is használható verzió fejlesztésén még dolgoznak. 

Ha valaki kedvet kapott az újszerű fotózáshoz, a Lytro-t a honlapon keresztül meg is lehet rendelni: 400 dollárért 6 GB-os, 500 dollárért 16 GB-os gépet kaphatunk.

Kattints a képre a fókuszáláshoz!

A Lytro online képgalériája itt elérhető: http://www.lytro.com/living-pictures

design, fotó, fotográfia, kamera, fényképezőgép, digitális, tech design, tech, lytro, lightfield Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317