Logomain

Mozgó sziget és a csónak: a Kitchen Budapest a lodzi Design Héten

By Bircsák Eszter 2011. november 14. 11:58

szerk at hg dot hu

Kibu820130604-19838-8xzooy.gallery

kibu_lodz

Kibu920130604-19838-w0j8u3.gallery

kibu_lodz

Kibu320130604-19838-zzeytp.gallery

kibu_lodz

Kibu420130604-19838-1cn134x.gallery

kibu_lodz

Kibu520130604-19838-zrptp2.gallery

kibu_lodz

Kibu120130604-19838-128hfy2.gallery

kibu_lodz

Kibu720130604-19838-f5808q.gallery

kibu_lodz

Kibu620130604-19838-uu6m6f.gallery

kibu_lodz

A Kitchen Budapest a łódźi Design Héten

Łódź (amelynek neve csónakot jelent), a meglehetősen kontrasztokkal teli lengyel város leginkább a filmiparáról, Krysztof Kieslowski vagy Roman Polanski nevéről ismert. Elhagyott épületek és üzlethelyiségek a város egyetlen fő utcáján, a Piotrkowskán, egykor gyönyörű, modernista házak és az emberek kedvessége emlékeztetnek arra, hogy Łódź - ahogy a XIX. század végén elterjedt róla - valaha tényleg az "ígéret földje" lehetett a régióban. Talán ehhez a múltbéli üzenethez kapcsolódik a Change! szlogen, a Łódź Design Festival címe.

A Fesztivál idén először költözött egy nagyobb, felújítás előtt álló, 20-as években épült, sokablakos gyárépületbe, így a legtöbb kiállítást egy helyszínen meg lehetett nézni. Természetesen maradtak kisebb helyszínek is, mint a legfiatalabb lengyel generációt bemutató Young Polish Design - Selected Objects kiállítás (Archimode), vagy a központi épülethez közel eső Cinematography Museum, ahol filmek és előadások mellett portfolio review-t is tartottak előre regisztrált fiatal designereknek meghívott tervezők, szakírók segítségével. Ez utóbbi múzeum egyébként a fesztivál üde színfoltja volt az állandó kiállítása, az egykori kastély épület padlásán berendezett 70-es, 80-as évekből származó lengyel mesefilmek bábjait, plakátjait bemutató nosztalgikus hangulatú kiállítása miatt.

Visszatérve a főépülethez, a kezdeti installációs és fűtési nehézségek után az épület kifejezetten vibráló és rengeteg embert befogadó helyszínné alakult a nyitvatartás tíz napjára.  A nagy, osztatlan terekben a Special Exhibitions szekcióban, (az épület 2. szintjén), az 1950-1990-es évek cseh asztali lámpáit bemutató Light Sculptures, vagy az "…..and I woke up in Europe", az ukrán fiatal generáció munkái, és Nika Zupanc, a szlovén sztárdesigner mellett a Kitchen Budapest először jelent meg külföldön ilyen nagyszámú - egészen pontosan nyolc - projekttel, melyek a Moving Island kiállításcímet kapták, utalva a KIBU tudásmegosztást, innovációt és kreativitást előtérbe helyező gondolkodásmódjára.

A bemutatott projekteket az alapján állítottam össze, hogy a KIBU-ban utóbbi négy évében milyen témákkal és irányokkal foglalkoztunk:

1. LANdelion (Netpitypang): Interactive design object

2. Arbour Light (Fénylugas): Personal Light work

3. Nighmo: Storytelling based light work

4. SubMap: Personal Mapping

+a SubMap nyerte az idei hg.hu Design Award Interaktív kategóriájának első díját

5. Subjective Atlas of Hungary - Magyarország Szubjektív Atlasza 

+hg cikkek: Magyarország: zabolátlanul szubjektív, Elkészült Magyarország Szubjektív Atlasza

6. Landprint: DIY Hacking

+hg cikk: Trükkök a médialaborból

7. OperaLooper: Interactive Sound work

8. Noisy Coat: Sound fashion object

+hg riport: Beszélő köntös a Vörösmarty téren

Az elsősorban design tárgyakat felvonultató kiállításon az interaktív installációk különösen tetszettek a látogatóknak, az iskoláscsoportoktól a szakmai vezetőkig. A LANdelion 2.0 verzióját egy félig sötét térben állítottuk fel, és a leginkább egy bóbitavirág bimbózás előtti állapotára emlékeztető forma a látogatók mozgására éteri hangokkal és fénykörökkel reagált. A tárgy újraértelmezésében és építésében ezúttal a design és az interakció kapcsolódási pontjait, megjeleníthetőségét vizsgáltuk.

Különösen kedves módon a Fesztiválon kitüntetett figyelemmel gondoltak a gyerekekre a nekik berendezett játszótérrel és minden napra szóló, különböző témájú és korosztályokra kitalált foglalkozásokkal.

Az elsősorban a közép-keleti európai design munkáit és tervezőit bemutató és felvonultató fesztivál, főleg a szeptemberi London Design Héten és az októberi eindhoveni Holland Design Héten való részvételünk ismeretében tényleg megérett arra, amit a főcíme is képvisel: Change, és ezt mások is vegyék észre.

design, installáció, kitchen budapest, lodz, kibu, interaktív design, magyarország szubjektív atlasza, tech design, interaktív, lodz design festival, submap, noisy coat, landelion, arbour light, netpitypang, fénylugas, nighmo, landprint, opera looper Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317