Logomain

Nyomtatott robotpók katasztrófahelyzetekre

By ginterzsófi 2011. november 11. 09:49

szerk at hg dot hu

Német mérnökök fejlesztették ki azt a mobil pók-robotot, ami katasztrófahelyzetekben tud speciális segítséget nyújtani: a 3D nyomtatással készített műanyag ízeltlábú emberek által nehezen megközelíthető veszélyes helyekre, például összedőlt épületek alá is bemászhat, ahol megtalálhatja a sérülteket és jelzéseket küldhet a mentőalakulatoknak.

Német mérnökök fejlesztették ki azt a pók-robotot, ami katasztrófahelyzetekben tud speciális segítséget nyújtani: a 3D nyomtatással készített műanyag ízeltlábú emberek által nehezen megközelíthető veszélyes helyekre, például összedőlt épületek alá is bemászhat, ahol megtalálhatja a sérülteket és jelzéseket küldhet a mentőalakulatoknak.

Fraunhofer-mobile-spider-robot120130604-19838-19jb1z1.gallery

Miután hónapokig tanulmányozták a valódi pókszabásúakat, a tudósok olyan robotot alkottak, ami nem csak bármilyen nehéz terepen képes közlekedni, hanem a kameráinak, mérőműszereinek és szenzorainak segítségével visszajelzéseket és dokumentumokat tud küldeni az irányítóinak élőben az éppen aktuális környezetéről, például az elkerülendő életveszélyes, mérgező vagy a szabad szemmel beláthatatlan helyszínekről.

A robotpók lábai élő rokonaihoz hasonlóan hidraulikusan hajlíthatók, és a nyolclábú műanyagrovar nem csak könnyedén és gyorsan mozog, hanem ugrani is képes.

A kutatók fejlesztése abból a szempontból is különleges, hogy a korszerű 3D nyomtatást - amelynek során lézerrel megolvasztott műanyagpor-rétegek kerülnek egymásra - a hagyományos technológiákkal kombinálja, így a műanyag robotot könnyen és olcsón lehet gyártani. Ráadásul a modulokból összeépíthető pók lábai egyszerűen újragyárthatók és bármikor cserélhetők, ha esetleg megsérülnek egy bevetés során.

design, high-tech, robot, 3d nyomtatás, tech design Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317