Logomain

Baán László a tervezett múzeumi negyedről

By Kovács Dániel 2011. november 10. 10:41

szerk at hg dot hu

A The Art Newspaper legújabb száma részletesen beszámol a Szépművészeti Múzeum fejleményeiről és a múzeumi „mega-projektről”.

„Ha bármilyen kapcsolat is volt a kormány (a bővítést leállító) akkori döntése és a tiltakozások között, akkor hálásak lehetünk az ellenzőknek, hiszen a maguk módján hozzájárultak a múzeum fejlesztésére irányuló sokkal nagyobb volumenű és összetettebb projekt megvalósulásához” – mondja Baán László a The Art Newspaper legújabb számában, amely részletesen beszámol a Szépművészeti Múzeum fejleményeiről, tervezett összeolvasztásáról a Nemzeti Galériával és a múzeumi „mega-projektről”.

Baan-laszlo_50020130604-19838-nkzp4t.gallery

Richard Unwin írása a művészeti szaklap legújabb számában jelent meg, „Budapest „mega-projekt”: dacolva a krízissel. A kormány a múzeumi főigazgatót bízza meg a 150 millió eurós múzeum negyed terveinek felügyeletével” címmel. A tervezett múzeumi negyeddel kapcsolatban a cikk utal arra, hogy a főigazgató-kormánybiztos tervei szerint egyesíteni szükséges a magyar és a nemzetközi gyűjteményeket, ami a Magyar Nemzeti Galériának a Szépművészetibe való beolvadását jelenti. Arra felvetésre, hogy a nagyléptékű elképzelések esetleg gazdasági nehézségesekbe ütközhetnek, a lap idézi Baánt: „Miniszterelnökünk különösen kedveli a nem konvencionális megoldásokat, mert meggyőződése, hogy csak az új megközelítések kínálhatnak kiutat a krízisből. Így azután a terv tökéletesen beleillik a kormány logikájába, hogy egy ilyen emblematikus jelentőségű kulturális mega-projektbe kezdjen az általános költségvetési megszorítások kellős közepén: olyanba, amely, belső értékén túl, egy rendkívül fontos szimbolikus üzenetet is hordoz – még fontosabb egy olyan időben építeni, amikor senki sem hiszi, hogy lehetséges.”

A lap kitér a Baán 2004-es kinevezése után történtekre, a Szépművészeti Múzeum fejlesztésére, modernizációjára is. A közeljövő kihívásairól a főigazgató ezt mondta a lapnak: „Lesznek kérdések arról, hogy miért költsünk közpénzeket múzeum negyedre valami más helyett. Én csak annyit tehetek, hogy ’képviselem az álláspontomat’. Egy szabad társadalomban az ügy melletti és elleni érveket egyaránt meg lehet kérdőjelezni. A demokrácia világa ezért épül az ’elég jó’ projektekre, és nem pedig a tökéletesekre. Ez pedig egy ’elég jó’ projekt – valóban nagyon jó.”

múzeum, budapest, szépművészeti múzeum, baán lászló, román csarnok, andrássy negyed Icon_print

A Szépművészeti Múzeum titkos Román csarnoka - Baán László

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317