Logomain

Újabb rangos nemzetközi elismerést kapott a MúzeumCafé

By Kovács Dániel 2011. november 7. 10:57

szerk at hg dot hu

120130604-19838-1ar7huu.gallery

Fényképek a MúzeumCafé 23. számáról

220130604-19838-4hgfkw.gallery

Fényképek a MúzeumCafé 23. számáról

320130604-19838-28m8gl.gallery

Fényképek a MúzeumCafé 23. számáról

420130604-19838-ik79g.gallery

Fényképek a MúzeumCafé 23. számáról

520130604-19838-1o80jpt.gallery

Fényképek a MúzeumCafé 23. számáról

Az idei European Design Awardson elnyert bronzérem után a tengerentúlon is kivívta a dizájnszakma elismerését a hazai múzeumi világ egyetlen nyomtatott magazinja, a Szépművészeti Múzeum által 2007-ben alapított MúzeumCafé: a kéthavonta megjelenő lap októberben három aranyérmet nyert a Louisville-ben megrendezett Creativity International Awards idei pályázatán a komplett magazin-dizájn, a magazin-tipográfia és a magazincímlap kategóriákban. <br/>Magazin-tipográfia kategóriában a MúzeumCafé volt az egyetlen díjazott, míg a magazin-dizájnban két amerikai és egy német, a címlapok között pedig egy amerikai és egy angol pályázóval megosztva kapott elismerést a magyar múzeumi szaklap. A legrégebben működő, 1970-ben alapított független reklám- és dizájndíj 41. kiírására 34 országból összesen több mint 1100 pályázat érkezett. A MúzeumCafé – ami a szabályok szerint csak az említett három kategóriában indulhatott – az első magyar alkotás, amely a verseny történetében a díjazottak között szerepel.

Az idei European Design Awardson elnyert bronzérem után a tengerentúlon is kivívta a dizájnszakma elismerését a hazai múzeumi világ egyetlen nyomtatott magazinja, a Szépművészeti Múzeum által 2007-ben alapított MúzeumCafé: a kéthavonta megjelenő lap októberben három aranyérmet nyert a Louisville-ben megrendezett Creativity International Awards idei pályázatán a komplett magazin-dizájn, a magazin-tipográfia és a magazincímlap kategóriákban.

Magazin-tipográfia kategóriában a MúzeumCafé volt az egyetlen díjazott, míg a magazin-dizájnban két amerikai és egy német, a címlapok között pedig egy amerikai és egy angol pályázóval megosztva kapott elismerést a magyar múzeumi szaklap. A legrégebben működő, 1970-ben alapított független reklám- és dizájndíj 41. kiírására 34 országból összesen több mint 1100 pályázat érkezett. A MúzeumCafé – ami a szabályok szerint csak az említett három kategóriában indulhatott – az első magyar alkotás, amely a verseny történetében a díjazottak között szerepel.

A Creativity International Awards hagyományai szerint a tizenegy tagú független nemzetközi zsűri által aranyéremmel elismert pályamunkákat a Phoenix Design Museum kiállításon mutatta be, majd a torontói Design Expo közönsége láthatja azokat november 10. és 12. között. Azt követően a nyertes termékekből összeállított válogatást egy vándorkiállítás keretében további városokban (ami már biztos, hogy 2012 tavaszán egy chicagói múzeumban és júniusban Bostonban egy dizájnkonferencia kísérőrendezvényeként) is bemutatják. Emellett valamennyi díjazott bekerül a Creativity International Awards 400 oldalas évkönyvébe, amely a világ minden dizájnnal foglalkozó fontos könyvesboltjában kapható, valamint elérhető IPad-alkalmazásban is. 

A MúzeumCafé – amely a Szépművészeti Múzeum kiadásában jelenik meg és jut el több mint kétezer példányban ingyenesen a hazai múzeumokban és kiállítóhelyeken dolgozó szakemberekhez, illetve a közönség számára múzeumshopokban és nagyobb könyvesboltokban vásárolható meg – 2009-ben elnyerte a hazai Pro Typographia aranyfokozatú díjat, illetve ugyanabban az évben a MAGMA pályázatán az Év Magazinja lett. A lap arculattervezője és művészeti vezetője Salát Zalán Péter, a lapterv megvalósításában mellette Lencsés Dávid, Suszter Viktor és Németh Dániel vesznek részt. A kiadvány illusztrátora Kovács Lehel, képszerkesztője és fotográfusa Dezső Tamás (aki nemrégiben nyerte el a franciaországi Jeune Création Européenne – Fiatal Európai Alkotás – biennále nagydíját is), őt munkájában Kovalik Máté segíti. A MúzeumCafé főszerkesztője Martos Gábor. A lap nyomdai munkálatait a Demax Művekben végzik; a magazin az Arctic Paper különleges Munken Pure kreatív papírján kerül az olvasók kezébe.

A MúzeumCaféval kapcsolatos hírek, események elérhetők a www.muzeumcafe.hu weboldalon is, illetve az érdeklődők első kézből kaphatnak információkat a magazinról a lap Facebook-oldalán.

Fotók: Reichel Stúdió

magazin, múzeum, díj, szépművészeti múzeum, múzeumcafé Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317