Logomain

Magyar üvegékszerek a világ körül

By Séllei Lilla 2011. október 20. 10:08

szerk at hg dot hu

Bigyomuvek_portre_50020130604-19838-mcic10.gallery

Bigyóművek - Garamvölgyi Gerda_500

Bigyomuvek_1_50020130604-19838-81usiu.gallery

Bigyóművek_500

Bigyomuvek_2_50020130604-19838-6vk2y7.gallery

Bigyóművek_500

Bigyomuvek_3_50020130604-19838-lt4l1a.gallery

Bigyóművek_500

Bigyomuvek_4_50020130604-19838-135te96.gallery

Bigyóművek_500

Bigyomuvek_24020130604-19838-49v0by.gallery

Bigyóművek_240

Bigyomuvek_24020130604-19838-1de1evg.gallery

Bigyóművek_240

Viselhető színes cukorkák a Bigyóművek Marseille-ben tanult tervezőjétől.

Itthon egyre többen foglalkoznak üvegékszerek készítésével. A palettából nehéz kitűnni, de nem lehetetlen - amint azt a Bigyóművek is bizonyítja! A színes cukorka-kreációk készítőjével, Garamvölgyi Gerdával beszélgettünk, aki Marseille-ben sajátította el az üvegtervezés csínját-bínját, és ékszerei már Magyarország mellett például Svájcban és Németországban is kaphatóak.

:image_82884
Garamvölgyi Gerda, a Bigyóművek tervezője

hg.hu: Hogy kezdtél el az üveggel, mint alapanyaggal foglalkozni?
Garamvölgyi Gerda: Először öt évvel ezelőtt vettem részt egy tanfolyamon. Akkoriban egy óvodában dolgoztam, az ottani kemencét tudtam erre a célra használni. Rá egy évre Marseille-ben nyaraltunk, ahol az első napokban találtam egy üvegműhelyt, ahol nyári kurzusokat tartottak. Ott ragadtam: a nyaralás többi részét a tanfolyamon töltöttem. Otthon mindig kézműveskedtem, de ezek komolytalan próbálkozások voltak, az üveg volt az első olyan tevékenység, amit komolyabban űztem.

hg.hu: Milyen technikát használsz most?
Garamvölgyi Gerda: A Fusing technikát, amihez síküvegeket használok, azokat darabolom különböző nagyságúakra.

hg.hu: Mikor született meg a Bigyóművek?
Garamvölgyi Gerda: Az első próbálkozások idején. Főiskolás koromban kaptam a Bigyó becenevet, innen jött a márkanév. Komolyabban két-három éve foglalkozom ezzel, akkoriban kezdem vásárokba járni, és néhány helyen a neten is értékesíteni. Bár a webes értékesítést olyan helyeken, mint a Meska, nem erőltettem, mert a célom mindig egy saját webshop volt, amit mára sikerült megvalósítani. Sőt ma már a webshop mellett az otthonunkban lett egy műhelyszobám, butikkal egybekötve, ahol a teljes kollekció megtalálható, előzetes bejelentkezés alapján oda is bármikor jöhetnek az érdeklődők.

hg.hu: Vásárok? 
Garamvölgyi Gerda: A Goubán a Gozsdu udvarban és például az Iparművészeti Múzeumban a Kreatimm-on voltam, valamint külföldön. Nagyobb vásárokat célzok meg inkább, de az ékszereim egy része néhány üzletben állandóan megvásárolható, például a Black Boxban, a Frontban és a Monoban.

hg.hu: Kik a vásárlóid?
Garamvölgyi Gerda: Nagyon változó, de leginkább azt tudnám mondani, hogy a húszas éveik végén, a harmincas éveik elején járó csajok. De persze vannak a vevőim között az ötvenes és a hatvanas korosztályba tartozó nők is.

hg.hu: Hogyan áll össze egy kollekció? Egyáltalán kollekciókban gondolkozol? Szezonok szerint dolgozol?
Garamvölgyi Gerda: Színek alapján vannak szezonális kollekciók. Minden évszakban belekerül három-négy új szín az állandó kedvencek mellé. A palettát fülbevalók, gyűrűk, nyakláncok, karkötők, kitűzők és mandzsettagombok alkotják. Jelenleg nem nemesfémből dolgozom, de a jövőbeli terveim között szerepel, hogy ezüstből is készüljenek modellek. Hogy ez megvalósulhasson, vagy én magam végzek el egy ötvös tanfolyamot, vagy egy ötvössel fogok együtt dolgozni.

hg.hu: Mandzsettagombok? Mennyire nyitottak az ilyen ékszer szintű kiegészítőkre a férfiak?
Garamvölgyi Gerda: Meglepő módon nagyon is. Mandzsettagombokat is azért kezdtem el készíteni, mert annyi férfi megállt a standom előtt, és sosem találtak maguknak semmit. Nagyon szeretik, sokan vásárolják!

hg.hu: Mi a nagy álom a Bigyóművekkel kapcsolatban?
Garamvölgyi Gerda: Szerencsés vagyok, mert ami nekem nagy álom volt, az az, hogy külföldön is több helyen árusítsák az ékszereimet, és ez már megvalósult. A Bigyóművek darabjai kaphatóak Svájcban, Franciaországban és Németországban -  persze szeretnék további külföldi viszonteladókat találni. Ezek a külföldi kapcsolatok mindig maguktól jöttek, és mindegyik máshogyan. Egy alkalommal bementem egy boltba, rajtam volt az egyik gyűrűm, megtetszett a tulajdonosnak, és azóta árulja a termékeimet. A svájci kapcsolat egy vásárról jött, Franciaországban pedig több üzletet én magam kerestem meg nyaralásaim során személyesen.

hg.hu: Egyre többen készítenek itthon üvegékszereket, hogy lehet kitűnni ebből a palettából?
Garamvölgyi Gerda: Én azt gondolom, fontos, hogy friss maradjon az ember. Itt elsősorban a színekre gondolok, ezért is igyekszem mindig a trend színeket használni. Én azt vallom, hogy a forma legyen egyszerűbb, de a szín legyen ütősebb. A színnek vagy olyannak kell lennie, amit mindenhez fel lehet venni, vagy olyannak, ami egy egyszerűbb ruhát is képes feldobni. A trendekről több helyről is tájékozódom. Minden szezon elején megnézem a Pantone skálát, de olvasok magazinokat és divatblogokat is. Szerencsére ma már elég könnyen lehet extrém színeket szerezni itthon is, persze van, amit én is a netről rendelek. Viszont a fémalapokat szinte mindet külföldről szerzem be, hiszen igényes és egyedi fémkellékeket nehéz itthon vásárolni. Inkább ez a nehezebb része, nem az üveg. Fontos szerintem az is, hogy jól beazonosítható legyen a márka. Én próbálok erre a nagyon cukorkás vonalra ráerősíteni, ennek megfelelően választottam a jelmondatomat is: Candy Colored Creations.

hg.hu: A külföldi ékszervásárok, hogyan jöttek?Garamvölgyi Gerda: Az utazásaimat mindig megpróbálom ehhez igazítani. Amikor tudom, hogy megyek valahova, akkor néhány hónappal korábban körbenézek, hogy milyen vásárok lesznek akkor ott a környéken. Külföldön nagyon nyitottak az emberek, nagyon segítőkészek, a regisztrációval eddig sosem volt problémám, sosem kaptam elutasító választ.

hg.hu: Mennyire reális az, hogy valaki csak ezzel foglalkozzon főállásban, és egy ilyen márka nyereséges vállalkozásként működjön?
Garamvölgyi Gerda: Nagyon nehéz, nagyon sokat kell ezen dolgozni. Jelenleg még én sem főállásban csinálom. Az biztos, hogy a siker érdekében folyamatosan frissülni kell, meg kell újulni időről időre. A vásárlóbázis mellett fontos a folyamatos megjelenés, hogy az emberek tudjanak a márkáról.

Én eredetileg művelődésszervezőként diplomáztam, dolgoztam egy ideig a szakmámban, majd az egyik szenvedélyemmel, a gasztronómiával kezdtem foglalkozni. Az ékszer a másik szerelmem, ez a B-verziója az életemnek. Nyár elejétől csak az ékszerkészítésre álltam rá: adtam magamnak egy kis időt, hogy megnézzem mennyire életképes ez a márka, mit lehet kihozni belőle.

hg.hu: Gondolom vannak, akik segítenek neked a márka körüli egyéb teendőkben?
Garamvölgyi Gerda: Igen, vannak. Többen is. A webshopommal kapcsolatban nagy szerencsém volt: január-február környékén megkeresett egy lány, aki online marketinget tanul, és referenciára volt szüksége. Akkor vele együtt kezdtünk el dolgozni a webshopon, ez egy elég szoros együttműködés volt. Ő a mai napig segít nekem a marketinges dolgokban! A barátom még, aki nagy segítség, ő szoftverfejlesztő és programozó, így sok szerepe van a webshop fejlesztésében is. De van olyan barátom, aki grafikus, neki a logómat köszönhetem! És persze a rendkívül kritikus barátnőim is sok tanáccsal látnak el az ékszereket illetően.

hg.hu: Észrevettem, hogy mindegyik ékszered alapja fehér. Miért?Garamvölgyi Gerda: A fehér alap szerintem jobban kiemeli az üveg eredeti színét. Kétféle üveget használok: transzparenst és opalosat. A transzparensen át lehet látni, ezért is jobb, ha azok alatt van egy fehér réteg, jobban kiemeli a színét.

hg.hu: Beszéljünk a csomagolásról, hiszen ma az legalább annyira fontos, mint maga a termék!Garamvölgyi Gerda: A gyűrűket mostanában icipici kínai ételes dobozba csomagolom, olyanokba, amiket külföldön már régóta használnak díszcsomagolásokhoz.

hg.hu: Hogy zajlik a tervezés?
Garamvölgyi Gerda: Általában látok valamit, ami megfog, és ami arra inspirál, hogy egy ékszeren kezdjek el gondolkozni. Van, hogy egy szín, van, hogy egy forma késztet gondolkodásra. Most éppen az utóbbi. Ha megvan az ötlet, akkor a kivitelezésen kezdek el gondolkozni. Az üveg része általában a könnyebb, nehezebb kérdés, hogy találok-e hozzá olyan ékszeralapanyagokat, amikből szép lesz. Most éppen a hármas, azaz Triplett-gyűrű lánc változatát tervezem. Az egy olyan nyaklánc lesz, amin ugyanígy lehet majd váltogatni a színeket.

hg.hu: Mi a Triplett lényege?
Garamvölgyi Gerda: Három gyűrűt tudsz felvenni egyszerre, persze viselhetsz egyet vagy kettőt is ezekből, de az én alapkoncepcióm hárommal született meg. Az egyik barátnőmnek volt egy marokkói ezüstgyűrűje, amiből a Triplett ötlete jött. Az a gyűrű alapvetően nagyon más volt, mégis ez ösztönzött a Triplett kitalálására. A végső lökést a Marie Claire egyik címlapja adtam, amin Julia Roberts volt látható, és egy három köves gyűrűt viselt. Kivitelezésre nem túl bonyolult ez a gyűrű, inkább az ötlet nagyon jó! Az egyszínű gyűrűimet a vevők sokáig válogatják, nem tudják, hogy melyik színt is vegyék meg, na a Triplett ilyen szempontból megkönnyíti a döntést.

divat, ékszer, interjú, magyar divat, üvegékszer, bigyóművek, garamvölgyi gerda Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317