Logomain

Hello Wood kiállítás a Design Héten

By HG.HU 2011. szeptember 28. 13:01

szerk at hg dot hu

A Hello Wood kiállítássorozatának idei záró eseményére a Budapest Design Hét keretében kerül sor 2011. szeptember 30-án pénteken 16.00 órakor az Erzsébet téri Gödör Klubban.

A Mome line – design műhely, az Újirány Csoport és a Jaf Holz Ungarn Kft. a budapesti Design Héten folytatja az idei Hello Wood fesztivált. A nyári workshopon elkészült alkotások közül, a „Dolog” címet viselő, 1000m fenyőlécből készült építmény birtokba veszi a budapesti Erzsébet teret szeptember 30-án. Az Oliver Sales építész és csapata által alkotott, kígyó alakra emlékeztető, „Dolgot” fiatal képzőművészek festik meg a Gödörnél. A fesztiválon készült fotókból, videókból és tipográfiai alkotásokból kiállítás nyílik a Gödör Klub Terasz Galériájában.

Dolog_hajdu_gaspar_fotoja20130603-19838-655a0z.gallery

A Hello Wood Fesztivál az idei nyár egyik meghatározó építészeti eseménye volt. A MOME line – design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett nagy sikerű alkotótáborban idén kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vett részt. A bővített programnak megfelelően három témában – Wood, Tipo, Film – születtek azok az alkotások, amelyek a nyár során több helyszínen is láthatóvá váltak a nagyközönség számára.

Júliusban, az alkotótábort követően, a kapolcsi Művészetek Völgyének megnyitóján debütáltak a fainstallációk, élükön a workshop védjegyévé vált 4 méter magas, 40 négyzetméter alapterületű monumentális „Csigával”, mely több tucat ember segítségével járta körbe a csórompusztai rétet, ünnepélyes keretek között.

Augusztusban a Sziget Fesztiválon folytatódott a Hello Wood a Világzenei Nagyszínpad mögötti réten, ahol a fainstallációk még közelebb kerülhettek a közönséghez: a „Falepedő”, az „Anya”, a „Mókuskerék”, illetve a „Stég” szobrok pihenőhellyé vagy éppen ellenkezőleg, különböző mutatványok eszközévé váltak a fesztiválozók számára.

A gazdasági válság hatására az építészet és az építészeti szemléletmód is megváltozott szerte a világon. Megerősödni látszik egy sokkal inkább anyagközpontú és a fenntarthatóságot előtérbe helyező látásmód. A Hello Wood kiemelt támogatója a Jaf Holz Ungarn egy olyan mozgalmat képvisel, amely a faépítészetet, a fa anyag szeretetét szorgalmazza. 

„2011-et az ENSZ az Erdők Évének nyilvánította, mert egyre fontosabbá válik világszerte a fa ökológiai, gazdasági és társadalmi jelentősége. A mi mottónk: "Küzdj a klímaváltozás ellen, ültess és használj több fát!" Tudatos erdőgazdálkodással és a fa újrahasznosításával a fenntartható fejlődéshez járulunk hozzá. A Hello Wood ebből a szempontból úttörő jelentőségű, egy olyan trendre tapint rá, ami a világ meghatározó építészeit foglalkoztatja.” - mondja Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn Kft. ügyvezetője.

A Hello Wood Fesztivál története Dániából ered, ahol egy kreatív csoport három éve először írt ki alkotói pályázatot 1000 méter faanyag felhasználására. A tavalyi évben finanszírozási nehézségek miatt a koppenhágai esemény elmaradt, azonban a Magyarországról beválogatott csapat vezetője, Pozsár Péter és Bakos Maxim, a MOME line ügyvezetője úgy döntöttek, nem hagyják veszni a lendületet és itthon valósítják meg a fesztivált. Ehhez társult Közép-Kelet Európa legnagyobb faipari vállalata a Jaf Holz Ungarn, aki a faanyagot biztosította. Míg 2010-ben 22 résztvevővel rajtolt az első alkotótábor, idén már 55 diák alkothatott a Hello Wood Fesztiválon. Még több installáció készült, még több fából, még nagyobb nyilvánosságnak örvendve és a tábor tipográfiaia és film workshoppal bővült. A jövőre nézve a szervezők már most fejlesztéseket terveznek: több egyetemet, ezzel együtt pedig még több művészeti és nem művészeti ágat is szeretnének bevonni a projektbe.

forrás: sajtóközlemény

fa, kiállítás, kiallitas, design hét, gödör, hello wood, dolog Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317