Logomain

Magyar motívumok ihletik a Budapestre érkező holland designereket

By Kovács Dániel 2011. szeptember 26. 10:03

szerk at hg dot hu

Előadáson és kerekasztal-beszélgetésen mutatkozik be 2011. szeptember 29-én a díjnyertes holland Muurbloem Design Studio Budapesten.

A defo labor új helyszínén és szakmai támogatásával mutatkozik be 2011. szeptember 29-én 17.00 órai kezdettel a kortárs holland design egyik legizgalmasabb csoportja, a díjnyertes Muurbloem Design Studio. A Top Trade szervezésében megvalósuló látogatás apropója egy új padlószőnyeg-kollekció, amelynek egyik változatához magyar népi motívumok szolgáltak inspirációs forrásként.

Szur20130603-19838-6us0yf.gallery

A dán Ege gyár számára kidolgozott Floorfashion by Muurbloem sorozat tizenkét különféle designból áll, amelyek inspirációs forrása egy-egy ország, illetve tájegység hagyományos népi viseletének motívumkincse. A választást minden esetben hosszas kutatómunka előzte meg, amelynek eredményeképpen többek között japán, dél-amerikai, észak-európai és grönlandi mintákat használtak föl.

Számunkra azonban kétségtelenül a SZÜR névre keresztelt kompozíció a legizgalmasabb, amelynek alapját a magyarországi pásztorok gazdagon díszített viseletének egyedülálló, jellemzően fekete és piros szűrhímzése adja, más tradicionális magyar elemekkel kiegészítve.

A motívumok a tervezés folyamán – az eredeti kontextusból kikerülve – különleges átalakuláson mentek keresztül, így ritkán látott módón mutathatják meg hihetetlen sokféleségüket, lenyűgöző szépségüket. Mindegyik design egy alap- és négy különféle mintát tartalmazó további réteg variációjából építhető fel, finoman utalva az egyes kultúrák rendkívüli összetettségére, valamint az idővel egymásra rakódó, olykor keveredő jelentéstartalmakra.

A réteges szerkesztési elv és a szabad színválasztás hatalmas tervezői szabadságot kínál, így akár olyan egyedi változatok is készülhetnek, amelyek lehetnek egyszeriek és megismételhetetlenek, hasonlatosan a kézi munkával előállított öltözékekhez.

A holland designerek előadását követően a szintén a hagyományok újjáélesztésén dolgozó, cementlapokat előállító MOZA designere, Kauker Szilvia tart bemutatót, amely egyben a MOZA „Cementtel hímzett hagyomány” című, október 15-ig látogatható kiállításának nyitó eseménye. A program második részében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, amelynek témája a kortárs design és a hagyományok folytonosan megújuló kapcsolata. Világszerte egyre több designert foglalkoztat a tömegtermelés és a személyre szabhatóság kapcsolata, aminek vizsgálata során rendre előtérbe kerül a kulturális örökség, a tradíciók és a nemzeti identitás is. A holland és a magyar példa elemzése a tervezők, a gyártók és a fogyasztók közötti kapcsolat átalakulására is rávilágít. A kerekasztal-beszélgetésen Bart van de Kerthof, a Muurbloem vezérigazgatója, Gonnette Smits, a Muurbloem művészeti vezetője, Csákvári József identitás- és médiakutató, valamint Kauker Szilvia vesznek részt.

Az előadások és a kerekasztal-beszélgetés egyaránt angol nyelvűek.

A rendezvény a defo labor és a Kludi Design Galéria együttműködésében valósul meg.

design, budapest, holland design, program, defo, muurbloem design studio Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317