Logomain

A magyar divat diadala Bécsben

By Séllei Lilla 2011. szeptember 13. 15:34

szerk at hg dot hu

Combinat_1_50020130603-19838-pw9ot8.gallery

Combinat divatüzlet Bécsben

Becs_divathet_50020130603-19838-175pbue.gallery

Bécsi divathét

_zoephobic20130603-19838-8wflzh.gallery

Bécsi divathét_240

Mq_vienna_fashion_week_24020130603-19838-1u1g2n7.gallery

MQ Vienna Fashion Week_240

Mq_vienna_fashion_week_show_2_50020130603-19838-u0rs52.gallery

designweekWien2011_1

Mq_vienna_fashion_week_show_4_50020130603-19838-h0zf54.gallery

designweekWien2011_2

Mq_vienna_fashion_week_show_6_50020130603-19838-13zq5r6.gallery

designweekWien2011_3

Újra divathét a császárvárosban, ahol osztrák, brazil és grúz tervezők mellett magyar kiválóságok is bemutatkoznak.

Szeptemberben az egész világ - na jó, ne túlozzunk, szóval az egész divatvilág szeme New Yorkra szegeződik. De senki ne csüggedjen azok közül, aki kihagyja az óriási divatfelhajtást a Nagy Almában, hiszen ha nem is olyan világhíres nevekkel, de hasonlóan kreatív tervezőkel osztrák szomszédunk divathetén is találkozhatunk. Ráadásul Bécs közel van, a belépőjegyek nem méregdrágák, így minden divatmán hódolhat szeptember 14. és 18. között egy hosszú hétvége során szenvedélyének.

MQ Vienna Fashion Week

A bécsi divathetet 2009 óta MQ Vienna Fashion Week néven rendezik meg. A rendezvény nagyon sikeres, hiszen már az első évben 70 tervező mutatkozott be közel 30 bemutató alatt, a nézőszám pedig már akkor elérte a 8000-et. Az osztrák tervezők mellett ma már nagyon széles a paletta, Lengyelországtól kezdve Grúzián át mindenhonnan érkeznek designerek. A nemzetközi divateseményekkel ellentétben az MQ Vienna Fashion Week a nagyközönség számára is nyitott, így a divatbemutatók megtekintése nemcsak a meghívóval rendelkezők kiváltsága - bárki válthat jegyet. 

Azért nem árt a másik nagy különbséget is tisztázni: míg a nemzetközi divatheteken a kollekciókat fél évvel korábban mutatják be (tehát szeptemberben a következő év, azaz a 2012-es tavasz-nyári gyűjteményeit), addig a bécsi eseményen a 2011/2012-es ősz-télit. Európa középső és keleti részében a piac még ilyen szinten nem követi a nemzetközi naptárat, de ez ne csorbítsa a lelkesedésünket!

MQ Vienna Fashion Week - Artista divatbemutató

Nemzetközi paletta

A hg.hu csapata már tavaly is ott volt az első sorban, és akkor a beszámolócikk és fotógaléria mellett egy videóban is összefoglaltuk a rendezvény főbb momentumait. A fókusz akkor is a hazai tervezőkön volt, ugyanis többen közülük képviseltetik magukat a bécsi eseményen. Nincs ez másképpen idén sem, sőt új nevekkel is találkozhatunk a programmagazinban. Már 2010-ben is láthattuk Konsánszky Dóra, az Artista vagy éppen az Aquanauta legújabb kollekcióját, idén azonban ezeken kívül a Mono Fashion márkája, a Nubu is a kifutóra lép. A hazai kreátorok egyébként nem ismeretlenek az osztrák vásárlóközönség előtt, hiszen több boltban is kaphatóak a portékáik. A Combinat nevet viselő üzletben például több ismerős névvel is találkozhatunk: például Nubu és Artista ruhák között válogathatunk. A budapesti Eclecticknek pedig régóta működik testvérüzlete az osztrák fővárosban.

A bécsi divathét persze nemcsak arra kiváló alakalom, hogy büszkék legyünk a magyar divattervezőkre, hanem az osztrák designerek megismerésére is pompás lehetőség. Természetesen a hetven felvonuló márka közül a legtöbb osztrák. A teljesség igénye nélkül néhány izgalmas tervező a kínálatból: a játékos és kényelmes amateur-fashion, a bátor és futurisztikus kiegészítőkben és ékszerekben utazó AND_i, a merész és sikkes Callisti, valamint a provokatőr és stílusos Kayiko.

Örömmel mondhatjuk, hogy nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy osztrák szomszédainknál csak osztrák és magyar tervezőkkel találkozhatunk. Szerencsére a Vienna Fashion Week-en felvonuló tervezők a nemzetiségüket illetően is roppant színesek. Grúzia kiváló designerei közül többen is képviseltetik magukat. Ott lesz például Gola Zumbulidze, aki szemtelenül fiatal, 19 éves kora ellenére mérnöki szabásvonalaival és meghökkentő fejfedőivel vonta sok divatértő figyelmét magára. Tavaly már a Tbilisziben rendezett divathéten is bemutathatta kreációit. Grúziából érkezik a 26 éves Tamara Kopaliani is, aki előző honfitársához hasonlóan szintén Tbilisziben született és tavaly ő is részt vette a helyi divathéten. Tamara ruháiban szeret meghökkentő anyagokkal kísérletezni, így az ő bemutatója különleges csemegének ígérkezik.

A grúzok mellett thaiok is szép számmal lesznek jelen a divathéten. A Maibe és a Wonder Anatomie márka, valamint a Mosstories tervezői is Thaiföldről érkeznek. A műsorban egzotikumnak számítanak még az olyan brazil márkák, mint például a Neon vagy a Fabio Gurjao. A spanyolokat az Etxeberria és a Krizia Robustella, míg a svédeket a sportos és kényelmes ruháiról híres Hangmatta képviseli a kifutón. 

Az esemény egyébként kitűnő képet ad Közép- és Kelet-Európa divatjáról, hiszen a sok osztrák, magyar divatkreátor mellett lengyel és horvát designerek is bemutatkoznak. A nézők találkozhatnak a Horvátországból érkező Link by Ogi Antunac öltözékeivel, de a lengyel Maldoror, a StudioB3 és Natalia Jaroszewska kollekcióival is. Ha valakit ennyi nem győzött meg, annak azt javasoljuk: böngéssze a MQ Vienna Fashion Week programfüzetét online itt.

Kifutók mellett üzletek

Mivel a bemutatók mindennap négykor vagy háromkor kezdődnek, ezért délelőtt és kora délután pont jut idő egy kis divatos városnéző túrára. Akárcsak Budapesten, Bécsben is több osztrák tervezőnek található üzlete, showroomja. Akinek tehát nem elég, ha csak a kifutón látja elsuhanni a ruhákat, és szereti megtapintani az anyagokat, azoknak kötelező a bécsi divattúra. A tavaly létrehozott bécsi divattérképünket idén sok-sok új tervezővel bővítettük. A kis helyjelölő nyilakra kattintva olvasható a márka neve, az üzlet pontos címe és a honlapjuk címe. Így mindenki könnyedén összeállíthatja saját stílussétáját.


View Bécs - divat in a larger map

Bécs divatos térkép II.

divat, divathét, artista, divatbemutató, bécs, program, aquanauta, magyar divat, nubu, fashion week, bécsi fashion week, konsánszky Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317