Logomain

Az osztrák design fenegyerekei a Design Hét Budapest idei sztárvendégei

By Ginter Zsófi 2011. szeptember 5. 16:01

szerk at hg dot hu linkedin

Dh_420130603-19838-1la18wk.gallery

Karl Emilio Pircher és Fidel Peugeot

Dh_220130603-19838-1nbgg80.gallery

WC logo

Dh_120130603-19838-1rh37ss.gallery

Animal farm

Dh_320130603-19838-19szeqt.gallery

Petlight tree

A Design Hét Budapest fesztivál idén az osztrák Walking-Chair Design Studiot hívta meg a rendezvénysorozat sztárvendégeként. A stúdió alapítói 2011. október 7-én 11 órakor tartanak előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában. (Az angol nyelvű előadás nyitott, a részvétel ingyenes.)

A Design Hét Budapest fesztivál idén az osztrák Walking-Chair Design Studiot hívta meg a rendezvénysorozat sztárvendégeként. Ausztria kreatív iparának egyik legfigyelemreméltóbb és kétségtelenül legszórakoztatóbb szereplői, a Walking-Chair Design Studio alapítói 2011. október 7-én 11 órakor tartanak előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában.

A dél-tiroli Karl Emilio Pircher terméktervező és a svájci származású Fidel Peugeot grafikus multidiszciplináris design stúdiója, a Walking-Chair egy igazi sétáló székről kapta a nevét, amelyet Ron Arad tanítványaként még 1999-ben tervezett Karl Emilio Pircher, s amely nemzetközi hírnevet hozott alkotójának. A stúdió 2002 óta borzolja a tisztes osztrák (és nem osztrák) polgárok kedélyét, portfóliójukban számos további humoros, meghökkentő, provokatív és játékos tárgy található, aházikedvencként szerethető Animal Farm bútorkollekciótól kezdve a 198 PET palackból szerkesztett állólámpán (P.E.T. Light Tree) át, egészen a hegygerincet idéző Monte Bello kanapérendszerig. 

Gondolkodásmódjuk alapvetően környezettudatos, gyakran élnek az újrahasznosítás eszközével: pl. Hard Working fantázianevű kanapéjuk kárpitozása használt munkásruhákból készült, üres gyógyszeres levelekből lámpákat terveztek (Sister Blister kollekció), PET palackokból egész lámpacsaládot hoztak létre. 

„In the heart of Vienna we make things and songs” – így hangzik jelmondatuk, ám Bécs szívében nemcsak a stúdiójuk, de egy 2006-ban általuk alapított és vezetett galéria is található, továbbá szisztematikus brandépítésük következő állomásaként a Walking-Things névre hallgató, termékeiket forgalmazó üzleti vállalkozás szintén. A „things and songs” kifejezés alatt grafikai arculat, kiállítási installáció és bútortervezés éppúgy értendő, mint zenés performance-ok prezentálása.

Számos kiállításuk volt a bécsi Iparművészeti Múzeumban (MAK), rendszeres résztvevői a legjelentősebb nemzetközi designeseményeknek és -vásároknak. Legutóbbi bemutatkozásuk Moszkvában volt, ahol Ausztria az Austria Davaj! című reprezentatív kiállítás keretében 17 kreatív területről 1-1 alkotót válogatva mutatta be az osztrák kreatív ipar teljes spektrumát. A Walking-Chair Design Studio ezen a nagyszabású tárlaton az osztrák design legprogresszívabb designcsapataként volt jelen.

A Walking-Chair Design Studio a Design Héten nemcsak előadást tart (az angol nyelvű előadás nyitott, a részvétel ingyenes), de kiállítással is részt vesz a fesztiválon. A Ponton Galéria A kék….zöld. című kiállításának megnyitóján (2011. október 5., 18:00) az osztrák designduó személyesen prezentálja az erre az alkalomra készített installációját. A Duna valójában zöld és nem kék. Ezen állítás köré szerveződött az osztrák, cseh és magyar designerek-képzőművészek együttműködésében megvalósuló projekt, melynek első állomása a bécsi Collegium Hungaricum UngArt Galériája volt. 

Az installáció, a design és a képzőművészet határterületein mozgó kiállítás közös koncepció eredménye, melyet a Duna Stratégia három országának alkotói közösen dolgoztak ki. A budapesti Szőke Gábor Miklós, a bécsi Walking-Chair Design Studio designerei, valamint a prágai Daniel Pošta és Zdeněk Vacek a Dunával mint természeti jelenséggel foglalkozik, nem titkolt zöld gondolatokat képviselve. A budapesti tárlat a bécsi projekt újragondolt változata, egyben második állomása.

Forrás: sajtóközlemény

design, kiállítás, kiallitas, mome, Ron Arad, Ponton Galéria, szőke gábor miklós, design hét budapest, design hét 2011, walking-chair Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317