Logomain

Erzsi néni designkarrierje

By Séllei Lilla 2011. szeptember 2. 10:23

szerk at hg dot hu

Matyodesign_minta_24020130603-19838-yxfn2v.gallery

Matyodesign_240

Matyodesign_polok_50020130603-19838-1ousarp.gallery

Matyodesign - pólók_500

Matyodesign_minta_2_50020130603-19838-1yhgk2z.gallery

Matyodesign - kampányfotó_500

Matyodesign_minta_3_50020130603-19838-stsfiq.gallery

Matyodesign - minta_500

Matyodesign_minta_1_50020130603-19838-o2lore.gallery

Matyodesign - minta_500

Matyodesign_lanyok_erzsi_50020130603-19838-1rppdug.gallery

Matyodesign - Bogyisz, Erzsi és Rozi_500

Hogyan lehet a kortárs designban igényesen felhasználni a matyó hímzést?

A legtöbb nép ragaszkodik a hagyományaihoz, és előszeretettel használja azokat a kortárs designban. Ezzel ellentétben mi valahogyan nem tudtunk túllépni a sztereotípiáinkon, pedig hatalmas értékre lelhetnénk. Ilyen tradicionális érték a matyó hímzés is. Ezt szeretné a kortárs divatba helyezni Váczi Borbála és Váczi Rozi a Matyodesign nevet viselő márkájukkal. A márka lelkét az egyik matyó településen, Tardon élő idős nők alkotják. De hogyan lehet hímzett pólókat készíteni úgy, hogy felvéve a végeredmény ne olyan legyen, mintha egy turistáknak szóló népművészeti boltból öltöztünk volna fel? Erre és sok más kérdésre kerestük a választ a testvérpárral készített interjúnk során.

:image_80383
Bogyisz, Erzsi néni és Rozi

hg.hu: Mióta létezik a Matyodesign?
Váczi Borbála: 2011 áprilisa óta, akkor indítottuk el a webshopot. De már korábban nekiláttunk a ruhák elkészítésének. Mindegyik darab előállítása időigényes, éppen ezért egy jó félévbe került mire egy minimális készletet létre tudtunk hozni.
Váczi Rozi: …Gyermekkorunkban minden nyarat Tardon töltöttünk, mivel a szüleink vettek ott egy házat. A Matyodesign márka ötlete jöhetett volna már jóval korábban is. Gyerekként annyi kapcsolatunk volt a hagyományos hímzéssel, hogy tardi életünk természetes része volt. Az első darab az én uramnak, Nagy Ervinnek készült szülinapi ajándékba. Vettem egy pólót, és megkértem Teri nénit, hogy hímezzen rá. Sokaknak tetszett - innen indultunk. Most jöttünk vissza egy hónap után Tardról, ahol már van egy kis műhelyünk. Ott szoktunk munkálkodni. A mostani ottlét alatt terveztünk mintákat, szabtunk varrtunk és drukkóztunk. (A drukkózás az a folyamat, amikor előrajzoljuk az anyagra a mintákat.)

hg.hu: Ha ti nem hímeztetnétek a Matyodesignnak ezekkel a nénikkel, akkor nagy valószínűséggel az általuk birtokolt kézműves tudás elveszne. Ez mennyire fontos nektek?
Váczi Borbála: Részben ezért is tanultunk meg a nyáron hímezni. Most már el merem mondani magamról, hogy tudok hímezni. A nyáron találkoztam egy lánnyal a faluban, aki talált egy pályázatot, ami pont erről a fajta hagyományőrzésről szól. Sikerült kidolgoznunk egy olyan koncepciót, amivel ha nyerünk, akkor el tudunk kezdeni a fiatalabbak felé is nyitni.

hg.hu: A mostani 20 és 40 közötti korosztályról egyáltalán nem mondható, hogy hímezne...
Váczi Borbála: Nem, egyáltalán nem. A Matyodesign a divat és a hagyomány találkozása, amely reményeink szerint a fiatalokat is szemléletváltásra készteti. Jó lenne, ha egyre többen rájönnének, hogy ez egyáltalán nem avíttas és öreges. Az érték mindig trendi.

hg.hu: Azért valljuk be, ezt kicsit sem egyszerű ezt stílusosan és designosan tálalni...
Váczi Borbála: A honlap nagyban hozzájárul ahhoz, amit erről üzenni szeretnénk. A képi világ kialakításán egy csapat dolgozott. Sok tehetséges barátunk munkája kellett ahhoz, hogy a végeredmény ilyen legyen.
Váczi Rozi: Az alapanyag is nagyban hozzájárul az igényességhez. A ruhák természetes anyagból készülnek. Csak olyan termékeket forgalmazunk, amit mi magunk is felvennénk. Valamint az arányok is harmonikussá teszik a ruhákat: nem teszünk párnányi mintákat egy pólóra, inkább kis díszítésekkel dolgozunk. A csomagolás is hasonlóan egyszerű: minden pólót re-papírba csomagolunk és egy piros hímzőfonallal kötünk át.

hg.hu: Hogy megy a tervezés? Vannak vitáitok?
Váczi Rozi: Minden variáció belefér. Sokszor nem is látjuk előre, hogy mi az, ami szuper lesz. Az összes minta igazi matyó, amiket a hatalmas matyóminta-skálából választottuk ki.
Váczi Borbála: A Mezőkövesdi Matyó Múzeumban dolgozó néni, Erzsi néni mutatta meg nekünk a mintáit, többek között onnan válogattunk. De igazából sok helyen jártunk és sok emberrel beszélgettünk. A színeket illetően nem a hagyományos matyó színösszeállításokkal dolgozunk. Van olyanunk is, ami követi a tradíciót, de a legtöbb minta teljesen eltér a hagyományos verzió színeitől. A kék rózsa például elképzelhetetlen egy hagyományos matyó hímzésben.

hg.hu: Hogyan fogadták a tardi kollegák ezt a projektet?
Váczi Rozi: Nagyon jól, nagyon nagy lelkesedéssel. Hihetetlen a munkabírásuk: reggel hattól este hatig, ha kell hímeznek. Persze az eltérő színeket kicsit kétkedve fogadták, de ma már van olyan, hogy annyira megtetszik nekik egy-egy általunk kitalált színösszeállítás, hogy elkészítik unokáiknak is.

hg.hu: A pólókon kívül milyen termékeitek vannak még?
Váczi Borbála: Vannak ingek, re-szatyrok, hajpántok, vászon bevásárlótáskák is. De egyedi megrendelésre már sokféle ruhára készítettünk mintát. Szép lassan bővítjük a termékskálát. Ősztől lesz bemutatótermünk Budapesten, az Újlipótvárosban ahol lehet próbálni és nézelődni...

design, divat, magyar divat, népművészet, matyó Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317