Logomain

High-tech városnézés okostelefonnal

By ginterzsófi 2011. szeptember 1. 16:01

szerk at hg dot hu

Mzlicgpaoim320x480-75_copy20130603-19838-v35p0p.gallery

mobil alkalmazások

Openbuilding320130603-19838-7a9t2g.gallery

mobil alkalmazások

Background-120130603-19838-ru7fzi.gallery

mobil alkalmazások

1-hand-crop-525x40520130603-19838-ugmwxd.gallery

mobil alkalmazások

Artur_copy20130603-19838-1nwpz8i.gallery

mobil alkalmazások

Screenshot1_copy20130603-19838-1h0hjci.gallery

mobil alkalmazások

Mobil20130603-19838-1cers6q.gallery

mobil alkalmazások

102661788_64020130603-19838-chhkfw.gallery

mobil alkalmazások

Mobil_index20130603-19838-16zzgsm.gallery

mobil alkalmazások

Artur-header20130603-19838-1cozz6.gallery

mobil alkalmazások

Virtuális valóság, építészeti lexikon és saját idegenvezető a zsebünkben: okos mobilalkalmazások építészeti kalandozásokhoz.

Valószínűleg mindenki számára ismerős élmény, amikor a városnézés során az ember alig lát ki az útikönyvek és térképek mögül, amelyekkel egyszerre próbálja meg beazonosítani hogy merre jár, és hogy vajon mi lehet az a fontosnak látszó épület, amit biztosan alaposabban meg kellene nézni, ha végre megtalálná a könyvben azt az oldalt... 

Bár egyre többen játszunk és internetezünk lelkesen egyre okosabb telefonokkal, sokan valószínűleg nem tudjuk, hogy intelligens mobilunk például az ehhez hasonló helyzetekben is hasznos segítség lehet. Összeállításunkban olyan innovatív mobilalkalmazásokat mutatunk be, amelyekkel soha többet nem marad megválaszolatlanul az "és ez milyen épület?" kérdés, és amelyekkel nem csak Budapesten, hanem a világ bármelyik városában sétálgatva építészeti szakértőnek érezhetjük magunkat anélkül, hogy egy könyvtárat (vagy egy építészt) cipelnénk magunkkal. 

ARTUR: kortárs építészeti túrák itthon

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ által 2009-ben létrehozott artur.org.hu látványos, kétnyelvű túraoldal, amely a kortárs építészet ikonikus alkotásai között segít eligazodni Budapesten és Pécsett. Az artur mobilra optimalizált változatával az információban gazdag adatbázis bárhonnan elérhető: a jelentős, 1989 után készült épületekről egy rövid leírás, a pontos adatok (építész neve, építés ideje, cím, GPS-koordináták, látogathatóság) mellett három fotó és egy Google-térkép segíti az érdeklődőket a tájékozódásban. Az arturnak - amelyen jelenleg hét budapesti és négy pécsi séta- és kerékpáros útvonal érhető el - a Kitchen Budapest innovatív kutató labor a magyar fejlesztésű Prezi-motorral adott megfelelő technológiai hátteret.

OpenBuildings: a mindenttudó és felhasználóbarát építészeti adatbázis

A világ jelentős építészeti alkotásait összesítő OpenBuildings online adatbázisát a felhasználók bővítik napról napra, így a könnyen kezelhető és látványos oldalon már közel 40.000 épületről találhatnak az érdeklődők naprakész információkat. Az OpenBuildings iPhone-ra és Androidos telefonokra is letölthető (szakszóval lokatív, azaz "helyérzékeny") mobil változata GPS technológiával azonosítja be, hogy hol vagyunk, és az adatbázis alapján az adott helyhez szabott információkat, például képeket, videókat és adatokat szolgáltat a közeli jelentős múltbeli, kortárs vagy csak tervek formájában létező épületekről. A rendszer Budapesten is kiválóan működik, és folyamatosan bővül.

EveryTrail: a mindenttudó túravezető

A szintén GPS technológiával működő EveryTrail alkalmazással nincs szükség útikönyvekre és térképekre, hiszen a felhasználók által folyamatosan frissített rendszer segítségével nem csak interaktív térképeket, hanem hasznos tippeket, képeket, látnivalókat is bárhol egyszerűen elérhetünk a mobilunkról. Az EveryTrail-lel könnyen megtervezhetjük és megoszthatjuk az utazásaink részleteit, sőt, audioguide-ok és letölthető térképek is segítik a tájékozódást.

everytrail

A jövő három dimenziós idegenvezetője: Urban Augmented Reality

A holland Építészeti Intézet kutatói által kifejlesztett különleges UAR (Urban Augmented Reality, azaz városi kiterjesztett valóság) az első olyan építészeti mobilalkalmazás, amelynek segítségével a telefonunkkal fizikailag már vagy még nem létező épületeket is láthatunk, ráadásul 3D-ben! A sci-fi-nek hangzó rendszer valójában nagyon egyszerűen használható: a virtuális térben elhelyezett 3D modelleket az alkalmazás GPS koordináták alapján érzékeli, és a telefon kameráját a helyszínre irányítva meg is mutatja, az épülettel kapcsolatos szöveges és más képes információkkal együtt. Így az UAR-ral körülnézhetünk a múltbeli, a képzeletbeli és a jövőbeli városban: a méretarányos, szakértők által rajzolt modellekkel a már megsemmisült, csak koncepcióként létező, vagy még el nem készült épületeket is láthatjuk a valós helyükön. 

Mivel ezeket a modellek rengeteg munkával készülnek, az UAR kísérleti projekt egyelőre csak négy nagy holland városban, Amsterdamban, Rotterdamban, Utrechtben és Hágában használható. Hasonló alkalmazást készítettek azonban már New York-ban is, a "Museum of the Phantom City"-vel New York egykori és tervezett épületei között nézelődhetünk.

Urban Augmented Reality

(A cikkben sokat segített szakmai tanácsokkal Karcis Gábor, Kiss Benedek Kristóf és Czémán Zsófi, köszönöm a segítséget!)

new york, mobil, technika, iphone, gps, média design, augmented reality, virtuális installáció, kiterjesztett valóság, tech design, mobil alkalmazás, application Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317