Logomain

Zöld oázis a Burj Khalifa árnyékában

By HG.HU 2011. augusztus 23. 16:54

szerk at hg dot hu

Burj Khalifa Tower Park, SWA Group

A világ legmagasabb épületéről; a dubai-i Burj Khalifáról leginkább akkor hallani, ha nyilvánosságra kerül egy-egy, ezer méternél is magasabb felhőkarcoló látványterve. A 828 méter magas torony impozáns méretei, felépítésének nehézségei és csillagászati költségei mellett kevés szó esik a tizenegy hektáros fejlesztési terület több mint felét elfoglaló zöld oázisról. A „zöld” jelzőt nem csupán a nagykiterjedésű aktív zöldfelület, hanem környezetbarát vízgazdálkodás is indokolja.

Jr2142_s20130603-19838-12h91mj.gallery

A tornyot körülölelő Tower Parkot a SWA Group tervezte, az iszlám kertépítészeti hagyományokra támaszkodva. A koncepciót lendületes, íves vonalvezetés, magas funkciósűrűség és a sivatagi klímát ellensúlyozó árnyékoló növényzet jellemzi.


A felhőkarcoló árnyékában fekvő park kiszolgálja a lakó, szálloda és irodai funkcióiból fakadó közlekedési és reprezentációs igényeket, valamint helyet biztosít a hagyományos szabadtéri tevékenységeknek is. A zöldfelületi rendszer a szállodabejárat, a lakók bejárata, valamint a fő terasz központi tere köré szerveződik. A három teresedést gyalogos sétányok kötik össze a ligetekkel, szabadtéri étkezőkkel, játszóterekkel, szökőkutakkal és a Burj Dubai tavat szegélyező parti sétánnyal.

A beruházás érdekessége, hogy a hét hektáros park öntözésére nem csupán a dúsgazdag sivatagi országban is drágának számító, tengervízből nyert ivóvizet használják. A párás és forró dubai-i levegő kombinálva a torony belsejének hatalmas hűtési igényével jelentős mennyiségű légnedvességet eredményez. A légkondicionáló rendszer összegyűjti hűtés során visszamaradó kondenzvizet, valamint a levegő páratartalmából kinyert nedvességet, és a mélygarázsban kialakított tárolómedencébe vezeti. Ez a rendszer évente 57 millió liter vizet képes összegyűjteni és elraktározni, nagymértékben csökkentve az öntözéshez szükséges ivóvíz mennyiségét.

felhőkarcoló, dubai, városfejlesztés, burj dubai, a világ legmagasabb épülete Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317