Logomain

Akiket a design szele megcsapott

By Kovács Dániel 2011. augusztus 22. 14:37

szerk at hg dot hu

Arden220130603-19838-2b68rh.gallery

Designventilátorok: The Arden

Artemis20130603-19838-17j6e97.gallery

Designventilátorok: Artemis

Cirque-fan-multicolor20130603-19838-rddp8g.gallery

Designventilátorok: Cirque

Otto20130603-19838-1r44fya.gallery

Designventilátorok: Otto

Biggestfan-2-web20130603-19838-amss8t.gallery

Designventilátorok: Our Biggest Fan

Dyson-air-multiplier-fan_320130603-19838-12wlees.gallery

Designventilátorok: Dyson Air Multiplier Fan

Ribbon20130603-19838-15uls5q.gallery

Designventilátorok: Ribbon

Eolis0120130603-19838-ytsez4.gallery

Designventilátorok: Eolis

Pensi20130603-19838-c5jzsh.gallery

Designventilátorok: Pensi

Sycamore20130603-19838-2zn34w.gallery

Designventilátorok: Sycamore

Wind20130603-19838-1app4ek.gallery

Designventilátorok: Wind

Ventilux20130603-19838-c6r28w.gallery

Designventilátorok: Ventilux

Index20130603-19838-1mf8jle.gallery

designventilátorok index

A hőhullám a formatervezők fantáziáját is beindítja, amint azt jobbnál-jobb designventilátorok sora bizonyítja.

Meleg van. Tulajdonképp döglesztő hőség van. És ez az előrejelzések szerint így folytatódik egész héten. Ezt egyébként formatervezők tízezrei érezték már így a világon, és ilyenkor meghatározó hányaduknak bizony az jutott eszébe: milyen jól jönne egy menő ventilátor… Nekünk is ugyanez jutott eszünkbe, hiszen ebben az időben a design mellett csak a hűsítő szellő jelenthet felüdülést. Íme tizenkét designventilátor, tizenkét különféle célcsoportnak.

Klasszikus ízlésűeknek

The Arden. Gyártó: Fanimation. Ár: 313,95 dollár

A Casablanca hangulatát idézi a kaliforniai garázscégből nagyvállalattá nőtt Fanimation míves darabja, az Arden (neve, legalábbis mi úgy tippelünk, egy 1912-16 között gyártott brit autómárkára utal). A három faláb a klasszikus távcsövek eleganciáját idézi, a visszafogott, férfias formák és színek egyértelműen otthonra találnának mondjuk egy jól menő ügyvédi irodában.

Designtudatos vásárlóknak

Artemis. Tervező: Mark Gajewski, G Squared. Ár: 529,95 dollártól

Nem tudjuk pontosan, mit jelent a „designtudatos” szó, de az G Squared káprázatosan könnyed ventilátorát elnézve ez jutott eszünkbe először. A chicagói Athenaeum Good Design díját is elnyerő készülék organikus formájú lapátjai szinte hangtalan működést tesznek lehetővé, ráadásul szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból készült… Az átlátszó csak az egyik variáns, emellett a gyönyörű ventilátor kapható például piros vagy fekete színben, sőt, fából is.

Művészlelkűeknek

Cirque. Tervező: Mark Gajewski, G Squared. Ár: 449,95 dollártól

Alexander Calder gondosan kiegyensúlyozott szoborkompozíciót idézi Mark Gajewski másik remeke, az ugyancsak Good Design díjas Cirque. A mahagóni, nikkel és piros-sárga-kék változatban kapható mennyezeti ventilátor egy 50 wattos halogénégőt is tartalmaz, fali kapcsolóval és távirányítóval. De ez mind eltörpül a látvány mellett.

Praktikusoknak

Otto. Tervező: Carlo Borer. Forgalmazó: Stadler Form. Ár: 149,99 dollár 

Otto. Ezzel a névvel, ráadásul egy svájci designertől mi másra is számíthatnánk, mint egy visszafogottan elegáns, takarékos és olcsó darabra? Azért ne vigyük túlzásba a dicséretet, Otto csinos testéhez ugyanis afrikai sapelli-fákat kell kivágni és az Egyesült Államokba szállítani. Viszont méretéhez képest a kis svájci fickó meglepően hatékony, köszönhetően a dupla turbinának.

Zöldeknek

Our Biggest Fan. Tervező: Addi Design Group. Koncepció 

A közismert svéd designműhely ventilátorával jócskán vannak fenntartásaink; a lapátok körötti védőháló például nyilvánvalóan nem tartana vissza egy elkóborolt kezet. Viszont példamutatóan környezettudatos, ugyanis a hátából kilógó bőrszíj meghúzásával hozható működésbe. Persze, hogy kinek van kedve 40 fok körüli hőségben percenként egy bőrszíjat rángatni, az más kérdés, de emberek, a Föld jövőjéért áldozatokra van szükség…

Geekeknek

Dyson Air Multiplier Fan. Tervező: James Dyson. Gyártó: Dyson. Ár: 199 dollártól 

A brit ipari formatervezés doyenje, az 1947-ben született Sir James Dyson vagyonát 1,45 milliárd fontra becsülik, amelyet javarészt saját formabontó találmányainak sorozatgyártásával szerzett. A legutóbbi invenciója a lapát nélküli ventilátor, saját elnevezésével az Air Multiplier. A nemcsak szuperbiztonságos és könnyen tisztítható, de látványos szerkezet alul beszívja, felül kiengedi a levegőt – de a tervező mindezt bővebben is elmagyarázza egy videón.

Barokkos ízlésűeknek

Ribbon. Tervező: Benjamin McMahon. Koncepció

Egy klasszikus lakásbelsőben elég furcsán mutat a mennyezeti ventilátor – ez a darab viszont kétségtelenül megtalálná a közös hangot a dédi tálalójának cirádáival. Csavarvonalú felülete ugyanakkor nem nevezhető konvencionálisnak, inkább egy modern szoborra hasonlít. Kár, hogy egyelőre csak koncepció, viszont mint ilyen, idén elnyerte az Ausztrál Design Díj James Dyson különdíját.

Futurisztikus gondolkodásúaknak

Eolis. Tervező: Victor Fromond. Koncepció

Alighanem a legszebb itt felsorakoztatott darabjaink közül, viszont egyelőre csak egy látványterv. Az 1983-ban született, és a Les Atelier/l’ENSCI diplomájával a zsebében szabadúszó designerként dolgozó Victor Fromond a speciális technikákkal, különleges designtermékekeket gyártó MGX pályázatára tervezte a szépséges terméket. A formát a funkció ihlette: az Eolis csöppet sem hasonlít a hagyományos asztali ventilátorokra, ugyanakkor első ránézésre elárulja, milyen célt szolgál.

Minimalistáknak

Pensi. Tervező: Jorge Pensi. Gyártó: The Modern Fan Company. Ár: nem nyilvános 

Minimál design, maximális hatásfok – igen, ezzel az elcsépelt, mégis helytálló mottóval hirdeti a brit gyár a neves spanyol designer ventilátorát. A Pensi csak a fenti alumínium-antracit kombóban kapható, viszont szükség esetén beépített világítással is lehet rendelni.

Nagy kirándulóknak

Sycamore. Tervező: Danny Gasser, Michael Hort. Gyártó: Sycamore Ceiling Fan

Sivatagi hőségben nem érdemes túrázni menni, viszont a Sycamore mennyezeti ventilátor, amelyet a juharfa magjának jellegzetes formája ihletett, tán képes otthonunkba csempészni a természet érintését… Vagy nem. A szokatlan alakú, viszont állítólag csendes és hatékony szerkezet ugyanakkor látványnak nem utolsó, nem véletlenül ismerték el Ausztrál Design Díjjal.

Mókás kedvűeknek

Wind. Tervező: Jasper Startup. Gyártó: Gervasoni. Ár: kérésre küldik 

Mintha most mászott volna elő odújából, hogy kedvünkre hűtsön: a Gervasoni fonott testű ventilátora első pillantásra belopta magát a szívünkbe. A két méretben, asztali és földi változatban is kapható szerkentyűt a kétértelmű neve ellenére korántsem kezdő Jasper Startup tervezte, aki 1983-as diplomázása óta a legnevesebb olasz designházakkal dolgozik együtt. A Windet 1997 óta gyártja a Gervasoni.

Gyermeklelkű felnőtteknek

Ventilux. Tervező: Zetsche & Koenigbauer. Ár: 299 dollár

Gyerekeknek csupán a védőháló hiánya miatt nem ajánlott, felnőtteknek viszont annál inkább, hiszen a Ventiluxot már beindítani is élmény: meg kell forgatni a lapátokat. A zöld, pink, narancs, ezüst és antracit színben is kapható készülék három sebességfokozatban működtethető.

design, lakberendezés, bútor, ausztrál design, amerikai design, termék, ventilátor Icon_print

Designventilátorok: The Arden

Designventilátorok: Artemis

Designventilátorok: Cirque

Designventilátorok: Otto

Designventilátorok: Our Biggest Fan

Designventilátorok: Dyson Air Multiplier Fan

Designventilátorok: Ribbon

Designventilátorok: Eolis

Designventilátorok: Pensi

Designventilátorok: Sycamore

Designventilátorok: Wind

Designventilátorok: Ventilux

designventilátorok index

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317