Logomain

Vidám köntösben a metróépítkezés

By Törőcsik Petra 2011. augusztus 11. 15:04

szerk at hg dot hu

Palank_220130603-19838-1b4jfba.gallery

palánkfestés

Palank_320130603-19838-nuwjs8.gallery

palánkfestés

Palank_420130603-19838-116gvai.gallery

palánkfestés

Palank_420130603-19838-1v24m7m.gallery

palánkfestés

Palank_520130603-19838-mxylxj.gallery

palánkfestés

Palank_620130603-19838-1wp34wi.gallery

palánkfestés

Palank_720130603-19838-w0unvv.gallery

palánkfestés

Palank_820130603-19838-amwy3z.gallery

palánkfestés

Palank_920130603-19838-3a1nbz.gallery

palánkfestés

Palank_1020130603-19838-h1ur5x.gallery

palánkfestés

Palank_1120130603-19838-1x9kpb6.gallery

palánkfestés

Önkéntes festőművészek keze munkája segíthet elviselni a metróépítkezés bosszúságait a Móricz Zsigmond körtéren.

Több mint négy éve veszik körbe összegraffitizett OSB-lapok Móricz Zsigmond szobrát a róla elnevezett körtéren.  A gyalogosok sokszor hosszú paravánsorok mentén jutnak el egyik pontból a másikba, mert a legrövidebb út el van barikádozva. Ezt az utat hivatott élménydúsabbá tenni a próbálkozás, amely a kényszerűen adódott felületet használva vászonként kisebb művészi alkotásoknak ad helyet már harmadik éve.

Mátyási Péter festőművész, a körtéren működő Tondó Rajziskola tanára kisebb brigádot toborzott össze, hogy a maga módján kicsit vidámabbá és elviselhetőbbé tegye a téren ezt a legkevésbé sem esztétikus állapotot.

Ehhez előbb a DBR Metró Projektigazgatósságától felülethasználati, a Fővárosi Önkormányzattól pedig területhasználati engedély kellett kérni, ezt követően némi materiális támogatást szerezni egy festékgyártó cégtől, és már indulhatott is a hétvégére összeverbuválódott, többnyire a rajziskola növendékeiből, építészhallgatókból, frissen végzett képzőművészekből álló öntevékeny kör munkája.

Az ötletgazda még egy apropóból tűzte ki az októberi alkalmat az első önkéntes programra, ekkor van ugyanis a Magyar Festészet Napja, amelyet már 9. éve rendeznek meg Szent Lukács, a festészet védőszentjének névnapján. A fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe arra szólít fel, hogy a szakma művelői, a társművészek és bárki, akinek kedves e művészeti ág, ezen a napon tegyenek valamit a festészetért. "Sokan valljuk: a festészet ünnep" - áll a Festészet Napjának kiáltványában. És ha Babits kívánságára gondolunk: „Én képeket akarok látni a falakon, hogy újra kinyissák elém a világot…” - kicsit felbátorodunk arra, hogy a leghétköznapibb helyen gondoljuk tovább a festészet adta apró örömöket.

Az Újbudai Önkormányzat Kulturális Osztálya által is támogatott csapat 2009-ben debütált először, a járókelők érdeklődő tekintetéből leszűrve nem kis sikerrel. Pörögnek az évek, de a metróépítés örök... Lehetne akár ez is a tavalyi téma szlogenje, ami köré a közel 20 db, egyenként 2-2 négyzetméteres felületet beborító, informatív értékkel is bíró kép szerveződött. A különböző évek Budapest életéből szubjektíven kiragadott jelentősebb eseményei kerültek egy-egy OSB-lapra, mintegy rögtönzött kronológiai diafilmmé változtatva így a 41/47-es villamos megállójának szürkeségét. A festőpalánták ugyanis saját születési évüknek az általuk vagy a köztudat által számon tartott emlékezetesebb történéseit örökítették meg az idényre.

Az idei év alkotásai a színek, a természetesség jegyében készültek, a képek a valóságtól elvonatkoztatva, absztrakt mód hoztak létre hangulatos és változatos sormintát a palánkokon, kicsit színesebbé téve egyúttal a villamosról bámészkodó és az unott kedvvel munkába induló városi közönséget. Az egész napos programmá váló pingálás nem utolsósorban élmény a résztvevők számára is, akik nagy valószínűséggel életük első nagy nyilvánosság előtt "kiállított" alkotásait hozhatják létre.

A 11. kerület egyik legforgalmasabb csomópontja méltán válhatna akár Dél-Buda egyik legszebb terévé, ha végre megvalósulnának a felújítási tervek a műemléken,és mindenek előtt akkor, ha befejeződni látszanának a 4-es metró építési munkálatai. A már-már hagyománnyá váló köztércsinosítás ugyan kis lépés afelé, hogy a környék lakói és a járókelők bosszúságait az elhúzódó metróépítkezés miatt enyhítsék, de mindenképpen eredményes próbálkozásnak bizonyult abban a tekintetben, hogy bizonyítsa, létezik az az összefogás, amely nagy pénzek és apparátus, valamint nagy tervek és elképzelések durrogtatása nélkül is képes csupán egy kedves művészi kezdeményezés útján jobb hangulatot varázsolni. A jelek szerint a Festészet Napja alkalmából  idén is folytatódik a köztércsinosítás hagyománya, sőt, valószínűleg a korábbinál nagyobb teret nyernek majd az alkotók. A körülmények sajátos kettőssége miatt egyszerre kívánunk a továbbiakhoz sok sikert és kreativitást, illetve kevesebb felhalmozódó évet a művészi kibontakozás lehetőségére!

budapest, festészet, képzőművészet, móricz zsigmond körtér, mertóépítés, tondo rajziskola, köztércsinosítás, törőcsik petra Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317