Logomain

Kézműves fényképezőgépek személyre szabva

By Séllei Lilla 2011. augusztus 4. 11:40

szerk at hg dot hu

Lilis_factory_csomagolas_2_50020130603-19838-1u7d9vo.gallery

Lili's Factory - csomagolás_500

Lilis_factory_csomagolas_50020130603-19838-xqutjt.gallery

Lili's Factory - csomagolás_500

Lilis_factory_gepek_1_50020130603-19838-nlzbr8.gallery

Lili's Factory - gépek_500

Lilis_factory_gepek_2_50020130603-19838-7kaf7q.gallery

Lili's Factory - gépek_500

Lilis_factory_gepek_3_50020130603-19838-1322rn9.gallery

Lili's Factory - gépek_500

Lilis_factory_kep_1_50020130603-19838-6zmkmp.gallery

Lili's Factory - fénykép_500

Lilis_factory_labor_50020130603-19838-1a522ws.gallery

Lili's Factory - labor_500

Kidobásra ítélt gépekbe lehel új életet a grafikus-fotós pár. Színes mintás vagy bőrborítású masinákból válogathatunk.

Egyedi fényképezőgép, az meg micsoda? Azt hihetnénk, hogy ez valamelyik multibrand reklámfogása, pedig erről szó sincs: Köves Lili és barátja, Fodor Dániel János régi, elhasználódott fényképezőgépek újrahasznosításával és újra festésével foglalkoznak. A Lili’s Factory-ban kelnek új életre a használt masinák, és innen kerülnek új gazdáikhoz. A “fényképezőgép-gyár” egyik alapítójával, Köves Lilivel ültünk le beszélgetni egyik délelőtt erről a nem mindennapi vállalkozásról.

:image_78930
:image_78927
A Lili's Factory-ban készült egyedi kamerák és csomagolásuk; kép: lilisfactory.com

hg.hu: Egyedi fényképezőgépeket nem sok mindenki készít...
Köves Lili: Én inkább azt mondanám, hogy régi fényképezőgépeket javítunk és újítunk fel. De persze igazad van, a végeredmény minden esetben egy egyedi fényképező, mivel minden egyes darabot én festek le kézzel.

hg.hu: Honnan jött az ötlet?
Köves Lili: A barátom fotós, és imád mindent szétszedni, főleg fényképezőgépeket. Régebben, amikor nagyon divatosak voltak az eldobható gépek, akkor az emberek a filmet ezekkel a gépekkel együtt adták be előhívásra. Ezek a masinák a fotólaborok kukáiban végezték veszélyes hulladékként.  A barátom elhozott egy csomó ilyen fényképezőt, és szétszedte őket, akkor jött rá, hogy a nagy részük még használható. Ezek valójában nem egyszer használatosak. Ezeket aztán megjavította, összerakta, én pedig lefestettem őket... Így indult az egész.

Általában mindegyik ilyen eldobható gépet szét kellett szedni, mert mindegyikben van egy-két dolog, amit meg kell csinálni. A festés nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, hiszen én készítem a mintákhoz a sablonokat is, valamint hosszú kísérletezés eredménye volt, mire rájöttünk, hogy autólakkot kell használni, mert az tökéletes erre a műanyag felületre.

Kezdetben csak az általam kézzel festett fényképezők voltak. Nem volt még arculat meg semmi. Mikor komolyabban kezdtünk el ezzel foglalkozni, akkor el gondolkoztunk azon, hogy hogyan lehetne egyszerűen, olcsón és környezetbarát módon megoldani a csomagolást. Környezetbarát és olcsó megoldást akartunk, ami ugyanakkor az igényesebb vásárlóknak is megfelel. Minden kidobásra ítélt papírdobozokból készül, de nemcsak a csomagolás, hanem például a névjegykártyáink is. A névjegykártyák dobozok kivágott füleinél leeső hulladék téglalokból vannak.

:image_78931
A Lili's Factory három funkciós modellje; kép: lilisfactory.com

hg.hu: Azért a te neved van a márkanévben, mert hogy te végzed a kézi festést?
Köves Lili: Nem. Amikor nevet kellett választanunk, nagyon nem volt ötletem. Csak úgy találomra mondtam, hogy jó legyen Lili’s Factory. Ma már nem ezt mondanám, hiszen ez nem egyedül az én “gyáram”, a barátommal közösen csináljuk. Ő végzi a szétszerelést, a javítást, az összerakást, én pedig a mintákhoz készítem el a matricákat, a designt és a csomagolást.

hg.hu: Mennyibe kerülnek a kamerák?
Köves Lili: Az egyszer használatos gépekből készített darabok 3000 forintnál kezdődnek, amin minta van az egy ezressel drágább. Amíg nem fut fel a márka, addig nem szeretnénk árat emelni. Jelenleg az a cél, hogy minél többen megismerjék. Meg ebben pont az a jó, hogy olcsó, így sokan megengedhetnek maguknak egy ilyen egyedi kamerát. A nagyobb, bőr borítású gép ára 10.000 forint körül van. De ezekből még csak egy-egy rendelés érkezett. Nem népszerűsítettük ezt a modellt túl sok helyen, így nem is vettek sokat.

:image_78929
Mintás fényképezőgépek; kép: lilisfactory.com

hg.hu: Új gépek átfestését vállaljátok?
Köves Lili: Persze, ha érkezik ilyen felkérés, akkor nagyon szívesen, de az a tapasztalatunk, hogy az emberek az új gépeiket nem szívesen festik át. Sokkal könnyebben mennek bele az egy olcsó, színes fényképező megvásárlásába. Az analóg gépek egyébként a digitális masinák térhódítása után főleg azért népszerűek, mert nagyon színesek, nagyon vidámak. Mi is adunk például színes fóliákat, színes szűrőket a gépeinkhez. A szűrőket is mi készítjük. A szűrők sincsenek külön csomagolva, hanem a doboz tetejének belső oldalához vannak erősítve. A nagyobb fényképezőnél a doboz belső falán található a leírás, amit minden egyes darabhoz én írok meg kézzel.

:image_78932
A Lili's Factory kamerájával készült fotó; kép: lilisfactory.com

hg.hu: A fényképezőgépek után mondanál pár szót a laborról?
Köves Lili: Igen, a labor! Arra még nem érkezett megrendelés eddig, elég szűk az a réteg, aki szívesen kísérletezik ezzel. Ez a csupa újrahasznosított anyagból álló labor arra tökéletes, hogy valaki kipróbálja milyen otthon előhívni egy fotót. A készlet áll egy petpalackból, fél-fél liter előhívóból és fixálóból, két dobozból (egy az előhívott egy a még előhívatlan papíroknak), egy dobozból készült lyukkamerából. Minden szemétből van gyakorlatilag a készletben, egyedül a gumikesztyű új, de azon pedig a használati utasítás olvasható.

:image_78933
A hulladékból készült labor; kép: lilisfactory.com

hg.hu: Nektek tényleg ennyire fontos az újrahasznosítás, vagy ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás?
Köves Lili: Az újrahasznosítás mindenkinek jó. Nem lesz több szemét, és hasznos tárgyakat alkotunk. Mi másképpen nem tudnánk fényképezőgépeket készíteni. Nagyon jó érzés szemétből alkotni, és nemcsak azért mert divatos. Ma már annyit foglalkozunk az újrahasznosítással, hogy kezdi értékét veszteni ez a kifejezés, pedig az újrahasznosítás tényleg nagyon fontos.

hg.hu: A mintákat mind te találod ki, vagy már a vevők jönnek konkrét elképzelésekkel?
Köves Lili: Inkább az a jellemző, hogy én találom ki, a vásárlók még nem nagyon merik megvalósítani az elképzeléseiket. Általában úgy megy a munka, hogy én mutatok néhány irányt és ők döntik el, hogy azok közül melyiket szeretnék. Mivel kézzel, egyedileg készülnek, ezért még két egyforma gép nem született.

:image_78928
A Lili's Factory csomagolása és arculati elemei; kép: lilisfactory.com

hg.hu: Emellett a Képzőművészeti Egyetemen tanulsz grafikusnak.

Köves Lili: Igen, meg mellette a gépeket készítek, és persze sok grafikus munkát is elvállalok. Augusztusban lesz egy kis időm kikapcsolódni is, mivel nyertem egy utat a Velencei Biennáléra. A BKF minden évben kiír egy pályázatot Az év kreatív ígérete címmel. A pályázatban mindig két nagy csoport van, és azokon belül öt alkategória. Mi a barátommal egy csoportban indultunk, ő nyerte meg a csoport legjobbjának járó számítógépet, én pedig a velencei utazást.

design, fotó, magyar design, újrahasznosítás, interjú, fényképezőgép Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317