Logomain

Betűtípus diszlexiásoknak

By Kovács Dániel 2011. július 25. 15:28

szerk at hg dot hu

A leírt szövegek felismerésével és értelmezésével küzdők számára tervezett speciális betűtípust Christian Boer holland tipográfus.

A leírt szövegek felismerésével és értelmezésével küzdők számára tervezett speciális betűtípust Christian Theo Boer holland tipográfus, aki maga részképességzavarban szenved. A twentei egyetem 21 fő részvételével végzett kutatása már be is bizonyította, hogy a Boer által a Helvetica módosításával kidolgozott betű könnyebben olvasható a diszlexiások számára.

A Dyslexie betűtípus evolúciója

Boer néhány alapvető, de meghatározó változtatást eszközölt a nyugati írásban használt 26 grafikai jelen. A diszlexiások számára például problematikus lehet, hogy összekeverik a hasonló jegyeket, mint a p, a q, a d és a b betűk. Ezt Boer a jelek alsó részének megvastagításával ellensúlyozza – a „gravitáció” így biztosan a helyén tartja az egyes betűket. Az n-h típusú hasonlóságok elkülönítésére Boer meghosszabbította a szárakat, hogy azok határozottabban jelezzék a különbséget. A c és az e között a betű nyílásának szélesebbre nyitásával, az i és j esetében a betűformák enyhe megdöntésével próbálta a diszlexiások számára is használhatóbbá tenni az írásjegyeket. A szövegek értelmezésében segít az is, hogy a mondatkezdő nagybetűk, valamint a központozás a szokásosnál nagyobb méretben, vastagabb formában jelenik meg.

A Dyslexie betűtípus nyomtatott formában és képernyőn is használható, igaz, a megszokott semlegesség és elegancia helyett némiképp játékos, szabadabb jellegű. Boer tipóját már több iskola használja Hollandiában, a jogok azonban az antwerpeni Studiostudio, Boer műhelyének birtokában vannak.

design, hollandia, grafikai design, tipográfia, holland design, betű, christian theo boer Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317