Logomain

Művészetek Magtára nyílik augusztusban

By Ongrádi Melinda 2011. július 16. 12:02

szerk at hg dot hu

A természetművészet központjává válik a felújított bódvaszilasi magtár; megnyitó augusztus 17-én 17 órakor.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság „Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában“ című pályázati programja keretében vállalta a bódvaszilasi volt uradalmi magtár épületének újrahasznosítását. A Hajós Tibor tervei alapján kialakított Művészetek Magtára nagyszabású, nemzetközi, természetművészeti szimpóziummal és kiállítással nyitja meg kapuit. A régió első természetművészeti központjának ünnepélyes megnyitója 2011. augusztus 17-én Bódvaszilason lesz, a rendezvényen Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára mint a program fővédnöke is részt vesz.

Magtart20130603-19838-11vmyb1.gallery

Az egykori Torna vármegye jelentős részén elterülő Eszterházy uradalom két, a 18. század végén épített magtára szinte épségben vészelte át az elmúlt évtizedeket. E két, műemléki oltalom alatt álló épület ökoturisztikai hasznosítását célzó rekonstrukciójára nyert összesen 1 112 514 euró pályázati támogatást az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága – együttműködésben a szádalmási (Szlovákia) ALMA-Centrummal a „Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013” keretén belül.

A volt bódvaszilasi uradalmi magtár Művészetek Magtára néven, Közép- és Kelet-Európa első természetművészeti központjaként nyitja meg kapuit a látogatók előtt 2011 nyarán. A közel 1500 négyzetméternyi területen egy közönségfogadó tér, állandó és időszakos kiállítások rendezésére alkalmas kiállítóterek, egy konferenciaterem, valamint a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére való apartmanokat alakítottak ki, a térség talán legnagyobb méretű közösségi terét hozva ezzel létre.

A Művészetek Magtára koncepciójának megfogalmazásakor az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság abból az alapfelvetésből indult ki, hogy a kivételes anyagi ráfordítással és minőségben megvalósuló, kiállítási funkciókra kialakított központban nem megszokott – néprajzi vagy folklorisztikus indíttatásból létrejövő, a múlt kissé muzeális megközelítését tükröző – kiállításokat akar szervezni, hanem egy jövőbe mutató, és – amint azt elnevezése is sugallja – tevékenységének fókuszába a művészetet állító intézményt létrehozni. Fontos szempont volt az is, hogy az új központ működése kiegészítse és egyben gazdagítsa az ANPI által folytatott sokrétű környezet- és természetvédelmi, ökoturisztikai és oktatási tevékenységet. E szempontok figyelembevételével döntött úgy az ANPI, hogy a Művészetek Magtárát összekapcsolja egy viszonylag új, az utóbbi években azonban nemzetközileg is egyre erőteljesebben jelenlévő, a természet tiszteletéből kiinduló képzőművészeti tevékenységgel, a természetművészettel.

A természetművészet olyan izgalmas és átfogó területe a vizuális művészetnek, amely az erősödő ökológiai problémák okán nagyon aktuális és társadalmi értelemben is hasznos művészi kifejezés. A természetművészek az ember és a természet közti harmónia újrateremtésére törekednek. Az urbánus környezettől távol, általában a természetben hozzák létre alkotásaikat, az adott környezetben fellelhető természetes anyagokat, tárgyakat, energiaforrásokat használva az alkotásban.

Természetművészeti eseményeket egyre nagyobb számban rendeznek meg szerte a világon. Ezek helyszínei legtöbbször a természeti környezetben létrejött úgynevezett természetművészeti központok, amelyek mára egyre gyarapodó nemzetközi hálózatot alkotnak. A Művészetek Magtára e központok egyike kíván lenni, amely művészeti alkotótérként helyet ad természetművészeti eseményeknek (alkotótáboroknak, szimpóziumoknak, előadásoknak), kiállítótérként bemutatja a programok során létrejött alkotásokat és a régióban elsőként létrehoz egy természetművészeti gyűjteményt. A természetművészeti programokhoz kapcsolódó és azokból kiinduló egyéb pedagógiai, turisztikai tudományos és kulturális programok révén a Művészetek Magtára a térség egyik kiemelkedő kulturális intézményévé válhat.

A Művészetek Magtárának nyitórendezvénye a MagtArt nemzetközi symposion, amelynek keretében megszületnek a Művészetek Magtára-gyűjtemény első darabjai. A programban résztvevő és alkotó művészek névsorának összeállításánál, az életkori és földrajzi arányosság megtartása mellett, lényeges szempont volt, hogy a lehetőségekhez képest e nem túl hosszú történettel rendelkező művészeti ág legnevesebb képviselőit is meghívják. A 2011. július 19. és augusztus 7. között Bódvaszilason megrendezett eseményre sikerült a műfaj olyan „nagy klasszikusait” meghívni, mint az amerikai Alan Sonfist, a koreai Ko Seug-hyun, az iráni Ahmad Nadalian, a német Anke Mellin vagy a magyar Bukta Imre. Meghívást kaptak olyan szakmailag elismert, fiatalabb alkotók is, akiknek neve szintén jól cseng a művészeti szcénán, mint Liu Po-chun Tajvanból, Pál Péter Romániából és Erőss István Magyarországról. Mellettük jelen lesznek még a terület iránt érdeklődő, a hazai képzőművészeti mezőnyben már bizonyított fiatal művészek is: Balázs Péter (H), Pokorny Attila (RO), Szigeti Gábor Csongor (H), Takács Máté (H) és Tomas Gugyela (SL).

A program kiemelt partnere a Magyar Természetművészek Szövetsége.

A Művészetek Magtára első kiállítása 2011. augusztus 7-én 17.00 órakor nyílik Bódvaszilason. Az új intézményt 2011. augusztus 17-én Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára – a program fővédnöke avatja fel ünnepélyes keretek között. A rendezvényen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár (NEFMI) is részt vesz.

Forrás: sajtóközlemény

műemlék, kulturális örökségvédelem, magtart, magtár, felújított magtár, bódvaszilas, eszterházy uradalom Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317