Logomain

Ősszel újra lesz Design Hét Budapest

By Kovács Dániel 2011. július 15. 12:41

szerk at hg dot hu

A Magyar Formatervezési Tanács védnökségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál közös szervezésében, idén nyolcadik alkalommal kerül sor a Design Hét Budapest fesztiválra. A hazai és a nemzetközi design szakma és a nagyközönség körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő programsorozat 2011. szeptember 30. és október 9. között zajlik a főváros egész területén.

A Magyar Formatervezési Tanács védnökségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál közös szervezésében, idén nyolcadik alkalommal kerül sor a Design Hét Budapest fesztiválra. A hazai és a nemzetközi design szakma és a nagyközönség körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő programsorozat 2011. szeptember 30. és október 9. között zajlik a főváros egész területén.

Design_het_zaszlok_az_erzsebet_hidon20130603-19838-96zqme.gallery

A design fesztivál idei témája COULEUR LOCALE, azaz helyi szín, helyi árnyalat. Az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest szlogenjeként az ország kulturális DNS-ére, vagyis vizuális kultúránk egyedi vonásaira, designértékeinkre utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek. Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk csak ránk jellemző egyedisége a társnemzetekkel folytatott párbeszéd során körvonalazódhat, idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.

A díszvendég, a soros EU elnök Lengyelország a kortárs lengyel design legjavával színesíti az idei programsor kínálatát. Ékszer- és textiltervezők kiállítása, valamint szakmai előadások mellett, az Iparművészeti Múzeum KreatIMM vásárán lengyel alkotók is részt vesznek. A lengyel jelenlét kiemelkedő eleme a 18 lengyel designer és designer csoport munkáiból válogató “UNPOLISHED – fiatal lengyel design” kiállítás.

A Design Hét Budapest hagyományosan kiemelt programja a Magyar Formatervezési Díj pályázat díjazottainak, valamint legjobb pályázóinak munkáiból összeállított kiállítás és ünnepélyes díjátadó, ami idén harmadik alkalommal egészül ki a Design Management Díj pályázat eredményhirdetésével.

Az elmúlt évek során számos, a Design Hét saját szervezésű programját nagy lelkesedéssel fogadta a nagyközönség, így ezek nélkül szinte elképzelhetetlenné vált a budapesti design fesztivál. Minden évben kiemelt érdeklődés övezi a sztárdesigner látogatását, akiknek a sorában a korábbi években már hazánkban üdvözölhettük Marcel Wanders holland, Harri Koskinen finn, Paola Navone olasz és a Design Hét kibővítéseként idén februárban vendégül látott Karim Rashid egyiptomi-amerikai designert. Hasonlóan állandó elem a fesztiválnyitó kiállítás, ami az idei témának megfelelően Couleur Locale címmel kerül megrendezésre a Design Terminál Erzsébet téri épületében. A tárlat különböző európai országok legjelentősebb design szakemberei által választott, az adott nemzet kortárs design kultúráját legplasztikusabban megtestesítő tárgyakat vonultat fel. A harmadik alkalommal megrendezett Nyitott Stúdiók ismét új szereplőkkel valósul meg, a szakma legkülönbözőbb területeit képviselő, 14 designműhelybe látogathatnak el az érdeklődők. A Design Hét workshopjain a korábbi évek fesztiválzászlói kapnak új életet, a gyerekeknek szóló foglalkozásokon pedig akár az egész család kipróbálhatja a kreativitását. A hazai designtörténet rajongói a hétvégi túraprogramok keretében idén Budapest belvárosának kovácsolt- és öntöttvas, illetve történeti és kortárs üvegremekeivel, valamint az óbudai lakóteleppel és a késő szecessziós Schiffer villával képzett túravezetők segítségével ismerkedhetnek meg. Természetesen nincs Design Hét Budapest kedvezményes vásárlási akció nélkül sem – 2011-ben 72 üzlet, bemutatóterem és designműhely várja a vevőket a fesztivál 10 napja alatt 20%-os kedvezménnyel. Az idei program egyik újdonsága a szintén saját szervezésben megrendezésre kerülő Design Hét Gasztro, aminek keretében Budapest néhány különleges, kézműves gasztronómiai vállalkozása kizárólag a design fesztiválra készített ínyencséggel várja a hazánkban még újdonságnak számító food design elkötelezett híveit.

A részletes programban való tájékozódáshoz ebben az évben is a harmincezer példányban megjelenő, kétnyelvű Design Hét Budapest programfüzet, valamint a www.designhet.hu honlap nyújt segítséget.

design, budapest, design hét, program, design hét 2011 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317