Logomain

A jövő építészének legyen lelkiismerete

By Kóbor H. Johanna 2011. július 12. 14:03

szerk at hg dot hu

_mg_002520130603-19838-1atl2gk.gallery

Wood Fesztivál 1107

_mg_9105_copy20130603-19838-1bg6ii6.gallery

Wood Fesztivál 1107

_mg_9108_copy20130603-19838-gftk89.gallery

Wood Fesztivál 1107

_mg_9231_copy20130603-19838-1b5omb6.gallery

Wood Fesztivál 1107

A fában rejlő építészeti lehetőségek: Hello Wood Fesztivál az Erdők Éve jegyében.

Szakmai fórumok folyamatosan számolnak be az építészet területén születő, tudományos fantasztikumba illő újdonságokról, amelyek a jövő építészetében szerepet kapnak majd. Már most is épülnek passzívházak, amelyekben hosszú távon megtérül a befektetett és az üzemeltetésre fordított energia, sőt az úgynevezett aktív házaknál az energiaegyenleg akár pozitív tartományba is felkúszhat. A high-tech újdonságok mellett azonban hasznos belátnunk a tradicionális anyagok, mindenekelőtt a fa felhasználásának előnyeit, amely sokoldalú és számos előnye mellett tudatos erdőgazdálkodással újratermelhető. Az ENSZ 2011-et az Erdők Évének nyilvánította, mert egyre nyilvánvalóbb a fa ökológiai, társadalmi és gazdasági jelentősége.

A Hello Wood Fesztivál második napján a fiatal építészekből és designerekből álló közönség előtt az ökologikus anyagok fontosságáról a Jaf Holz Kft. projektvezetője, Mayr Eszter és Pápay Balázs építésztervezők tartottak előadást. A 2010 nyarán megrendezett első Wood Fesztivál óta a cég számos projekt támogatásával szabályszerű kampányt indított a faépítészet széles körű népszerűsítésére, többek között a június végén a Duna Tanösvény részeként átadott budapesti Stég, vagy Szőke Gábor Miklós hatméteres trónszéke a Lakástrenden.

Jafholz interjú

“Ahogyan én látom, a fa abszolút a jövő építőanyaga. Itthon, Magyarországon kiváló lehetőségeink lennének, de a fenntarthatóan kitermelhető famennyiségnek csupán 60 százalékát hasznosítjuk. Az a tapasztalatom, hogy az egyetemi oktatás során sem helyeznek kellő hangsúlyt a faépítészetre, az anyagok lehetőségeinek ismeretére, így mi, fával dolgozó emberek megpróbáljuk más fórumokon keresztül elérni a jövő építészeit” - vázolta Mayr Eszter.

Az előadás végigjárta az alapanyag útját a kitermeléstől a használat után is kimutatható ökológiai haszonig. A fából készült tárgyak, épületek előállításának energiaigénye töredéke a hasonló funkciójú, más anyagból készült termékekének. A korszerű fa építőanyagok alkalmasak az energia-gazdaságos épületek kivitelezésére: ez megmutatkozik az anyagok kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságaiban, a fa páraáteresztő képességében, nem is beszélve a korszerű építőanyagok jelentőségéről a földrengésbiztos építészet területén.

Megfelelő kezelés mellett ezekből a termékekből nem képződik hulladék, hiszen újrahasznosíthatóak vagy lebomlanak, illetve megújuló üzemanyagként használhatóak. Azzal pedig, hogy az erdők szén-dioxid-körforgásába beleavatkozunk, azaz kitermeljük a fát, mielőtt az természetes úton lebomlana, gyakorlatilag bezárjuk a megkötött szén-dioxidot, ezzel csökkentve az üvegházhatást. Természetesen megfelelő technológia és minőség szükséges ahhoz, hogy a faanyag beváltsa a hozzá fűzött reményeket.

Bár szakmai prezentációnak indult az esti program, a szabadtéren felállított óriási kivetítő előtt élénk beszélgetésbe fordult át a két szakember előadása, a hangulat pedig vendégmarasztalónak bizonyult, Pápay Balázs spontán ötlettől vezérelve csatlakozott a fesztivál csapatához.

Hellowood

építészet, fa, zöld, öko, hellowood Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317