Logomain

Corbu nem kellett az UNESCÓ-nak

By Kovács Dániel 2011. június 30. 10:26

szerk at hg dot hu

Míg néhány nappal ezelőtt Walter Gropius első fontos munkája, a Fagus-gyár a világörökségi státusznak örülhetett, egy másik felterjesztést, nevezetesen, hogy Le Corbusier 19 legismertebb munkája egy csomagban kapja meg a címen, elutasítottak. A bizottság szerint a 19 épületből csak három igazán kiemelkedő.

Míg néhány nappal ezelőtt Walter Gropius első fontos munkája, a Fagus-gyár a világörökségi státusznak örülhetett, egy másik felterjesztést, nevezetesen, hogy Le Corbusier 19 legismertebb munkája egy csomagban kapja meg a címet, elutasítottak. A bizottság szerint a 19 épületből csak három igazán kiemelkedő.

Firminy20130603-19838-txt83h.gallery

Az UNESCO elé beterjesztett csomagban 12 franciaországi, három svájci, valamint egy-egy argentin, belga, német és japán épület szerepelt, például a ronchamp-i zarándokkápolna, a Párizs melletti Villa Savoye, vagy az a lakóház, amelyet a svájci-francia építész Curutchet doktor számára tervezett La Plata városában. Szerepelt Európa egyik legtekintélyesebb, egyetlen építésztől származó épületegyüttese, amely a dél-franciaországi Firminy városában található, és legutolsó eleme, a templom csak néhány évvel ezelőtt készült el. Peter Eisenman amerikai építészet egyébként ezt a templomot nevezte a legfontosabb, 1980 után készült európai épületnek. Corbu talán legismertebb alkotása, az indiai Chandígarh városközpontja nem került fel a beterjesztett listára.

történelmi építészet, műemlék, örökségvédelem, le corbusier, franciaország, modern építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317