Logomain

Politikuscsúszda és szuperhős-pad csalogat a Dunához

By Kóbor Hanna Johanna 2011. július 3. 13:11

szerk at hg dot hu

Rendhagyó ötletek születtek a város és a Duna kapcsolatának élénkítésére a MOME Line egyhetes nemzetközi workshopján.

Van, akinek a Budapestet kettészelő Duna céltalan terület, van, akinek egyenesen közlekedési akadály, sokaknak távoli jó emlékei vannak arról, ahogyan egy-egy vidéki kiránduláson horgászott vagy hajókázott rajta, de köztük is kevesen vannak azok, akik a folyó barátságos és közvetlen képét a városi Duna-parttal össze tudják egyeztetni.

Index20130603-19838-a5tot.gallery

Urban Space Workshop Budapest 2011

Június 1-je és 11-e között 40, többségében külföldről érkezett fiatal az Urban Space Workshop keretében látott neki, hogy friss szemmel újraértelmezze a folyó szerepét az itt élők számára. A workshop keretét adó Youth In Action programja azzal a céllal támogat többek között ifjúsági csereprogramokat, hogy a fiatalok uniós állampolgári aktivitását, kezdeményezőkészségét és kreativitását ösztönözze nonformális tanulás és tapasztalatcsere útján. A projekt szervezője, a MOME line - design műhely az e hónapban futó Legyen most a Duna a téma! kampányba illesztve rendezte meg az Urban Space Workshopot, amelynek eredményeit a csapatok a pénteki záróeseményen, az A38 kiállítóterében mutattak be.

Hat csapattól hallhattunk különböző távlatokra és léptékekre, eltérő eszközökkel létrehozott kísérleti elképzeléseket és megvalósult ötleteket, amelyek rengeteg munka árán jutottak nyugvópontra, hiszen a hét különböző ország nyelvi és kulturális akadályain kellett átküzdeniük magukat, de a csapatok képzettség és szakterületek tekintetében is vegyesek voltak. A tíz nap alatt a résztvevők Kobrizsa Ádám workshopvezető társaságában sétahajózás és a part feltérképezése során megismerkedtek a tereppel, hallgattak szakmai előadásokat többek közt a MOME Fenntarthatósági laborjáról az Egyetem Design Intézetének igazgatójától, Barcza Dánieltől, valamint Tihanyi Dominikától (Újirány csoport) a köztéri művészet és városfejlesztés kapcsolatáról. A főhadiszállásként funkcionáló belvárosi hostelben megvitatták a tapasztaltakat, majd nekiláttak az erdmények vizualizálásnak vagy épp a megvalósításnak.

Urban planning duna

Elsőként az “Urban Planning I.” csapat mutatta be várostervezési projektjét, ami elsősorban a jelenleg érvényben levő belvárosi közlekedési rendszerben vezetne be módosításokat, a meglevő infrastruktúra minél nagyobb arányú felhasználásával. A pesti oldalon zöld és kék folyosókat alakítanának ki, amelyek növényekkel és vizes elemekkel kiegészülve könnyen felismerhető útvonalat nyújtanának a folyóhoz igyekvőknek. Emellett felmerült a gyalogos/kerékpáros híd, az utak lefedése, alagútba terelése, valamint a két rakparton futó autóutak meder alatti egyesítése is. Szó esett újfajta közterek, úszó platformok létesítéséről, amelyek olcsó, kevésbé tartós anyagokból (pl. fa) gyorsan megépülhetnének.

Privát és köztér együttesét mutatta be az “Urban Planning II.” team: ők az Erzsébet-híd és a Szabadság-híd közé eső partszakaszra koncentráltak a tervezés során. A Rudas fürdőt autómentesített sétánnyal a vízhez kötő hatalmas teraszon strand, napozó-, pihenő- és sportolásra alkalmas részek, kávézó és kulturális programoknak helyet adó terület kapott helyet.

Harmadikként az “Information & Graphics Group” számolt be az elmúlt napok munkájáról, amely során elsőként készült egy Duna-logo és több, szuperoptimista szlogeneket hordozó matrica, utóbbiak városszerte láthatóak is. Emellett született három letisztult képi világú térkép is, ami a belvárosi szakasz érdekességeit gyűjti össze. A vizuális szűkszavúság oka, hogy a hagyományosan részletgazdag és pontosságra törekvő térképekkel ellentétben ezek meghagyják a tévedés lehetőségét, és apró bolyongásokra, felfedezőutakra kényszerítik a használójukat.

Play!

Az “Ostrich Team” elsőként nagy lelkesedéssel körbefotózta a rakpartot, majd egy alkalmas részt kiszemelve - nevükhöz híven - ásni kezdtek, ami már önmagában felkeltette az arra járók figyelmét. Az eredmény egy petanque-pálya és egy frappáns, talált tárgyakból összeállított lengőteke-pálya lett, amit azonnal használatba is vettek.

Legszabadabban talán az ötös számú, “Duna Tunas” csapat fantáziája szárnyalt, akik a legkorruptabb politikusok reformkori hagyományokban gyökerező módszerrel való eltávolítására és a köznép szórakoztatására óriáscsúszdával kötnék össze az Országház épületét a Duna vízfelületével. Azoknak, akiknek a képzelőereje alacsonyabb fokozaton zakatol, segítségképp átlátszó, bekeretezett fóliákkal hekkelték meg a látképet, ami alapján máris kevésbé tűnik lehetetlennek a burjánzó zöld és egy saját tengeri sárkány gondolata. Zárásként a Fővám téren végrehajtott performanszuk keretében egy gyerekmedencébe Duna-vizet hordtak, megmutatva, hogy a víz tiszta, akár fürödni is lehetne benne.

Furniture group

Utolsóként egy igazán népes csapat állt a mikrofon mögé, ők két team (az “Urban Action Group” és a “Furniture Group”) egyesüléséből jöttek létre. Ők a kezdeti terepszemle után egyből egy falerakat felé vették az irányt, ahol beszerezték a szükséges anyagokat a barkácsoláshoz. Öt koncepciót valósítottak meg, ezek között a rakpart lépcsőihez léptékben passzoló 3D tetrisz elemek, úszó kertecske, padokkal feldúsított hinta (hiszen ritka, hogy az ember egyedül hintázzon) is szerepelt. Szintén a beszerzett faanyagból állították össze a Superhero Bench névre hallgató padot a Lánchíd pesti oldalának közelében, amely a képregénytörténelem sok szereplőjének analógiájára két sutácska betoncsonkból hirtelen a megszokott padok kapacitásának többszörösét elbíró közösségi bútorrá vált. Legtöbb munkával talán a város hat pontján felszerelt USB-stickek jártak: a falakba, fa állványba beágyazott háttértárak a geocaching izgalmát ötvözik a demokratikus adatmegosztás felett folyó viták kritikájával, ahol az internetes fájlmegosztás illegalitása mellett a fizikai kapcsolaton alapuló adatcsere abszolút legális.

Több, a workshop alatt elkészült tárgyat most is boldogan használnak a Duna mentén sétálók, és ha ez számítana a csapatok egyetlen eredményének, már megérné több hasonló kezdeményezést indítani. Ám ezen felül a fenti ötletek is hozzátettek a változás iránti kollektív igényhez, amely egy kritikus pontot átlépve eléri majd, hogy a Duna és a város mai viszonya ne kérlelhetetlen végzetként, hanem pillanatnyi és jól alakítható állapotként éljen a többség fejében.

design, építészet, budapest, köztér, duna, mome line, urban space workshop Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317