Logomain

Épülhet Jeruzsálem legproblémásabb múzeuma

By Kovács Dániel 2011. június 14. 14:29

szerk at hg dot hu

A jogi akadályok elhárultak, de a középkori temető helyére tervezett épület továbbra is a támadások kereszttüzében.

Jóváhagyta Jeruzsálem a tolerancia múzeumának módosított terveit, így az utolsó jogi akadály is elhárult a hányatott sorsú múzeum felépülése elől – írja a Haaretz. A középkori muszlim temető helyére tervezett épület azonban továbbra is a támadások kereszttüzében áll.

Jeruzsalem120130603-19838-1f8wdms.gallery

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a Simon Wiesenthal Center eredetileg a világhírű építészt, Frank O. Gehryt kérte fel a múzeum tervezésére. A neves, lengyel származású mester által készített extravagáns és igen költséges terveket azonban a 2008-as gazdasági válság miatt félretették, ráadásul időközben a választott helyszín miatt is polémia alakult ki. Az egykor szent, igaz, a hatvanas évek óta parkolóként használt temető ügye a bíróságig jutott, amely ugyan a Wiesenthal-központ javára döntött, Gehry azonban végleg kiszállt az ügyből. Az intézmény ekkor pályázatot hirdetett, amelyből a tel-avivi Chyutin Architects került ki győztesen, a korábbinál jóval visszafogottabb tervvel.

A további időhátrány elkerülése végett ezt a tervet már nem nyújtották be engedélyezésre, hanem felkérték a várost a meglévő építési engedély módosítására. Jeruzsálem városvezetése június elején ezt hagyta jóvá.

Az építési munkálatokat megelőző feltárások során több száz csontvázat távolítottak el a területről, és helyeztek örök nyugalomra egy működő muszlin temetőben, a bíróság előírásainak megfelelően. Az új épület a Gehry-féle ötemeletessel szemben csak háromszintes lesz, plusz két földalatti szinttel. A most megtalált római vízvezeték romjainak bemutatására csatlakozik hozzá egy romkert is, valamint egy szabadtéri amfiteátrum.

A terv ellenzői most elsősorban azzal érvelnek: a korábbi terveket nem azok építészeti előnyei, hanem elsősorban a tervező személye miatt fogadta el a város, ezért a mostani, módosított állapot kapcsán is nyilvános vitára lenne szükség. Joszif Alalu, az ellenzéki Meretz tagja szerint a választott helyszín továbbra is meg fogja akadályozni a múzeumot abban, hogy célkitűzésének megfelelően a békés együttélés zászlóshajójává váljon. A Haaretz szerint a politikus problémásnak tartja azt is, hogy pontosan milyen ügyekkel foglalkozik majd az intézmény. Alalu úgy véli: a politikai és vallási nyomás miatt a majdani látogató aligha találkozik majd a melegjogokat vagy az arab-zsidó viszonyt firtató kiállításokkal és programokkal a múzeumban.

múzeum, frank gehry, jeruzsálem, izrael, tolerancia múzeuma, kulturális épület, kortárs építészet, chyutin architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317