Logomain

Lehetséges csupán fából kerékpárt építeni?

By Heissmann Ági 2011. június 10. 13:58

szerk at hg dot hu

Spilnter_bike_wwwsplinterbikeco20130603-19838-8u46v3.gallery

Splinter Bike

Spilnter_bike2_wwwsplinterbikeco20130603-19838-o64ke5.gallery

Splinter Bike

Spilnter_bike3_wwwsplinterbikeco20130603-19838-10e4arm.gallery

Splinter Bike

Splinter_bike_wwwsplinterbikeco20130603-19838-11xq4tg.gallery

Splinter Bike

Splinter_bike_es_buszke_thompson_wwwsplinterbikeco20130603-19838-1seqpis.gallery

Splinter Bike

A Forgács Bringa névre keresztelt terep bicikli a maga nemében egyedülálló alkotás, egy darabkája sincs gumiból vagy fémből. <br/> <br/> <br/>

Úgy tűnik, igen. A Splinter Bike, azaz "Forgács Bringa"  névre keresztelt terepbicikli a maga nemében egyedülálló alkotás, teljes mértékben fából készült, egy darabkája sincs gumiból vagy fémből. A kerékpár egy angol mesterember, Michael Thompson műve, aki a ragasztótól és a festéktől eltekintve kizárólag különböző típusú keményfa-fajokat használt az utolsó kis darabkához is, csapágyakhoz, tengelyekhez, és minden más alkatrészhez.

A projekt tulajdonképpen egy fogadással indult: az asztalos Thompson azzal dicsekedett barátjának, James Tullynak, hogy képes megépíteni egy teljesen fából készült kerékpárt, mire barátja azt mondta, hogy csak blöfföl. Thompson azonban nem blöffölt: a bicikli fogaskerekei, váza és kerekei nyírfából készültek, a mozgó alkatrészek találkozásánál pedig nagy keménységű olajos fafajokat használt. A pedálok és a kormány egy régi seprű reinkarnációi, a láncot pedig egy 128-as fogú fogaskerék helyettesíti, amely hozzákapcsolja a lánckereket és a sebességváltót a hátsó kerékhez. A látványos külső és „motor” megtervezése az alkotónak nem volt elég, azt a célt tűzte ki maga elé, hogy triatlonlista társával, Tullyval megdöntse a 100%-ben fából készült kerékpárok gyorsasági rekordját. Vagyis nem egészen megdönteni szeretné, hiszen ilyen rekord ezelőtt még nem volt, inkább felállítani egy hivatalosan elfogadott „ökobicikli” sebességi rekordot.

A két barát eleinte azt gondolta, hogy ez nagyon egyszerűen fog működni: egyikük teker, a másik pedig autóval követi, méri a sebességet és máris megvan a hivatalos gyorsasági adat. Nem számoltak azonban a méréssel járó elkerülhetetlen költségekkel, így most a honlapjukon próbálnak 7500 angol fontot összegyűjteni a speciális sebességmérő berendezésre, amire mindenképpen szükségük lesz.

Thompson a blogján már a kezdetektől dokumentálja a munkafolyamatokat. Most, hogy a kerékpár teljesen elkészült, érdemes visszanézni a korábbi rajzokat és prototípusokat. Az oldalon követni lehet továbbá a hivatalos rekordkísérlet előtti utolsó teszteléseket, finomításokat. 

Wooden Bike

A Splinter bicikli nem az első fából készült kerékpár, de hivatalosan az egyetlen, amelyik teljes mértékben fából van és működőképes is. Az eddigi próbálkozások és megvalósult tervek nem tudták kiküszöbölni, hogy valamely alkatrész megtervezéséhez ne kelljen fémet vagy gumit is használni, vagy azok egyszerűen biciklizésre alkalmatlannak bizonyultak.

A Splinter kicsit ormótlannak tűnik a mai minimalista kerékpárok között, és valószínű nem is a legkényelmesebb modell, de hát fontossága sokkal inkább a zöld irányvonal továbbfejlesztésében, illetve funkcionalitásában rejlik, hiszen a biciklit idén őszre tervezik forgalomba hozni.

fa, kerékpár, zöld, splinter bike, michael thompson Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317