Logomain

Megújult a belső kastélykert Fertődön

By Kovács Dániel 2011. május 24. 15:12

szerk at hg dot hu

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai: az ország egyik legszebb kastélyának díszudvara több ezer tő virággal várja a látogatókat. Eközben a Műemlékek Nemzeti Gond noksága további jelentős európai uniós forrás várományosa többek kö zött a kastély egykori rózsakertjének a helyreállítására. A munkálatok végeztével egyedülálló gyűjtemény, mintegy 20 ezer tő magyar rózsa fajta illata lengi majd be Eszterházát.

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai: az ország egyik legszebb kastélyának díszudvara több ezer tő virággal várja a látogatókat. Eközben a Műemlékek Nemzeti Gond noksága további jelentős európai uniós forrás várományosa többek között a kastély egykori rózsakertjének a helyreállítására. A munkálatok végeztével egyedülálló gyűjtemény, mintegy 20 ezer tő magyar rózsa fajta illata lengi majd be Eszterházát.

Fertod220130603-19838-1cl1znd.gallery

Eredetileg csupán kavics fedte a ma is látható, 18. századi barokk szökőkút környékét a fertődi kastély udvarán. Az idén megújult díszudvar a kastélymúzeum megnyitásával egyidőben, 1959-ben készült, Ormos Imre professzor barokk kertterve alapján. A helyreállítás alapjául szolgáló tudományos kutatás és a helyreállítás koncepciója a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Europa Nostra-díjas főkertészének, Alföldy Gábornak a munkája. A rekonstrukció során több ezer tő egynyári virágot és bukszust ültettek ki az elmúlt hetekben, füvesítettek és cserélték az elmúlt évtizedek alatt túl nagyra nőtt tiszafákat, kiépítették a díszudvar öntözőrendszerét és megoldották a vízelvezetést, valamint tűsarkú cipőben is könnyen járható járófelületeket alakítottak ki. A munkálatok eredményeként a barokk kertek világát idéző kertbe érkezik a kastély kovácsoltvas díszkapuján belépő látogató.

Legalább ennyire látványosnak ígérkezik az Esterházy-kastély rózsakertje, amelynek helyreállításához – a kastély angolparkjával és az északi park patakparti területével együtt – ugyancsak jelentős európai uniós támogatásra számíthat a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az Esterházy-rózsakertet IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő építtette a kastély második fénykorában, 1908-ban. A mostani helyreállítást követően pedig ismét 20 ezer rózsatő pompázhat és illatozhat a 220 méter hosszú, futórózsákkal borított, kereszt alakú rózsalugasban és környékén. A rózsakert különlegessége, hogy egyúttal génbank is lesz: a magyar nemesítésű rózsafajták eddigi legteljesebb gyűjteményeként őrzi és be mutatja többek között a nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely több mint 700, saját nemesítésű rózsafajtáját is. 

Az összesen több mint 200 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás részeként 2013-ra megújul Eszterháza északi parkjának patakparti területe is, amely az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult, ám a terület megtisztításával és több ezer cserje pótlásával hamarosan eredeti szépségében lesz látható az évszázados platánok és mocsári ciprusok alkotta parkrész is.

A beruházásnak fontos része az 1906-ban kialakított angolkert helyreállítása, amelyet annak idején Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató tervezett, mégpedig úgy, hogy a park sétányain haladva egészen különleges növényekben, például mamutfenyőkben, páfrányfenyőkben, paratölgyekben és vérbükkökben gyönyörködhettek a sétálók. E parkrészben hamarosan több kilométernyi sétány újul meg, az évek során kipusztult fákat és cserjéket is pótolják a szakemberek. Az angolkert különleges látványeleme a katedrálisra emlékeztető, ágaival boltozatot alkotó krími hársfasor, amelynek végén Fertőszéplak templomának képe tárul fel a sétálók előtt.

Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként újult meg a kastély páratlan díszudvara, és idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának a felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megújul a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződnek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhattak el a második ütem munkálatai Fertőd-Eszterházán. A csaknem kétmilliárd forintos, ugyancsak európai uniós fejlesztés részeként restaurálják többek között a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, valamint a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét, valamint befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is.

Forrás: esterházy-kastély.com

történelmi építészet, műemlék, örökségvédelem, magyarország, kert, kastély, fertőd Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317