Logomain

Hello Wood: egy fesztivál a fának

By Müller Kinga 2011. június 28. 14:21

szerk at hg dot hu

Galeria20130603-19838-hexg1.gallery

Wood Awards galéria

Woodfest0120130603-19838-1tzn414.gallery

Hintayo a JafHolz majálison

Woodfest_0220130603-19838-192h3x8.gallery

Woodfest 2010, Dínó

Woodfest_0320130603-19838-5bno36.gallery

Woodfest 2010, Keljfeljancsi

Woodfest_0420130603-19838-9ftlqb.gallery

Woodfest 2010, Barlang

Woodfest_0520130603-19838-1r0kfiw.gallery

Woodfest 2010

Woodfest_0720130603-19838-duzdhq.gallery

Woodfest 2010

Woodfest_0620130603-19838-1c7p5mg.gallery

Hellowood 2011 helyszín, Csórompuszta

10 kilométernyi fenyőlécből és 3 kilométernyi papírból alkothatnak a fiatal tervezők.

10 km fenyőléc, 3 km papírtekercs és 15 perc film: ezek az idei Hello Wood workshop kiindulópontjai. Az pedig, hogy mindez milyen formát ölt a júliusi alkotóhét végére, csak a 16 tervezői csapat kreativitásán múlik.

Aki járt tavaly a Design Hét ideje alatt a Gödör-klub környékén, bizonyára emlékszik az ott kiállított hatalmas dinóra. A 17 méter hosszú fenyőléc szerkezetet Szőke Gábor Miklós alkotta meg csapatával a tavalyi Wood Fesztivál keretében. További három csapat is részt vett az alkotóhéten, amelyet 2011-ben is megszervez a MOME line designműhely és az Újirány Csoport. Idén pályázati úton várták a tervező szakos hallgatók jelentkezését, immáron három témakörben: a "wood" mellett "tipo" és "film" workshopokkal is bővült a program.

A tavalyi sikerekről és az idei újításokról a Jaf Holz Kft. majálisán mesélt Pozsár Péter és Kobrizsa Ádám, a rendezvény óta pedig a résztvevők száma is véglegessé vált: 12 egyetem diákjaiból válogatták össze a 3 tipo, 3 film és 7 wood témájú csapatot, akik július 6-13. között a Kapolcs melletti Csórompusztán alkothatnak. Minden csoport élén egy szakmabeli, kiemelkedő tehetségű vezető fog állni, aki tudásával és tapasztalatával segíti a kreatív ötletek megvalósítását.

A fesztivált nálunk első ízben tavaly hirdették meg, egy koppenhágai, hasonló témájú projekt továbbgondolásaként. A dán workshop 2010-ben anyagi okokból elmaradt, ekkor gondolta a MOME line szervezőcsapata, hogy kisebb változtatásokkal megvalósítja itthon a kezdeményezést. A tavalyi Wood Fesztiválon a szállíthatóság érdekében mobilis alkatrészekből, szétszerelhető elemekből kellett megalkotni a monumentális fainstallációkat, a rendezvényt pedig építész és képzőművész szakos hallgatóknak hirdették meg. A résztvevő négy, vegyes hallgatókból álló csapat számára 1-1 km össz-hosszúságú 4x4 cm-es fenyőléc állt rendelkezésre, amelyet a Jaf Holz Kft. bocsátott rendelkezésükre.

A tavalyi 4 csapat is neves szakmabeli vezetők segítségével alkotott. Losonczi Áron építész, a fényáteresztő beton feltalálója csapatával azt a célt tűzte ki, hogy az alapanyagokból minél magasabb konstrukciót alkossanak, emellett szerkezeti kísérleteket is végeztek.

Pozsár Péter, az esemény kurátora szintén csapatvezető volt az alkotóhéten, ők az épített házak két archetípusát jelenítették meg: egy fa lombkoronájából induló fészekalakzat torkollott egy négyszögletes barlangformába.

Huszár András, a Hintayo tervezője alkotótársaival egy 4 m átmérőjű, 6 m magas tojás alakú keljfeljancsit épített meg, míg a negyedik csapat Szőke Gábor Miklós szobrász vezetésével egy 17 méteres dinót alkotott, mindössze három nap alatt.

A résztvevő diákok számára a legpozitívabb a jó légkörben zajló csapatmunka, a fával való megkötések nélküli alkotás lehetősége, az anyag és eszközhasználat elsajátítása és az egyetemek közti együttműködés elősegítése volt.

Az idei fesztivál Hello Wood névre hallgat és a tavalyihoz képest a létszámon felül a résztvevők körében is bővült: összesen 12 egyetem 50 diákja vehet részt rajta, akik között külföldi hallgatók is szerepelnek.

A filmes workshopon 4 fős stábok fognak kitalálni egy történetet, amelyet a helyszínen le is forgatnak. Egy stábot egy színész, egy operatőr, egy rendező és egy csoportvezető alkot majd, a film főszereplője pedig a csapatban jelenlévő színész lesz. Az alakított karaktert a falu mindennapi életébe kell helyezniük, a valós helyszínek a fiktív történet részeivé válnak. Ezt a valóság és fikció közti kontrasztot növeli az is, hogy a filmben mellékszereplőként a falu lakói is szerepelni fognak. Mindez intenzív alkotási folyamatot igényel: az egy hét alatt nemcsak az előkészítésnek és a forgatásnak, hanem az utómunkálatoknak is le kell zajlaniuk. Az elkészült műveket ugyanis a tábor végén levetítik a résztvevőknek és a vendégeknek. A tipográfia workshopra tervezőgrafika szakos hallgatók jelentkezését várták, akik szintén vegyes csoportokban, 3 km papírtekercs felhasználásával fognak installációt készíteni, a helyszín adottságaira reflektálva.

Esténként szakmai előadásokkal egybekötött kötetlen beszélgetések, koncertek, vetítések fogják színesíteni a programot, hiszen a szervezők törekedtek a nyári egyetem hangulat megteremtésére. Az elkészített installációkat a Művészetek Völgye 2011-es programsorozatának keretében minden látogató megtekintheti, aki Kapolcs és Vigántpetend között elsétál, később pedig a Sziget Fesztivál és a Design Hét rendezvények keretében is kiállítják őket.

design, építész, tervező, tipográfia, film, újirány csoport, momeline, iparművész, wood, woodfest, alkotó hét, hellowood, JafHolz Ungarn Kft., képzőművész, Művészetek völgye, Kapolcs, Csórompuszta Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317