Logomain

Fenntartható művészet

By Kovács Veronika 2011. május 19. 10:24

szerk at hg dot hu

Hoop_120130603-19838-i3b8c7.gallery

HOOP Kiss Miklós újrahasznosított gumiabroncsok ülőbútor

Sydney_rendezvenysator20130603-19838-w12c20.gallery

Medence Csoport SYDNEY rendezvénysátor

03_cellux_kiallitas_tukorben_a_vilag20130603-19838-1hmxxg7.gallery

Tükörben a világ, kiállítás, cellux csoport, redesign

001_cellux_redesign_lampa20130603-19838-1kcu9fl.gallery

Cellux redesign lámpa © Cellux csoport

002_cellux_redesign_lampa20130603-19838-rp8zy9.gallery

Cellux redesign lámpa © Cellux csoport

Fenntarthato_120130603-19838-ni72za.gallery

Fenntartható művészet

Mozgalmak itthonról és a nagyvilágból, amelyeknek célja nevelni a környezettudatos létre.

A napokban ért véget a Petőfi Irodalmi Múzeum által megrendezett, Újraírt Történetek című nemzetközi programsorozat. Az ötödik alkalommal jelentkező művészeti fesztivál idei témája az újrahasznosítás és az irodalmi újrafeldolgozás volt. A többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben megrendezett eseménysorozat a legkülönbözőbb művészeti ágak reflexiói segítségével közelített a témához. Van új történet? Kérdezték, és lehetséges válaszokat is felvonultattak: irodalmi és zenei témák feldolgozásait mutatták be, hulladékból létrehozott képző- és iparművészeti alkotásokat hoztak létre és állítottak ki a PIM termeiben és kertjében május 11. és 14. között, miközben párhuzamosan zajlottak a fenntartható fejlődés témáját körüljáró kerekasztal-beszélgetések.

A változatos programok között a MOME hallgatói által újrahasznosított anyagokból tervezett ruhák divatbemutatója is helyet kapott. A fesztivál alatt látogatható volt a MOME Média Intézet hallgatóinak munkáiból összeállított kiállítás is, és a látogatóknak is alkalmuk volt az interakcióra: workshopokkal várták az alkotni vágyókat, melyek során iparművészek segítségével hozhatták létre saját, újrahasznosított tárgyaikat. A kiállítás számos művésznek és csoportnak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. Ez jó apropója annak, hogy körülnézzünk, hogy állunk itthon és külföldön a környezettudatos művészeti kezdeményezések terén.

Kezdjük nagyszabású, nemzetközi példákkal. Kicsit iskolás elnevezésnek tűnhet, a 2008-ban alakult Los Angeles-i non-profit művészeti központ, a Center for Sustainable Practices in the Art (CSPA) mégis bevállalta a magyarra Fenntartható Művészeti Gyakorlatok Központjaként fordítható nevet. Az alapítók, a fenntartható színházzal foglalkozó Miranda Wright és az eredetileg építész-művészettörténész Ian Garett az intézmény létrehozása előtt is fenntartható művészeti gyakorlatokkal foglalkoztak. A kettejük által szervezett, létrehozott és támogatott programokból, és a különböző egyetemek mérnöki és művészeti karaival való együttműködésekből, és különböző fenntartható művészeti gyakorlatokkal bíró szervezetek programjaiból állt össze a centrum mai, sokrétű profilja.

Küldetése szerint a CSPA ernyőszervezet-szerűen működik, különböző művészeti egyesületek fenntarthatósággal kapcsolatos projektjei, és egyéb környezetbarát gyakorlatoknak biztosít információ- és tapasztalatcserén alapuló hálózatot. Így megtalálhatják egymást az egyes műhelyek, csoportok, és létrejöhetnek az újabb, fenntartható programok születését inspiráló partnerségek, közös ötletelések. A központ támogatni is tudja ezeket a kezdeményezéseket, és a művészek környezettudatos alkotásainak megvalósítását is. A hatékony információáramlás elősegítésére a központ tudásbázist működtet, amelyet folyamatosan frissít a fenntartható művészi gyakorlatokkal kapcsolatos elméletekkel.

Környezetbarát művészeti és oktatási központ New Yorkban is működik SolarOne néven. Ennek fő célja, hogy a városi embereket elkötelezetté tegye a környezettudatos és fenntartható életmód iránt úgy, hogy ne csak annak külső szemlélőjeként, hanem aktív résztvevőjeként tekintsenek önmagukra. A SolarOne egyúttal napenergiás rendszere révén jó gyakorlati terepet biztosít a zöld energiák és egyéb erőforrás-hatékony módszerek bemutatására. Amellett, hogy hely léte és működésmódja is a városi zöld és közösségi helyek fontosságát hangsúlyozza, az általa támogatott művészi projektek és programjaik során is erre fókuszálnak. A fenntarthatósággal kapcsolatos filmek, táncprodukciók és zenei előadások várják a látogatókat.

A nemzetközi Cultura21 szintén a jó gyakorlatok megismertetését és tapasztalatcserét lehetővé tevő szervezet. Szeptemberben megrendezendő, nagyszabású konferenciáját a norvégiai Trondheimben tartják. Ennek fő témája, hogy a régészet és a kultúrtörténet hogyan egyeztethető össze a környezetvédelemmel, és hogyan lehet egyszerre megvalósítani a kulturális örökség és a környezet védelmét. A konferencia nemcsak programajánlóként aktuális, az előadók jelentkezését június 15-ig várják.

Természetesen számolatlanul sorolhatnánk tovább a külföldi példákat is, de a fenti kis kitekintés után térjünk inkább vissza a hazai kezdeményezésekhez. A Tükörben a Világ kiállítás- és konferenciasorozat évek óta a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a környezeti nevelés jegyében rendezik meg, idén május 7-én és 8-án, Debrecenben mutatkozott be a többek között a Cellux Csoport és a Zöld fiatalok által életre hívott esemény. „Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére.” Írják a kiállítás honlapján.

A Tükörben a Világ célja, hogy a látogatókat interaktív módon döbbentse rá arra, hogyan tudják a saját igényeiket úgy kielégíteni, hogy közben a környezetet, a természet erőforrásait is megőrizzék a világ és a jövő generációk számára.

A Független Ökológiai Központ Alapítvány többek között fenntartható építészettel foglalkozik. Emellett környezetvédelemmel kapcsolatos tudásbázist működtetnek számtalan témakörben, így fenntartható törekvésekkel, köztük művészeti projektekkel ismerkedhetnek meg a látogatók a fenntarthato.hu oldalon. A folyamatosan bővülő elektronikus gyűjtemény célja a fenntartható életvitel elterjedésének támogatása.

Változatos tevékenységi kör részeként a fenntarthatósággal is foglalkozik a KÉK Kortárs Építészeti Központ. „Ételeink termesztésének és értékesítésének módja kihat környezetünkre, egészségünkre és mindennapi életünk minőségére.” Írják a fenntartható városi törekvések között idén megrendezésre került Piac konferenciájuk beharangozójában. A KÉK az építészet és a városi környezetre való reflexió során igyekszik többek között tudatos, fenntartható és környezetbarát megoldásokat eljuttatni a városlakókhoz. Hangsúlyozzák, hogy a hipermarketekkel szemben a helyi piacok sokszor az épített környezet értékes emlékeiben, vásárcsarnokokban működnek, ráadásul a helyi közösségi életnek is nagyszerű helyszíneiként működhetnek.

Aktuális programlehetőséget kínál az országjáró Artventura kiállítás szintén a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében. A roadshow jelenleg is úton van, összesen tíz várost (Kaposvár, Kecskemét, Szombathely, Győr, Székesfehérvár, Eger, Debrecen, Szeged, Szolnok, Pécs) járnak be a művészeti és környezeti nevelést célzó kiállítási anyagukkal. A kiállítás jelenleg a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban látogatható, itt szolnoki fényképészek fotói láthatók. A tárlat állandó alkotásait a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés problémái ihlették. A művek egy része újrahasznosított, sokak által szemétnek tartott hulladékból készül. Pénteken környezetvédelmi napot is tartottak a kiállítás kapcsán. Ennek során a területen dolgozó cégek és civilek mutatkoznak be egymásnak és a nagyközönségnek, miközben párhuzamosan szakmai előadások is zajlottak. A kiállítás május 24-ig látogatható Szolnokon, utána Pécsre költözik.

Állandóan várja vendégeit a Budapesten működő MakettLabor, a Medence Csoport 2007 óta működő kiállítóhelye. A MakettLabor környezettudatos, sokszor újrahasznosított anyagokból dolgozó alkotóknak, elsősorban iparművészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget Pipa utcai kiállítótermében. A hely a kilencedik kerületi önkormányzat támogatásával nemcsak galériaként, hanem a nagyközönség mellett a helyi közösség bevonását célzó alkotóműhelyként és rendezvényközpontként is működik. Az itt zajló események – a művészet- környezet- közösség egységének jegyében – az építészet, a craft&design, a környezetkultúra és környezettudatosság témájához kapcsolódnak. A MakettLabort a legtöbben valószínűleg népszerű ponyvatáska készítő workshopokról ismerik. A köztereken már kiszolgált reklámponyvákat kreatív zöld műhelymunka keretében hasznosítják újra mindenki örömére. Legutóbb éppen az Újraírt Történetek programsorozat keretében volt alkalom a táskavarrásra, de reméljük, nem várat magára sokáig a következő alkalom sem.

kék, művészet, medence csoport, fenntartható művészet, center for sustainable practices in art, solar one, cultura21, újraírt történetek, pim, tükörben a világ, független ökológiai központ alapítvány, artventura, kovács veronika Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317