Logomain

Magyar ötletek a jövő kertjeihez

By Kovács Dániel 2011. május 8. 10:49

szerk at hg dot hu

Cikkep20130603-19838-f5r068.gallery

A közösségi tér a Korzó Tervezési Stúdió tervében

Cikkep220130603-19838-15f4ojy.gallery

Alaprajzok a Korzó Tervezési Stúdió hamburgi munkájához

Index20130603-19838-5anz1o.gallery

Alaprajzok a Korzó Tervezési Stúdió hamburgi munkájához index

Igs20130603-19838-1k5yrjh.gallery

A hamburgi tervezési terület. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

120130603-19838-aygz4c.gallery

Térelem a függés jegyében a sorházak kertjébe. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

X20130603-19838-lu8dxg.gallery

Térelem a fonódás jegyében a sorházak kertjébe. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

520130603-19838-1xnwy7n.gallery

Közösségi tér az egymásmellettiség jegyében a sorház-kertben. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

220130603-19838-8wpolz.gallery

Térelválasztó polcok a sorház-kertbe. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

720130603-19838-1br8aa4.gallery

A lakóházak közötti közösségi park terve. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

Gal20130603-19838-9ref7k.gallery

A Korzó Tervezési Stúdió hamburgi munkájának részletei

Magyar tájépítészek nyerték a 2013-as hamburgi Nemzetközi Kertészeti Kiállításhoz kapcsolódó Ulrich Wolf Díj ötletpályázatát.

Magyar tájépítész-iroda, a Korzó Tervezési Stúdió nyerte a 2013-as hamburgi Nemzetközi Kertészeti Kiállításhoz kapcsolódó Ulrich Wolf Díj ötletpályázatát. A zsűri által is innovatívnak tartott terv esélyes arra, hogy egy új lakónegyed négy zöldfelületi egységén megvalósuljon, és a kiállítás mintegy 2,5 millió látogatója előtt mutatkozzon be.

A gyorsan fejlődő (eddigi eredményeit tavaly sikeres vándorkiállításon is bemutató) hazai tájépítész szakma egyelőre kevés nemzetközi sikert könyvelhet el, így a mostani jelentősége jóval túlmutat az egyszeri alkalmon. Akárcsak az építészek esetében, a gazdasági válság miatt a megbízások hiányával küszködő tájépítészek számára is fontos kiutat jelenthetnek a nemzetközi pályázatok.

A Nemzetközi Kertészeti Kiállítások (IGS, Internationale Gartenschau) Németországban nagy hagyományokkal bíró, speciális rendezvények. A tízévente megszervezett programsorozatot – melynek előkészítése akár 8 évig is eltart – általában egy-egy alulhasznosított, barnamezős városi terület fejlesztésével kötik össze. 2013-ban Hamburgban ez a Wilhelmsburg nevű városrész jelenleg hétvégi telkekre parcellázott területét jelenti, összesen nagyjából 100 hektárt. 2007 óta folyik a helyszíni munka, hogy a „80 kert a Föld körül” mottóval meghirdetett kertészeti kiállítás időre elkészüljön. A befektetett pénz jó része várhatóan a belépőkből megtérül majd, ráadásul a terület és környezete értéke is jócskán emelkedik.

Hamburg ráadásul az IGS mellett Nemzetközi Építészeti Kiállítást (IBA, Internationale Bauausstellung) is szervez, amely szintén többéves kifutású kutatás végeredményeként a jövő otthonainak, lakóházainak, munkahelyeinek prototípusait tárja a látogatók elé. A két nagy tárlat metszéspontja az Elba-sziget közepe, ahol az IGS gasztronómai központjának közelében az IBA egyik lakónegyede épül fel. Erre a területre írta ki a Német Kertművészeti és Tájépítészeti Szövetség (DGGL, Deutsche Gesellschaft für Gartenkunst und Landschaftskultur) a kétévente meghirdetett Ulrich Wolf Díj pályázatát.

A helyszín és a „Neue Hamburger Terrassen” címmel meghirdetett tervezési feladat így meglehetősen komplex volt. Három sorházi, privát kertet és a lakónegyed közösségi terét kellett megtervezni ökologikus szemlélettel, tekintettel a majdani használók több generációjára és a vegyes nemzeti összetételére.

A pályázaton a Korzó három tagja körülbelül egy hónapig dolgozott – tudtuk meg Terhes Dénestől, aki Máté Dórával és Tok Robertával hármasban hozta haza az első díjat. A legkomolyabb kihívást a különféle megrendelői igények összeegyeztetése jelentette. Míg a kiállítás szervezői látványos, a nagyközönséget megszólító megoldásokat vártak, addig a meghirdető szakmai szövetség elvárásai az innovatív, a klíma változását és a fenntarthatóság követelményeit is figyelembe vevő tervekre irányultak. Továbbá az építkezés speciális mivoltához hozzátartozik, hogy már megvannak a sorházak majdani lakói is, akik szintén jogos elvárásokat támasztottak a kertekkel kapcsolatban: a kiállítás szervezőivel szemben nekik az intimitás, használhatóság jelentette a legfontosabb kapaszkodót.

Az eltérő területekre a tervezők eltérő témákat fogalmaztak meg. A három sorházi kert hasonló fogalmak: a függés, a fonódás és az egymásmellettiség terei, amely fogalmak a társas kapcsolatok formáiként is felfoghatók. Minden lakáshoz kapcsolódik egy privát kertrész, egyfajta kültéri szoba, amely egy fából készült pódiumot jelent polcrendszerrel. Utóbbi szerepe nemcsak a szeparálás, de a kert gondozásához szükséges eszközök vagy cserepes növények számára is hasznos tárolóelem. Az intimebb, szobaszerű, de nyitott terekből kilépve az egyedi ülő- és fekvőhelyekkel, valamint játszóeszközökkel ellátott közösségi részbe érkezünk. A kertrészek kevésbé frekventált részeire komposztálóval és esővízgyűjtő tartállyal felszerelt zöldségeskert, és egy fából összeállított, zöldtetős tárolórendszer is elhelyezésre került.

A negyed közösségi tere az összekapcsolódás témáját kapta, amely egy ötletes, kirakóelemekből álló installációban testesült meg. A puzzle különböző színű darabjai eltérő magasságban emelkednek ki a földből, némelyik világít is. Az így létrehozott, változatos felület ülőhelyként, asztalként, de játszóhelyként is használható, a néhány mozgatható puzzle elem pedig további egyedi téralakítást tesz lehetővé.

Bár a szerves hulladék újrahasznosításával is számoló terv itthon talán e szempont miatt hat újszerűnek, az ezen a téren jóval előrébb járó Németországban nem ezért emelték ki. A zsűri bírálata az eltérő használatú terek egységes, átfogó szemléletű kezelését, illetve az innovatív ötleteket díjazta az első díjas magyar munkánál. A második és a harmadik helyezést berlini és hannoveri német tájépítészek kapták.

A nyertes alkotás igazi csapatmunkával született még úgy is, hogy egyes részterületek, például a közösségi udvar és szükséges funkciói komoly vitákat váltottak ki a tervezői teamben. A munka célja emellett a kiállítás látogatóinak inspirálása volt, ezért a tervezők kifejezetten olyan elemeket próbáltak a kertekbe illeszteni a zöldséges- és fűszerkerttől a kültéri térhatároló polcig, amelyek kis munkával otthon is megvalósíthatók.

Hogy a hamburgi sorházak lakói magyar tervezésű kertekben élik-e a jövőjüket, az még egyelőre kérdés – az ötletpályázatnak ugyanis nem feltétlen következménye a kertek megépítése. A tulajdonosok májusban döntenek arról, mit és mennyit valósítanak meg a tervpályázaton díjazott megoldások közül. A nyertes munkák azonban mindenképp jelen lesznek a 2013-as kiállításon – ha máshogy nem, tablók formájában.

építészet, németország, hamburg, terv, tájépítészet, kert, korzó tervezési stúdió Icon_print

A közösségi tér a Korzó Tervezési Stúdió tervében

Alaprajzok a Korzó Tervezési Stúdió hamburgi munkájához

Alaprajzok a Korzó Tervezési Stúdió hamburgi munkájához index

A hamburgi tervezési terület. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

Térelem a függés jegyében a sorházak kertjébe. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

Térelem a fonódás jegyében a sorházak kertjébe. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

Közösségi tér az egymásmellettiség jegyében a sorház-kertben. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

Térelválasztó polcok a sorház-kertbe. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

A lakóházak közötti közösségi park terve. Kép © Korzó Tervezési Stúdió

A Korzó Tervezési Stúdió hamburgi munkájának részletei

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317