Logomain

A redesign-on innen és túl

By Müller Kinga 2011. május 10. 13:20

szerk at hg dot hu

01_cellux_szilveszteri_maszkok_a_sarkanyos_gyerekkonyvtarban20130603-19838-a4uss0.gallery

cellux csoport, redesign, workshop, szilveszteri maszkok

02_cellux_redesign_ekszer20130603-19838-5hmea3.gallery

Cellux csoport, redesign, ékszer

03_cellux_kiallitas_tukorben_a_vilag20130603-19838-1297t9f.gallery

Tükörben a világ, kiállítás, cellux csoport, redesign

04_cellux_workshop_a_bankito_fesztivalon20130603-19838-1hct7zq.gallery

Cellux csoport, Bánki-tó, workshop, redesign

001_cellux_redesign_lampa20130603-19838-mr3t6f.gallery

Cellux redesign lámpa © Cellux csoport

005_cellux_redesign_ekszer20130603-19838-1rt3kmv.gallery

Cellux szilveszteri ékszerek © Cellux csoport

002_cellux_redesign_lampa20130603-19838-1s62tkw.gallery

Cellux redesign lámpa © Cellux csoport

003_cellux_redesign_ekszer20130603-19838-1ehq6x4.gallery

Cellux redesign ékszerek © Cellux csoport

006_cellux_redesign_ekszer20130603-19838-12nfguc.gallery

Cellux redesign ékszerek © Cellux csoport

007_cellux_redesign20130603-19838-ew0k5z.gallery

Cellux redesign ékszerek © Cellux csoport

008_cellux_macko_nap_a_csaladi_hazban20130603-19838-61k22k.gallery

Cellux mackó nap a Családi házban © Cellux csoport

009_cellux_kiallitas_a_kiado_kocsmaban20130603-19838-vh43gk.gallery

Cellux kiállítás a Kiadóban © Cellux csoport

010_cellux_gyerekkonyha20130603-19838-nrfttc.gallery

Cellux gyerekkonyha © Cellux csoport

011_cellux_gerilla_kerteszet20130603-19838-18uhq3l.gallery

Cellux gerilla kertészet © Cellux csoport

012_cellux_gerilla_kerteszet20130603-19838-ems8pu.gallery

Cellux workshop a Wampon © Cellux csoport

Galeria_nyitokep20130603-19838-vctilf.gallery

Cellux redesign © Cellux csoport

Ékszer háztartási hulladékból, tárgyak újrahasznosított anyagokból: csoportos ökodesign-élmény kicsiknek, nagyoknak.

A Cellux Csoport 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy aktív alkotótevékenységek keretében hívja fel a jövő generációjának figyelmét a környezettudatosságra. A gyerekekkel együtt alkotnak, főznek, növényeket ültetnek. Rendszeres foglalkozásaik közé tartozik redesign-műhelyük, amellyel az áprilisi WAMP-ot is színesítették. Ez alkalommal beszélgettem a csoport egyik alapító tagjával, Pais Pannival arról, mit jelent számukra a redesign, és milyen tevékenységeket folytatnak jelenleg.

Az elmúlt évtizedekben nyersanyagforrásaink korlátozottsága miatt egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fenntartható fejlődésre alapuló technológiák, a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság is. A tervezők és gyártók is reagálnak a változásra, nő az ökodesign, redesign szerepe, és az újrafelhasználható alapanyagok, környezetbarát technológiák is egyre inkább teret hódítanak.Az ökodesign szemlélet lényege, hogy már a termék tervezésének fázisában vizsgálják a teljes életciklus alatt fellépő környezeti hatásokat, és optimalizálják, csökkentik azokat. Tulajdonképpen rokonságban van a redesign-nal, hisz a redesign is környezethatékonyságra összpontosító tervezést jelent, már meglévő termékek megújítására, az alapanyagok újrafelhasználásával új termékek létrehozására koncentrálva.

A redesign tehát újratervezést, újrahasznosítást jelent, környezettudatosan, innovatívan. Hazánkban több innovációs és tervezőcsoport foglalkozik azzal, hogy felhívja a figyelmet ennek fontosságára, és számos rendezvényen is szerepet kap a redesign. Az április 17-i WAMP (Vasárnapi Művész Piac) specialitása a rengeteg egyedileg készített és kézműves termék mellett a redesign szekció volt. Külön standokkal voltak jelen a kreatív újrahasznosítással foglalkozók, a jelenlévők egyedi tárgyakat is készíthettek maguknak Bicycle Art Design workshop-jának keretében. Az így reciklált, újrafelhasznált alapanyagok bicikligumik és kisebb fém alkatrészek voltak, amelyekből ékszerek, kulcstartók és egyéb kiegészítők készülhettek.

A kisebbeknek a WAMP-on a szentendrei Családi ház alkotóműhely és a Cellux Csoport tartott redesign-foglalkozást, ahol a legkülönfélébb hulladék-alapanyagokból készíthettek a gyerekek egyedi tárgyakat. E program keretében elegyedtem szóba Pais Pannival, a Cellux Csoport egyik alapítójával.

Kreatív csoportként öt éve működnek a Celluxosok, kezdeti négyfős létszámuk azóta nyolcra bővült. Régóta ismerik egymást, és mivel különböző területeken tanultak, változatosan tudják formálni projektjeiket. A közös pont pedig egyértelmű: a tagok számára alapvető fontosságú a környezettudatos gondolkodás. Ezt a személetmódot építették be programjaikba is, amelyek körét folyamatosan bővítik.

Panni elmesélte, hogy a csoport megalakulásának első apropója egy felkérés volt 2006-ban, ekkor tartották meg első közös foglalkozásukat. Itt már szerepet kapott az újrahasznosítás is, és ezt követően kapcsolódtak be a ZöFi (Zöld Fiatalok Egyesület) környezeti neveléssel foglalkozó oktatási programjába, amelynek keretében redesign-workshopokat tartottak. A program részeként, szintén a ZöFivel együttműködve jött létre a Tükörben a világ című kiállítás, amely 2007 óta, utazó kiállításként járt már Pécsett, Szentesen és Székesfehérváron is, jelenleg pedig Debrecenben tekinthető meg. Ez egy interaktív, installációkkal színesített tárlat az emberi természetről, a fenntartható fejlődésről és a kettő összefonódásáról.

A kiállítás mellett a Cellux Csoport 2007-től önálló programjait is elkezdte szervezni, első ízben a korábban alkalomszerűen megtartott redesign workshopokat rendszeresítették. A programok fő célja az volt, hogy a résztvevő gyerekek megismerhessék az őket körülvevő anyagokat, a szelektíven gyűjtött hulladék újrafelhasználásában aktívan vehessenek részt, és alapvető alkotói, illetve tervezési alapismereteket sajátítsanak el. A foglalkozások alapanyagaiként szolgáló háztartási hulladékokat a tagok maguknak gyűjtik, állandó adományozóik segítségével.

Cellux csoport előadása a Tedxyouth-on

A környezettudatosság kérdéskörét kiszélesítve és továbbgondolva jelenleg több témában is tartanak rendszeres foglalkozásokat. A redesign mellett a városi zöldterületek növelése és az egészséges táplálkozás is foglalkoztatja őket, kertészkednek és főznek a gyerekekkel. A workshopok célja mindig a közvetlen alkotás lehetőségének megteremtése és a szemléletformálás az aktív tevékenységek keretében. Hétköznapi, apró megoldásokat mutatnak meg, amelyek közelebb hozzák a gyerekekhez a tudatos környezetépítés lehetőségeit.

A Cellux Csoport a workshopok mellett más jellegű tevékenységet is folytat, komplex tervezéssel is foglalkozik. Ennek keretében civil szervezetek és vállalatok felé nyit és nyújt segítséget azok környezettudatos mondanivalójának kommunikálásában, legyen szó installációról, kampányról vagy kiállításról.

Tevékenységeik harmadik fő csoportja az egyedi, újrahasznosított alapanyagú tárgyak készítése, amelyekkel vásárokon és boltokban jelennek meg, ilyen módon is terjesztve a redesign szemléletet. Panni szerint erre jut legkevesebb idejük mostanában, de nagyon élvezik az egyedi tárgyak elkészítésének folyamatát.

A Cellux Csoport tagjai folyamatosan keresik az új lehetőségeket, fejlesztik magukat, és alkotócsoportként szívesen bekapcsolódnak környezeti neveléssel kapcsolatos projektekbe, pályázatokba. Jelenleg programjaikat a szentendrei Családi ház, a budapesti Parksarok és a Moha kávéház fogadja be, egyik álmuk, hogy a későbbiekben saját helyszínen működhessenek, egy olyan közösségi teret létrehozva, amely rendszeres programjaik állandó helyszínévé és kreatív alkotóműhelyükké válhat. 

A Tudatos Vásárlók Áruháza című kiállításuk éppen ma nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, és június végéig lesz megtekinthető a Gozsdu udvarban. Az 1000%-kal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal közösen azon dolgoztak, hogy 1D-s szemüvegükön keresztül rávilágítsanak: hogyan befolyásolnak minket, fogyasztókat a reklámok, és miképpen tudunk tudatosabb vásárlási szokásokat kialakítani. A megnyitóról és a kiállításról több információ itt.

design, magyar design, újrahasznosítás, fenntarthatóság, redesign, ökodesign, cellux csoport, müller kinga Icon_print

cellux csoport, redesign, workshop, szilveszteri maszkok

Cellux csoport, redesign, ékszer

Tükörben a világ, kiállítás, cellux csoport, redesign

Cellux csoport, Bánki-tó, workshop, redesign

Cellux redesign lámpa © Cellux csoport

Cellux szilveszteri ékszerek © Cellux csoport

Cellux redesign lámpa © Cellux csoport

Cellux redesign ékszerek © Cellux csoport

Cellux redesign ékszerek © Cellux csoport

Cellux redesign ékszerek © Cellux csoport

Cellux mackó nap a Családi házban © Cellux csoport

Cellux kiállítás a Kiadóban © Cellux csoport

Cellux gyerekkonyha © Cellux csoport

Cellux gerilla kertészet © Cellux csoport

Cellux workshop a Wampon © Cellux csoport

Cellux redesign © Cellux csoport

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317