Logomain

Magyar óriáshagyma a sivatagban

By Séllei Lilla 2011. április 29. 10:03

szerk at hg dot hu

Reonion_1_50020130603-19838-l476qv.gallery

reOnion_500

Reonion_bag_1_50020130603-19838-oyzj9g.gallery

reOnion túlélőtáska_500

Reoinion_120130603-19838-15hgc5z.gallery

reOnion_500

Reonion_24020130603-19838-10i8pqv.gallery

reOnion_240

Reonion_24020130603-19838-1dwi9sz.gallery

reOnion_240

A Burning Man fesztivál keretében öt magyar fiatal két hetet tölt a nevadai sivatagban egy hatalmas zenélő, világító fokhagymával.

Augusztus végén öt magyar fiatal tölt el két hetet a nevadai sivatagban egy hatalmas zenélő, világító fokhagymával. A Burning Man fesztiválra 25 éve készülnek hasonlóan őrült projektek, de ez az első alkalom, hogy a több tízezer embert vonzó rendezvényre magyar csapat is kijut. Az alkotókkal egyik délután a Fogasházban beszélgettünk, és így szépen lassan kitisztult ez az először kissé kaotikus, de annál látványosabb projekt.

:image_74480
reOnion;
kép: reonion.net

hg.hu: Kezdjük az elején, mi is a Burning Man?
Laczkó Juli: A Burning Man fesztivált  25 éve minden évben megrendezik a nevadai sivatagban. A név onnan ered, hogy a fesztiválváros - Black Rock city - középpontjában egy hatalmas állványon egy emberalak van, amit nagyon komoly pirotechnikával a rendezvény legvégén elégetnek. Ez egy olyan mini party társadalom, ami minden évben csak erre a néhány napra áll össze. Egy ideális társadalom, egy pénzmentes közösség. Éppen ezért nagyon sok embert vonz - több tízezret. Ez nemcsak a partyról, a fesztiválról, az installációkról és a táborozásról szól, hanem minderről egyszerre. Érdekessége, hogy a művészet hatalmas szerepet kap, én nem tudok más ilyen fesztiválról a világon. Erre az installációkat felvonultató fesztiválra készítjük el a reOnion nevet viselő installációnkat, amelynek költségeit a Burning Man Fesztivál által kiírt pályázaton sikerült elnyernünk.

Sztojanovits Andrea: Nagyon jellemző a terület művészetére az, ami a Burning Man-en megjelenik: mint például a roncsokból épült járgányok, de az is teljesen normális, ha elhalad egy bálna melletted a sivatagban.

hg.hu: Honnan jött a ReOnion ötlete, és mégis mi ez?
Laczkó Juli: Régóta megvoltak már a fejünkben az ötlet töredékek, és a Burning Man pályázat jó apropó volt arra, hogy kerek egésszé gyúrjuk ezeket. Nagyon sokat dolgoztunk rajta, ami ötünk különböző terveiből jött létre. Az építészet, a party, a vj-zés, a programozás és az intermédia területeiről mind merítettünk a létrejött koncepcióhoz. Andinak és nekem az volt a vágyam, hogy csináljunk valami olyan rituális személyes teret, amiben a test jelzései irányítanak mindent. Ez jelenik meg a reOinionban, és persze ehhez az ötletünkhöz tették hozzá a többiek a saját elképzeléseiket. A végleges pályázatot körülbelül 5 nap alatt raktuk össze, de persze ezt megelőzte egy körülbelül egy éves ötletelési folyamat.

Ádám Zsolt: Ha bulizik az ember, akkor mindenféle behatás éri egy party-n: zajok, fények, emberi impulzusok, viszont ezeket az érzéseket, impulzusokat nem látjuk, maximum érzékeljük. Mi pontosan az egyén kivetülését szeretnénk megjeleníteni az installációnkon.

Sztojanovits Andrea: Az egész audiovizualitása úgy áll össze, hogy ezek a gerezdekre olyan technikával vetítünk majd, hogy a vetítés leköveti a gerezd architektúráját, így pixel pontosan erre a felületre illeszkedik majd a kép. A fokhagyma pedig lényegében egy óriási hangszer. Az emberek, akik ezekben a kapszulákban vannak minden rezgésükkel egy hangot szólaltatnak meg. Hat gerezd, hat hang, és ezek a hangok bármilyen variációban harmóniát ad ki, így zenélni fognak. Ez számunkra is nagyon érdekes kísérlet. Szívverésre nem jó ritmust vezérelni, nem jó a szervezetnek, ha a saját szíve ritmusát hallja, de például lélegzetre simán lehet. Aztán EKG-vel lehet modulálni hangokat, tehát tovább generálni, hőmérsékletre pedig lehet lebegtetni. Érdekes például, hogy ha hangosan lélegzik valaki, akkor a körülötte lévő emberek is elkezdenek ugyanolyan ritmusban lélegezni, mert zavaró a más ritmus. Biztos, hogy itt is lesznek ilyenek, érdekes lesz, ahogyan majd hatnak egymásra. Egy idő után reméljük megszólal egy olyan harmónia, amire törekszünk: létrejön a személyes tér kivetülésének a közösségi térben való léte. Ez egy kutatási folyamat, mindent dokumentálunk és lejegyzünk.

:image_74514
reOnion;
kép: reonion.net

Ádám Zsolt: A pontos megvalósítást még nem találtuk ki. Tehát még nem tudjuk pontosan, hogy ezeket az adatokat hogyan fogjuk mérni, egy maszkkal, esetleg kézbe fogható rudakkal. Fontos, hogy a pályázatra nem meglévő installációkat várnak, hanem még megvalósításra váró alkotásokat, így érthető, hogy a pontos megvalósításon még most dolgozunk.

Dani Feles: A gép tudni fogja, hogy milyen állapotban van az az ember, aki éppen benne van a hagyma egyik gerezdében. Ezeket a jeleket befogjuk, és erre generálunk hangokat, képeket...

Laczkó Juli: Több részletálom egyesült, az interaktív installáció és a partin belüli szubrituális tér, és az is álom volt, hogy újrahasznosított anyagot használjunk. 140 négyzetméter újrahasznosított műanyagból készül majd a hagyma borítása. Ennek az anyagnak az előnye, hogy mindkét oldalán látszik majd a vetítés.

reOnion - Burning Man 2011 Art Installation

hg.hu: Neked Péter mint építésznek a hagyma vázának megalkotása a feladatod, ugye?
Debreczeni Péter: A szerkezet váza most kezd letisztulni. Az ötlet abból indult, hogy a többiek lerajzoltak nekem egy hagyma gerezdre hasonlító formát, amibe be lehet menni. Elég gyorsan tisztázódott az, hogy az egyes gerezdek egységet alkossanak. Ezt lemodelleztünk, a modell pedig egyre hagymaszerűbb lett, így született meg a terveken látható fokhagyma. Eléggé szakrális alaprajza lett.

Laczkó Juli: Nem mi választottuk a hagymát, a hagyma választott minket. Az installációt szándékosan emeltük el a földtől. Az a 30-40 méter átmérőjű kör, ami az installáció körül van egy olyan átmeneti tér, ami fokozatosan vezeti be az embert a hagyma belsejébe.

hg.hu: Péter, milyen szakmai nehézségekkel kell szembenézned a projekt során?
Debreczeni Péter: Elég kemény körülmények vannak kint a sivatagban. A kinti kivitelezőkkel folytatott megbeszéléseken számos probléma merült fel. Például elég gyakori a 100 kilométer per órás szél, a talaj pedig nagyon agyagos, sós és porózus, ebbe nem nagyon lehet fúrással rögzíteni semmit. Ezt kell most nagyon kitalálunk. Nem olyan óriási kihívás ez, de azért nehéz mert még sosem csináltunk ilyet, és azok se, akiktől tanácsot kérek. Éppen ezért például, ha a elkészül az 1:5-ös makett, akkor kivisszük az autópályára és elindulunk vele. Meglátjuk hogy bírja a szelet.

Burning Man

hg.hu: Milyen körülmények várnak titeket a sivatagban?
Laczkó Juli: Augusztus 29-től szeptember 5-ig tart a fesztivál. Ez alatt az egy hét alatt nekünk kell biztosítanunk magunknak a víztől kezdve a mosdón át mindent. Nincs telefon, nincs internet, semmi nincs... Nincs pénz alapú kereskedelem, de még csak cserekereskedelem sem. Mindig mindenki csak ad, persze így mindenki kap is sok mindent, de alapvetően nem azért adnak, hogy kapjanak... Nincs olyan, hogy látogató, mert aki odamegy, az mindenképpen részt vesz az egészben - közösségi munka. Mi is így dolgozunk, mindenki részt vesz mindenben, nincsenek annyira behatárolva a feladatok, persze mindenki a szakterületéből még inkább kiveszi a munka részét.

hg.hu: Egy pályázaton nyertétek el az installáció költségét, minden installációt a szervezők finanszíroznak?
Laczkó Juli: Nagyon kevés az olyan installáció, amit megszponzorálnak a szervezők, a legtöbb önköltségből valósul meg. Egy kiállító sem részesül honoráriumban. Nekünk is csak az installációhoz kapcsolódó költségeket fedezik. Az installáció költségein kívül persze lesznek más kiadásaink is, szállás, repülőjegy, étel, ital. Ezekre gyűjtünk a Kickstarteren keresztül. Azok a projektek, akik egyáltalán nem vagy csak kevesebb támogatást kapnak a szervezőktől, mind a Kickstarter segítségével próbálják kiegészíteni a költségvetésüket. Egy dollártól várjuk a
felajánlásokat! Sokan adnak azok közül, akik mindenképpen látni akarják az installációnkat kint.

Ádám Zsolt: Minden felajánlásért adunk ajándékot, minden összeghez tartozik egy-egy ajándék. Andi például kidolgozott egy táskát, ami a reOnion arculatához passzol. Akik 1 dollárt adnak, azok kapnak egy plusz hozzáférést a bloghoz, így még több információt tudhatnak meg a projektről, de az ajándékok között van kitűző és laptoptáska is. A legtöbb pénzt felajánló pedig megkapja az 1:5-ös makettet.

:image_74481
reOnion túlélőtáska; kép: reonion.net

hg.hu: Mikor kezditek építeni a hagymát?
Debreczeni Péter: Mi már a fesztivál előtti héten ott leszünk a helyszínen, hiszen akkor kell majd megépítenünk az installációt. A kivitelezés  nagy részben kint fog történni. Valószínűleg egy gerezdet itthon megépítünk próbaképpen. De itthonról csak a műanyag borítását visszük ki a hagymának, minden mást kint gyártatunk le. Amit tudunk, azt itthon kikísérletezzük. A szervezők nagyon sokat segítenek, nekik már hatalmas gyakorlatuk van ebben. Arra törekszünk, hogy kint már csak össze kelljen legózni a részeket, ezért is szeretnénk standard elemeket használni.

Ádám Zsolt: Nemrég jöttünk haza Sülysápról, ahol a borítás nagy részét legyártottuk. Színes és átlátszó zsugorfóliát hasznosítunk újra, ezekből préseléssel hozunk létre lapokat. A mostani elképzelés szerint a színesekből a gerezdek közötti falak lesznek, hogy ne lehessen átlátni az egyikből a másikba, a fehérből pedig a külső borítás készül majd. Az egyik áruházlánc öt üzlete segített nekünk az alapanyag összegyűjtésében. Kérésünknek eleget téve 3 kategóriába sorolható műanyag hulladékot gyűjtöttek nekünk a boltok, az egyik a raklapok
egyben tartására szolgáló zsugorfóliák /a kedvencünk/, a második a papíráruk vékonyabb zsákszerű műanyag csomagolása, és amiből a legtöbb lett, az az ásványvizes palackok gyűjtő csomagolása, nagyrészt ezek a színesek. Heti két alkalommal voltam begyűjteni, és boltonként három-négy bála gyűlt össze egy-egy alkalommal, így 5-6 gyűjtés után arra lettem figyelmes hogy a ház alsó szintje megtelt plafonig, csak egy kis közlekedő maradt benne.

hg.hu: Hogy készült a műanyagborítás?
Laczkó Juli: A borítás előállításánál az általam kidolgozott a Plastenka táskákhoz használat préseléssel hozzuk létre. Ennek során a műanyagokat az előkészítést követően egy textilipari közbélés ragasztó hőprésgépbe helyezzük. Állítható a hőmérséklet, a nyomás és az idő is, így egy új anyag jön létre.

hg.hu: Mi lesz a hagymával a fesztivál után?
Laczkó Juli: A fesztivál végén a legtöbb installációt elégetik, a miének nem igazán elégethető a műanyag borítás miatt, de erről még tárgyalunk a szervezőkkel. A költségvetés egy részét például fenntartják arra, hogy eltakarítunk-e magunk után: A sivatagot úgy kell ott hagyni, ahogy volt. Külön tervet kellett beadnunk arra, hogy hogyan fogjuk szétszerelni, elszállítani, újrahasznosítani... A fesztiválnak például külön van egy alapítványa arra, hogy hogyan hasznosítsák tovább a nem elégethető munkákat.

design, installáció, pályázat, fesztivál, sivatag Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317