Logomain

John Gallianót kirúgta a John Galliano ház

By Séllei Lilla 2011. április 18. 11:49

szerk at hg dot hu

Nem sűrűn fordul elő, hogy egy divattervező elhagyni kényszerül saját márkáját, korábban ehhez vagy a kreátor saját döntése vagy halála kellett...

Nem sűrűn fordul elő, hogy egy divattervező elhagyni kényszerül saját márkáját - korábban ehhez vagy a kreátor saját döntése vagy halála kellett. A mai divatipar persze már régen nem úgy működik, mint évtizedekkel korábban. A tulajdonos már nem a tervező, ő inkább csak egy alkalmazott a saját nevét viselő vállalkozásban, és sokszor a befektetők döntenek a sorsáról szem előtt tartva a legfontosabbat, a profitot.

Galliano_39920130603-19838-4oi7t.gallery

Korábban, még a befektetők előtt, mikor egy-egy márka a tervező vagy annak családjának a tulajdonában volt, lehetetlen lett volna, hogy egy tervezőnek saját akaratán kívül kelljen elhagynia a nevét viselő házat. Mikor például Coco Chanel úgy döntött, hogy bezárja divatházát, akkor elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki helyette folytatja a tervezést... Később aztán, a második világháború után ő volt az, aki újból kinyitotta azt.

A közelmúltból is több olyan esetet tudunk hozni példaképpen, mikor a tervező nevét viselő divatmárka irányító nélkül maradt. A legtöbbször a designer halála volt ennek az oka. Gondoljunk csak Gianni Versace 1997-es halálára, amikor testvére Donatella lépett a helyébe. Egy családi vállalkozásnál egyértelmű volt ez a lépés, de egy cégcsoport kezében lévő márkánál ez már koránt sem ilyen egyszerű a kérdés. Így lett például Alexander McQueen halála után jobbkeze, Sarah Burton a vezetőtervező.

Ma már a felfutott márkák cégcsoportok kezében vagy nagyobb divatházak tulajdonában vannak, akik többségi részvényüknek köszönhetően nagyobb hatalommal bírnak a tervezőknél. Így történhetett meg, hogy a napokban a lovagi címmel is büszkélkedő John Gallianot kitették saját divatházától. A divattervező botrányos viselkedése miatt szinte az első perctől nem volt kérdéses, hogy a Diortól távoznia kell, de a saját nevét viselő márka esetében a 91 százalékos többségi tulajdonos Dior cégcsoport egészen mostanáig várt a döntéssel.

A Dior márka új tervezője bennfentesek Twitter üzenetei szerint Riccardo Tisci a Givenchy tervezője lesz, de a híreszteléseket hivatalosan augusztusig nem erősíti meg a cég. A John Galliano John Galliano divatháztól való távozásáról szóló hivatalos hírekben sem jelölték meg a kreátor utódját, így jöhetnek az újabb találgatások...

divat, john galliano, dior, botrány Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317