Logomain

Hogyan lesz egy szinkronmechanikás székből fagylaltkehely, súlyemelő és rúdtáncos?

By Kovács Dániel 2011. április 4. 14:23

szerk at hg dot hu

2010 őszén a Design Hét keretében a defo, az Europa Design és Lánchíd 19 design hotel közösen hirdetett pályázatot LánchídON elnevezéssel. A pályázat célja speciális design koncepció kialakítása volt a szálloda egyik sokfunkciós különterméhez a díjnyertes Wilkhahn ON székre alapozva. A győztest nemrég hirdették ki: a Playfull fantázianevű pályamű Budai Tünde, Nagy Anna Danuta, Panyi Krisztina és Váczi Tünde munkája.

2010 őszén a Design Hét keretében a defo, az Europa Design és Lánchíd 19 design hotel közösen hirdetett pályázatot LánchídON elnevezéssel. A pályázat célja speciális design koncepció kialakítása volt a szálloda egyik sokfunkciós különterméhez a díjnyertes Wilkhahn ON székre alapozva. A győztest nemrég hirdették ki: a Playfull fantázianevű pályamű Budai Tünde, Nagy Anna Danuta, Panyi Krisztina és Váczi Tünde munkája.

Lanchidon220130603-19838-146oxjz.gallery

A pályázat során külön kihívást jelentett, hogy a munkáknak illeszkedniük kellett a szállodában meglévő „Designszékek a nagyvilágból” koncepcióhoz, amelyet még a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói alakítottak ki, a Duna-parti designhotel minden egyes szobáját egyedivé varázsolva.

A győztes Playfull egyöntetű szavazással nyerte el az első díjat. A pályázók a Wilkhahn ON szék filozófiáját átértelmezve, a háromdimenziós megoldással oldalirányba is billenő forgószéket alkotóelemeire bontották, és szabadon alkottak a részekből új egészeket. A különböző anyagú és formájú tárgyak életre keltek, görgőkből fejek, lábcsillagból karok és lábak, háttámlából testek születtek, így fordulhat elő, hogy néhány mozdulattal az irodaszék helyén a hotel egy stilizált pincére jelent meg előttünk. Az ötlet azért is nagyszerű, mert az installációt a konferenciaterem falán bárki kipróbálhatja, és csak a képzeletünkön múlik, mivé alakítjuk át a Wilkhahn világszabadalmát.

A második helyezett Hujber-Nagy Aletta és Zai Viktória Mágneses fal/tapéta/matrica terve lett, a páros az ON szék formáját használta motívumként. A dekoráció, amely a szék által nyújtott, tökéletesen szabad mozgást hivatott jelképezni, ebben az esetben is szabadon variálható. A pályázók egy innovatív megoldást alkalmaztak a projekt során, mely tökéletesen alkalmazkodik a terem funkcióihoz: az újdonságnak számító mágnesfal, illetve az erre felhelyezendő mágneses tapéták, matricák és 3D-s tárgyak által a konferenciaterem az eseménynek megfelelő faldekorral díszíthető, és a könnyű felhelyezésnek köszönhetően percek alatt új arculat kölcsönözhető a térnek. A mágnesfal sokoldalúságát mutatja, hogy akár flipchartként is használható. A dekoráció minden esemény előtt egyedileg megtervezhető, akárhányszor leszedhető és újra felhelyezhető. Amennyiben pedig az esemény úgy kívánja, a tapéták, matricák, tárgyak eltüntetésével egy fehére festett, üres mágnesfal várja a terembe érkezőket, amely már semmiben nem különbözik a terem többi falától, így vetíteni is lehet rá.

Haberland-Isai Anita és Tar Ágnes rollONrail koncepciója a harmadik helyezést érte el. A pályamű alapja az ON szék görgős lábcsillagának lenyomata, a szék mozgása, és útvonalának leképezése azonban merészen elrugaszkodik a megszokottól. A vízszintes és függőleges tengelyt egyaránt használva, sőt a széket szinte a súlytalanság állapotának megfelelően forgatva jelenítették meg az ON szék által használt dimenziók közti átjárhatóságot. A terem oldalüvegén elhelyezett matrica a mennyezet közelében átalakul 3 dimenziós térinstallációba. A pályázók figyelembe vették a konferenciaterem funkcióit; a megoldás elgondolkodtat, de nem vonja el huzamosan a figyelmet, és meghagyja például a vetítés lehetőségét is.

A nyertes koncepciót a Lánchíd 19 design hotelben meg is valósítják majd, alkotóit pedig szárnyashajó repíti el Bécsbe, ahol egy hétvégére egy design hotel vendégei lesznek. Nem csak ők örülhettek azonban jutalomnak, hiszen a díjkiosztó záróakkordjaként Feuertag Ottó cégvezető az Europa Design részéről egynapos, bécsi Wilkhahn koncepció-túrát ajánlott fel a döntőbe került 5 pályázó számára.

design, belsőépítészet, budapest, lánchíd 19 design hotel, magyarország Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317