Logomain

Végre lesz egy rendes divateseményünk?

By Séllei Lilla 2011. március 31. 14:50

szerk at hg dot hu

Divat_50020130603-19838-o10yym.gallery

Divatbemutató_500

Budapest_looks_50020130603-19838-1q4w6dh.gallery

Budapest - Looks Essential_500

Budapest_looks_2_50020130603-19838-l3rg1b.gallery

Budapest - Looks Essential sajtótájékoztató_500

Budapest_looks_1_50020130603-19838-1t3mjhr.gallery

Budapest - Looks Essential sajtótájékoztató_500

Divat_24020130603-19838-1qvw2fo.gallery

Divat_240

Kíváncsian várjuk, vajon a Budapest - Looks divatnapokkal egy tényleg színvonalas hazai divatrendezvény valósul-e meg?

Magyarországnak nincs divatrendezvénye. A mondat április után már így lenne helyes: Magyarországnak eddig nem volt divatrendezvénye. Persze, ahogy a közmondás tartja: a puding próbája az evés, tehát örülni majd a Budapest - Looks Essential sikeres lebonyolítása után lesz lehetőségünk.

:image_73320
kép: budapestlooks.hu

Az olyan félresikerült és színvonalon aluli próbálkozások után, mint a Budapest Fashion Week, most úgy néz ki végre egy profi csapatnak sikerült összeállnia, hogy valami nemzetközi divathéthez hasonló esemény valósulhasson meg. Az ezek mintájára szezononként szerveződő Budapest - Looks Essential kívánja betölteni az hazai divatrendezvények területén tátongó űrt.

A nagy divatheteket New Yorktól Londonig nemzetközi nagyvállalatok szponzorálják (az említett esetben a Mercedes-Benz), garantálva a magas színvonalat. A magyar divatpiac persze lényegesen kisebb, ezért hasonló rendezvényt eddig itthon senki sem szervezett. A Budapest Fashion Weeken évről-évre a magyar divat másodvonala mutatkozik be, és a bemutatók inkább hasonlítanak egy rosszul sikerült táncos színházi előadásra, mintsem divatshowra. Pedig a keret, a helyszínként szolgáló Vam Design Center adott lett volna. A rendezvény tán legnagyobb problémája az, hogy nem sikerült maga mellé állítani a nemzetközi viszonylatban is színvonalas tervezőket, és a bemutatott munkák is inkább a művészi divattervezés felé tendálnak a valóban hasznos és érdekes street wear helyett. 

Így a nagy budapesti divatrendezvényeken ahelyett, hogy a közönség tényleg iránymutatást kapott volna a trendekre vonatkozóan, inkább a showműsor részesévé vált. Hasonló a probléma a bevásárlóközpontok évszakonkénti divatbemutatóival is, amik elsősorban szintén cirkuszi szórakozást nyújtanak. Persze utóbbiakról sokan úgy vélik (még a divatszakmában is), hogy jól van így, hiszen egy bevásárlóközponthoz ez illik. 

:image_73318
kép: Flickr - Swamibu

Az eddigi próbálkozások közül említést érdemel még a Marie Claire által évente megrendezett Fashion Days, ami minden téren a legszínvonalasabbnak mondható. De szakmai divatnapnak ezt az eseményt sem tekinthetjük, mivel a szponzor az utolsó részletekig meghatározza, mi történik.

A Budapest - Looks Essential két napos bemutatómaratonjával a tervek szerint szezononként jelentkezik majd, és a legrangosabb hazai divatmárkák mutatkoznak be a szakmának és a vásárlóknak egyaránt. A kedd délelőtt az Eiffel téren tartott sajtótájékoztatón a kifutóra vonuló márkák tervezői egytől egyig képviseltették magukat: ott volt például Sándor Szanda, Dévényi Dalma és Abodi Dóra is. A tervezők névsorát azért is lelkesítő olvasni, mert ennyi tehetséges magyar designer egyszerre még egy bemutatón sem szerepelt itthon.

Bár az előzetes tájékoztatás alapján színvonalasnak ígérkezik a rendezvény, azért nem árt hangsúlyozni, hogy a helyi divatipar adottságai miatt még ezek a divatnapok is számos ponton eltérnek a nemzetközi fashion weekektől. A legszembetűnőbb különbség, hogy egy hét helyett csak két napig tart. Erre az a magyarázat, hogy kis országnak számítunk, ahol a divattervezők néhány évvel ezelőtt kezdtek csak tömegével megjelenni, így kevés az olyan befutott tehetség, aki minőségi szezonális kollekciót tud bemutatni. (Azért mi tudnánk javaslatot tenni még egy esetleges harmadik napi programra, fiatal tehetségekkel, mint például az Annaeva vagy Szegedi Kata.)

:image_73321
kép: budapestlooks.hu

A másik jelentős különbség a szezonokban van, vagyis abban, hogy melyik évszakra szánt gyűjteményeket mutatják be. A magyar divatpiac felépítése nagyban eltér a külfölditől: itthon például nincsenek "buyerek", akik már fél évvel a szezon előtt megnézik a tervezők kollekcióit és eldöntik, hogy melyik darabokból vásárolnak az őket megbízó üzletnek. A New York-i Fashion Weeken szeptemberben a következő év tavasz-nyári gyűjteményeit mutatják be, így a márkáknak van idejük legyártatni a megrendeléseket. A hazai tervezők közül sokan a külföldi piacra terveznek, azaz tartaniuk kell a nemzetközi munkamenetet. 

Budapesten azonban, akárcsak Bécsben, értelmetlen lenne fél évvel hamarabb showt rendezni, hiszen ezt a helyi piac viszonyai nem kívánják meg. Így a mostani tavaszi divatnapokon sem a következő őszi-téli, hanem a 2011-es tavasz-nyári darabokat láthatja majd a közönség. Annak ellenére, hogy tervezőink gyűjteményeit már lookbook- és kampányfotókon láttuk, egy bemutató mégis érdekes lehet. A statikus fotók után érdekes viselés közben látni egy-egy darabot, amelyek a modellen válnak élővé.

A harmadik fontos különbség, hogy míg a nagy fashion weekeken a nagyobb tervezők bemutatóira szinte lehetetlen bejutni, és minden helyet a meghívott vendégeknek tartanak fent, addig a Budapest - Looks Essential show-ra bárki válthat jegyet, akit érdekel a magyar divat.

A különbségek ellenére momentán úgy tűnik, a Budapest - Looks számos más ponton felveszi majd a versenyt nemzetközi társaival. A két nap alatt 70 modell, 25 fodrász, 15 sminkes és 4 koreográfus vesz részt a munkában - megkockáztatjuk, hogy ilyen hatalmas stáb még egy divatbemutatón sem dolgozott itthon.

Izgatottan várjuk az eseményt, ami segítheti a magyar tervezőket abban, hogy jobban megismerjék őket itthon is, a szakmának pedig átfogó képet adhat egy-egy évszak trendjeiről. Így a befutott magyar kreátorok többségben lévő külföldi vásárlóik mellé talán hazai rajongókat és vevőket is szerezhetnek...

:image_73319
kép:
budapestlooks.hu

Budapest - Look Essential
Időpont: 2011. április 29-30.
Helyszín: Budapest, VI. kerület Eiffel tér
Bővebb információ: budapestlooks.hu

Április 29. péntek
17:00 kapunyitás
17:20 Abodi Dóra
18:00 Mojzes Dóra
18:40 Je Suis Belle
19:20 Nubu
19:40 Kill Routine by Schwarzkopf Professional
20:20 Use
21:00 Nanushka

Április 30. szombat
17:00 kapunyitás
17:20 Schwarzkopf Professional bemutatja: Essential Looks 2011 Tavasz/Trendbemutató
18:00 Es Tu un Ange
18:40 Léber Barbara
19:20 Konsánszky Dóra
19:40 Kill Routine by Schwarzkopf Professional
20:20 Makány Márta
21:00 egy nemzetközi designer
21:30 Tavasz Finálé: Schwarzkopf Professional Világpremier és díjátadó
22:00 Fodrász & Designer party a Mix Clubban

divat, program, kollekció, magyar divat, bemutató, rendezvény Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317