Logomain

Sztárokkal születésnapozott új tornyában Gehry

By Kovács Dániel 2011. március 24. 14:12

szerk at hg dot hu

A neves tervező, Frank O. Gehry 82. születésnapján tartották meg a nyugati félteke legmagasabb lakótornyának hivatalos megnyitóját. A New York-i épület 76 emelete 267 méterre magasodik Alsó-Manhattan fölé.

A neves tervező, Frank O. Gehry 82. születésnapján tartották meg a nyugati félteke legmagasabb lakótornyának hivatalos megnyitóját. A New York-i épület 76 emelete 267 méterre magasodik Alsó-Manhattan fölé.

1beekman20130603-19838-1evs2wt.gallery

A Beekman Tower néven indult, hivatalosan 8 Spruce Street néven ismert, a reklámokban pedig New York by Gehry szlogennel szereplő épületet könnyű felismerni drapériaszerű fémhomlokzatáról. Az épületben 903 lakás kapott helyet, a talapzatnál pedig egy 9300 négyzetméteres általános iskola található, tetején (a negyedik szint magasságában) játszótérrel. Az épület teljes egészében bérházként működik, azaz a lakásokat nem lehet megvásárolni.

New York by Gehry

A beköltözés 2011 februárjában indult meg, ám a hivatalos megnyitót csak az elmúlt napokban tartották, egybeszervezve a világhírű tervező születésnapjával. A több száz meghívott vendég gyűrűjében Gehry-t egy, a bilbaói Guggenheim-múzeumhoz hasonló formájú torta fogadta a 76. emeleten elhelyezkedő penthouse lakásban. A vendégek közt ott volt Bono és neje, Ali Hewson, Robert A. M. Stern és David Childs építészek, valamint a művészeti világ olyan nagyágyúi, mint Chuck Close, Claes Oldenburg, Thomas Krens vagy Larry Gagosian.

A torony rendkívül pozitív kritikai visszhangot kapott. A New York Times a város legszebb felhőkarcolójának nevezte, mióta Eero Saarinen CBS-székháza 46 évvel ezelőtt elkészült, és hasonlóan elragadtatottan nyilatkozott a New Yorker magazin is.

new york, torony, felhőkarcoló, frank gehry, usa, amerika, jubileum, beekman tower, kortárs építészet Icon_print

A Frank O. Gehry tervei szerint épülő Beekman Tower New York-ban

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317