Logomain

Minőségi retró: luxus másodkézből

By Séllei Lilla 2011. március 24. 09:46

szerk at hg dot hu

Szputnyik_50020130603-19838-1d3ednn.gallery

Szputnyik üzlet

Retrock_50020130603-19838-1m38om7.gallery

Retrock

Love_bug_vintage_gouba_50020130603-19838-13pf7by.gallery

Love Bug Vintage a Goubán

Love_bug_vintage_gouba_500_220130603-19838-iqj9v5.gallery

Love Bug Vintage a Goubán

Karla_s_closet_50020130603-19838-10stner.gallery

Karla's Closet

Huzzah_vintage_50020130603-19838-1jxeoe5.gallery

Huzzah Vintage

Vintage_50020130603-19838-zi1b48.gallery

Huzzah Vintage

Vintage_nacsa_kovacs20130603-19838-ekf35i.gallery

Vintage Style - divatanyag

Vintage_10_24020130603-19838-381lih.gallery

Vintage_240

Love_bug_vintage_120130603-19838-utczmu.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_220130603-19838-1p9ymbi.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_320130603-19838-4azuv6.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_420130603-19838-w5afst.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_520130603-19838-16by3mm.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_620130603-19838-c0w8x7.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_720130603-19838-1ods23i.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_820130603-19838-4uuqqg.gallery

Love Bug Vintage

Love_bug_vintage_39920130603-19838-1dqodi3.gallery

Love Bug Vintage_399

Leáldozóban a turkálók csillaga, hódító útra indultak a hazai divatban a vintage darabok.

Leáldozóban a tucat-turkálók csillaga: a "second hand" után hódító útjukra indultak a hazai divatvilágban a vintage darabok, azaz a valamilyen szempontok maradandó, értékes, régi ruhák. Kik azok a lelkes antikruha-rajongók, akik butikokat üzemeltetnek az interneten és a virtuális világon kívül? Melyek a legjobb hazai, és melyek a legjobb külföldi boltok? És hogyan születhetett meg egy hazai divatanyag kizárólag turkálóból beszerzett ruhákból? Jöjjön egy színes körkép az antik öltözékekről, rajongóikról és üzletekről.

:image_72985
Huzzah Vintage; kép: Flickr - Huzzah Vintage

Mi is a vintage?

A 21. századi divatvilág a vintage kifejezést a borászoktól csente el, ugyanis ők voltak azok, akik a jó évjáratú nedűket illették ezzel a jelzővel. Ma már első hallásra mindenki az öltözködésre asszociál a szó hallatán, és keveseknek ugrik be a bor. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint a régi darabok iránti egyre fokozódó rajongásnak. A érzelemmentesen, futószalagon előállított göncök miatt megnőtt az igény a kézműves technikákkal és gondos odafigyeléssel készített régebbi öltözékekre.

A divatban a vintage kifejezést olyan új vagy használt ruhákra használják, amelyek márkájuk, stílusuk, anyaguk vagy egyéb tulajdonságukból kifolyóan értékesek. Tehát a vintage jóval túlmutat a turkálóban beszerezhető tucatmárkák pár szezonnal korábbi darabjain - a vintage értéket képvisel. És ezt az értéket keresik egyre többen a személytelenné vált tucatüzletek kínálatai helyett. “A vintage nem egyenlő a sima second-handdel, bár szó se róla, én azt is imádom... De nálam olyan darabok vannak, amelyek minimum 15 évesek. Tehát a Zara vagy a H&M tavalyi kollekcióinak darabjai nem kaphatóak” - tudtuk meg Kertész Violettától, akik az egyetlen hazai ilyen jellegű webshopot üzemelteti.

:image_72986
Huzzah Vintage; kép: Flickr - Huzzah Vintage

"Nálunk a tinédzsertől a nyugdíjas korosztályig mindenki megfordul" - vázolta a fővárosban két üzlettel is jelen lévő Iguana Retro vezetője a vásárlók színességét. Az átlagosnál értékesebb ruhákat bárki turkálhat magának, csak egy kis szerencse kell hozzá. Ennek ellenére vintage boltok népszerűsége egyre csak nő. Ez pedig annak köszönhető, hogy így a vásárolók időt takaríthatnak meg, hiszen egy előre átválogatott kínálat között kell csak keresgélniük. A legtöbben nagy múltú divatházak ikonikussá vált darabjaira is vadásznak: kis szemfülességgel és gyorsasággal pontom pénzért lehet szert tenni egy-egy Chanel-táskára vagy Dior-körömcipőre, amiket az átlagvásárló egyébként sosem engedhetne meg magának.

A valódi vintage-őrültek persze nem csak a helyi turkálókban portyáznak, hanem Európa nagyvárosaiból is gyűjtik a termékeket. Így tesz Violetta is: “Teljesen vegyes, hogy honnan jön egy-egy darab. Sokszor végigjárom a lepukkant, nem túl trendi turikat, de az antik bazárokat is sűrűn látogatom, és online is rendelek. Sokat járok bolhapiacokra a fővárosban és vidéken, de akár külföldön is. A következő beszerző utam jövő hónapban Berlinbe vezet - nagyon várom, ott aztán pezseg a flohmarkt-kultúra!” Nincs ezzel másképpen az Iguana sem: "Bolhapiacoktól kezdve a turkálókon át mindenhonnan szerzünk be cuccokat, de vannak olyanok is, amelyekért egyenesen Ázsiáig utazunk."

A vintage másik vonzó tulajdonsága a környezettudatosság. Egyre több szemetet termel a ruhaipar is, így egyre inkább előtérbe kerül a korábbi szezonok modelljeinek az újrahasznosítása. Ha valaki vintage ruhát választ, akkor az a darab nem végi a szeméttelepen, valamint a ruhagyárakat sem ösztönzi további termelésre. Az évtizedekkel ezelőtt gyártott termékek pedig köztudottan sokkal strapabíróbbak. Biztosra vehetjük, hogy az ilyen modellek nemcsak divatos marad a következő évtizedekben is, de jóval tovább megőrzi minőségét, mint az egy szezonra tervezett mai ruhák.

:image_72983
Love Bug Vintage a Goubán; kép: lovebugvintage.com

Az pedig szinte már csak mellékes, hogy egy ilyen öltözékben sokkal könnyebb egyedinek lenni, mint a multik termékeiben. Ezt a gyakorlati szakértő, Violetta is megerősíti: “Nekem fontos, hogy ne legyenek túl magasak az árak, épp ezért igazi, komoly régiség és értékes antik kincs kevésbé van a repertoárba, inkább olyan táskák, brossok és ruhák elsősorban, amiknek az ára nagyjából megegyeznek a középkategóriás brandek termékáraival. Viszont nálam minden darabból egy van, ami nagy előny a tömegcuccokkal szemben.”

A tömegmárkákkal megy szembe Nácsa Andrea ruhatervező és kis csapatának első divatanyaga is, amiben a modell kizárólag turkálóból és lomtalanításokból szerzett darabokat visel. "Azért csak vintage ruhákba öltöztettem a modellt, mert magam is szenvedélyes gyűjtő vagyok és imádom ezeket a ruhadarabokat. Nem csak a bolti cuccokból lehet jól  és divatosan felöltözni" - magyarázta Andrea, a Nandi márka tervezője, aki maga is kacérkodik egy vintage webshop gondolatával. A szárnyait próbálgató tervező is lát fantáziát a vintage boltokban a divatérzékkel nem rendelkező vásárlók szempontjából: "Sok tömegcucc van, és lényegesen egyszerűbb az ilyen üzletekben vásárolni, mivel nem kell azon gondolkozni, hogy mi mivel kombinálható: ott az útmutatás a kirakatban. A turkálókban nincs ilyen, de a vintage boltok kínálatát már a divatérzékeny üzemeltető válogatta össze."

:image_73025
Egy képpár a Vintage Style divatanyagból
fotó: Kovács Zsófia; stylist: Nácsa Andrea; smink: Uchi Berna'th; modell: Kiss Anna Júlia

Sztár (vintage)bloggerek

Az internetnek köszönhetően a vintage mánia is villámgyorsan terjedt. A divatblogok egyik speciális fajtája ma már a vintage blog; a téma sztárbloggereit a világ számos pontján hatalmas tábor követi. Ezek a vintage-divatmánok általában nemcsak írnak a bolhapiacokon újonnan szerzett darabjaikról, hanem a blogon keresztül értékesítik is egy részüket, tehát internetes butikként is funkcionálnak.

Mindenki más vintage bloggerért rajong, ami teljesen érthető, hiszen mindegyiküknek más és más a stílusa, így minden érdeklődő megtalálja a hozzá leginkább passzolót. Az oldalak üzemeltetői természetesen saját ízlésüknek megfelelően állítják össze a kínálatot, így az általuk felkutatott darabok már sikeresen átestek egy szűrésen. A vintage online bolttulajdonsok általában ugyanúgy egyedül, lelkesedésből vágnak bele, mint a divatbloggerek.

Az ilyen webshopokból történő vásárlás előtt mindig érdemes figyelmesen elolvasni a leírást, hiszen ezek a több évtizede készül darabok olyankor hibásak lehetnek. Ezek a hibák persze a legtöbbször jelentéktelenek és/vagy javíthatóak, de azért jobb tisztába lenni a ruha állapotával, és azután mérlegelni, hogy a kis szépséghiba ellenére is megvásároljuk-e. A vintage üzletek kínálatába mindig csak már kimosott és/vagy tisztított darabok kerülnek be, ellentétben a turkálókkal, ahol sokszor foltos ruhákat találunk. "A vintage boltok a kínálatukba található tisztított ruhák miatt is előnyre tehetnek szert, hiszen sok vevő nem látja meg a fantáziát a second handekben található pecsétes és gyűrödt ruhákban" - mondja Nácsa Andrea, aki még a leglestrapáltabbnak látszó darabban is képes meglátni a lehetőséget.

:image_72984
Karla’s Closet; kép: shopkarlascloset.com

A kaliforniai blogger, Karla Deras 2008 óta írja Karla’s Closet nevű blogját. Karla mindig is rajongott a vintage darabokért, szívesen jár bolhapiacra. Összeállításaiban a drága designer márkáktól, az olcsó tucatmárkákon keresztül minden szerepel, és sokszor visel régi ruhákat is. Mivel a turkálókban és a bolhapiacon olcsón szerzi be öltözékeit, ezért jelentős mennyiséget felhalmozott az évek során, nem véletlenül döntött tehát úgy tavaly, hogy online vintage üzletet nyit. Webshopjában folyamatosan kerülnek fel a szebbnél szebb darabok, amelyeket általában villámgyorsan el is kapkodnak. Jó hír a magyar rajongóknak, hogy Karla a világ bármely pontjára elpostázza a megvásárolt ruhákat.

Karla bloggerből lett vintage üzlettulajdonos, de fordított példa is akad. A Kékmadár, azaz a Bluebrid Vintage webshopot üzemeltető James Kicinski stylist boltja oldalán indított blogjával vált közkedvelt bloggerré. James Kicinski 2005 óta üzemelteti áruházát, ahol már vásárlási utalvány is kapható.

Persze miért rendelnénk külföldről, amikor már a hazai internetes palettán is találunk vintage webshopot. Violetta üzlete, a Love Bug Vintage igazi éden a régi kincsek, ruhák, cipők, táskák és ékszerek szerelmeseinek. “Az oldal 2010 májusában indult el, tehát lassan egy éve, de igazából ősszel kezdett beindulni, és azóta szerencsére folyamatosan egyre bővül a vevőkör. Sokat köszönhetek a Facebook fanpage-nek.” Akárcsak amerikai kolleginája, Violetta is saját mániája miatt vágott bele a vállalkozásba: “Már régóta figyelgettem a külföldi online vintage shopokat, de fura mód itthon még egy sem volt. Mivel nagy begyűjtő és bolhapiacra járó vintage rajongó vagyok jómagam is, arra gondoltam belevágok picibe. Ez eléggé bejött, most már vannak törzsvásárlók, és az érdeklődés miatt havonta rendezünk egy nyílt napot, ahol pezsgő, jó zene és beszélgetés mellett lehet jönni kötetlenül nézelődni, shoppingolni vagy csak trécselni egy jót.”

Vintage boltok Budapesten

Ha valaki jobban bízik a személyes vásárlásban, és nem szeretne próbálás nélkül megrendelni egy-egy vintage darabot, akkor ők válogathatnak a budapesti butik- és vásárpalettából. A héten például újra indul a Gouba a Gozsdu udvarban, ahol több antik csecsebecsét árusító mellett a Love Bug Vintage is képviseltette már magát tavaly. Így, aki ragaszkodik a belvárosi vadászathoz, az mindenképpen keresse fel a bazárt, ahol a vintage ruhákkal ellentétben inkább a bizsuk és a kiegészítők vannak többségben.

:image_72980
Love Bug Vintage a Goubán; kép: lovebugvintage.com

Az egyik állandó lelőhely lehet az Ómama bizsuja. A Jászai Mari téren található aprócska üzlet, amit az ékszerrajongók nagyon jól ismernek. Bizsukat, de nemesfém ékszerek egyaránt találhatóak a kínálatban. A vintage jelző pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen van olyan csecsebecse, ami még a 19. századból származik.

:image_72978
A Szputnyik nevű üzlet; kép: facebook.com

A Föld első műholdjával azonos, Szputnyik nevű, Bakáts téren található üzlet leginkább egy színes bazárra emlékeztet. A boltban minden négyzetcentiméternyi helyet hasznosítanak, így mindenhonnan textilek, ruhák, cipők, kiegészítők és táskák köszönnek vissza. A cég jelszava pedig: “Divat a múltból, stílus a jövőből!” A kínálat egyébként itt is vegyes, mivel a vintage cuccok mellett retro, új és használt termékeket is találunk, de a felhozatal a stílusokat illetően sem kevésbé színes, hiszen a boltból felöltözhet a hippitől kezdve a punkon át még az alternatív stílus képviselője is.

:image_72979
A Retrock nevű üzlet; fotó: Glódi Balázs

A vintage ruhákat kínáló üzletek közé tartozik a Retrock, ahol magyar tervezők mellett szakértelemmel válogatott régi darabok is megtalálhatóak. Az Astoria közelében, a Ferenczy István utca 28. szám alatt található boltban az öltözékektől a kiegészítőkig mindenből válogathatnak a vásárlók.

Az Iguana Retro 15 éve működik a Krúdy Gyula utca 9. szám alatt. A bolt üzemeltetői nagy figyelmet fordítanak a folyamatosan változó kínálatra, darabjaikat a világ számos pontjáról szerzik be. Az üzlet ötlete náluk is úgy jött, hogy ezt a stílust kedvelték, így nyitották meg akkoriban még teljesen egyedülállónak számító butikjukat.

retro, divat, retró, magyar divat, webshop, vintage Icon_print

Szputnyik üzlet

Retrock

Love Bug Vintage a Goubán

Love Bug Vintage a Goubán

Karla's Closet

Huzzah Vintage

Huzzah Vintage

Vintage Style - divatanyag

Vintage_240

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage

Love Bug Vintage_399

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317