Logomain

Folklór divat a visegrádi országokban

By Séllei Lilla 2011. március 23. 09:50

szerk at hg dot hu

Gyongyosi_renata_500_220130603-19838-bwmg3e.gallery

Gyöngyösi Renáta - Metalic-Folklór

Gyongyosi_renata_500_120130603-19838-tbgoxj.gallery

Gyöngyösi Renáta - Metalic-Folklór

Ducsai_judit_500_120130603-19838-bttxng.gallery

Ducsai Judit - Klocc: Organikus formaalakítás filcből

Ducsai_judit_500_220130603-19838-1n2z9hh.gallery

Ducsai Judit - Klocc: Organikus formaalakítás filcből

Ducsai_judit_gyongyosi_renata_500_120130603-19838-10hefus.gallery

Ducsai Judit és Gyöngyösi Renáta diplomamunkái

Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország az 1991-ben alapított Visegrádi országok húsz éves fennállásának apropóján különleges divatkiállítást rendez Prágában.

Bár a Visegrádi négyek egy gazdasági, diplomáciai és politikai együttműködést takar, azért a kultúra sem hiányozhat Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködéséből. Az 1991-ben alapított csoport húsz éves fennállásának apropóján különleges divatkiállítást rendeznek Prágában. A Folklore is alive! című tárlat a négy ország népviseletének mai megjelenését kívánja bemutatni olyan alkotásokon keresztül, mint például Gyöngyösi Renáta Metalic-Folklór című diplomamunkája.

Számos fiatal cseh, magyar, lengyel és szlovák tervező alkot a hagyományos, nemzeti viseletből inspirálódva. A Cseh Centrumok és külföldi kulturális intézetek, mint például a prágai Magyar Intézet közös munkájából született meg a Folklore is alive! című kiállítás, melynek kurátora Dita Hálová, fiatal formatervező. A tárlat 2011. március 4-től egészen 2011. április 2-ig díjtalanul tekinthető meg a prágai Cseh Centrumokban. Felkerestük a MOME-ről delegált kiállítókat, hogy meséljenek népi ihletésű kollekciójukról.

Gyöngyösi Renáta: metálos népviselet

“Inspirációmat a dunántúli magyar népviseletből merítettem, amit ötvöztem a punk-rock öltözködés sajátos stílusjegyeivel” - csap a téma közepébe a pályakezdő divattervező, Gyöngyösi Renáta. A karakteres öltözékekben a hagyomány keveredik a nagyvárosi világával, ez alkot egy kerek egészet. Renáta a következőt mondja a kollekció látványos szabásvonalairól: “Fő szempontom a sziluett megtartása volt. Erőteljes formák jellemzőek az egész kollekcióra, hangsúlyos vállak, karcsú derék, sok és terjedelmes szoknyák, valamint ezek együttes megjelenése.” 

Bár a szabások teljes egészében megmaradtak, a díszítésekben mégis modern elemekhez nyúlt az alkotó, így a hímzések helyét átvették a szegecsek és fémkellékek. A fekete színű ruhák a részletek társítása teszi mozgalmassá, mint például a berakások, a ráncolások, a fodrok. “A kollekcióban a figyelem a felszínről a struktúra felé fordult, a hangsúly színek helyett a kidolgozáson, a részleteken van. A lényeg minden esetben az volt, hogy az összkép harmonikus legyen” - foglalja össze a tervező.

Ducsai Judit: organikus formaalakítás filcből

:image_72939
fotó: Balla Vivienne

Ducsai Judit 2010-ben diplomázott a MOME-n. Klocc – Organikus formaalakítás filcből címet viselő diplomamunkája az úgynevezett kloccolt technológián alapul. A technológia lényege, hogy szabás nélküli formaképzéssel és merevítés nélküli formatartással hozott létre táskákból és tárolókból álló kollekció. Erre a legkiválóbban alkalmas anyag a filc volt.

:image_72940fotó: Balla Vivienne

“Ennél a hagyományosan kalapos technológiából eredő kézi megmunkálásnál, a tárgy egy darab 100% gyapjúfilc alapanyagból, forró vizes közegben kloccfára húzással készül, majd száradás után, tartószerkezet hozzáadása nélkül válik formatartóvá, így nincs szükség bélelésre sem “ - tudjuk meg Ducsai Judittól. A gyűjteményt egymástól eltérő méretű és funkciójú táskák alkotják, melyek egytől egyig illeszkednek a test formáihoz. “Célom, hogy tárgyaim a környezetkímélő anyaghasználattal, formaújító kézi technológiával és az ebből adódó organikus formaalakítással, alakváltozással, szerves része legyen a modern, organikus gondolkodásnak” - folytatta a tervező.

divat, kiállítás, kiallitas, prága, magyar divat, magyar tervező Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317