Logomain

Budapest Vista Social Club: divatdiktátorok 90 felett

By Kollányi Rita 2011. március 17. 08:40

szerk at hg dot hu

Index20130603-19838-1eqkesm.gallery

Budapest Vista Social Club index

Cikkep_emi_neni20130603-19838-m7o7l5.gallery

Budapest Vista Social Club: Emi néni a Libál Optikában

Cikkep_emi_neni220130603-19838-1ip2b9.gallery

Budapest Vista Social Club: A Libál Optika

Cikkep_tarnoky_120130603-19838-ykyi0j.gallery

Budapest Vista Social Club: Tárnoky Laci bácsi anno...

Cikkep_tarnoky220130603-19838-1u69cgh.gallery

Budapest Vista Social Club: Tárnoky Laci bácsi ma

Cikkep_fleischer20130603-19838-1hi888f.gallery

Budapest Vista Social Club: Fleischer Györgyné ingszabóságában

Cikkep_vass20130603-19838-jx1pfs.gallery

Budapest Vista Social Club: Vass László és cipőkölteményei

Cikkep_balogh20130603-19838-m41577.gallery

Budapest Vista Social Club: Balogh Ágnes egy remekbe szabott kesztyűje

Cikkep_flaschner20130603-19838-11hnw4q.gallery

Budapest Vista Social Club: A késes Flaschner-család három generációja

Budapest divatfőváros - a 90 év fölötti kézművesek tekintetében mindenképp! Örökifjú nagymesterek műhelyében jártunk.

Budapest divatfőváros, a 90 év fölöttiek kategóriájában legalábbis mindenképpen. Összeállításunkban azokat a szépkorú divatcikk-készítőket mutatjuk be, akiknek neve ismerősen cseng a luxustermékeket keresők számára itthon, és külföldön is. Közös jellemzőjük, hogy nagyobbrészt még a II. világháború előtt kezdték űzni az ipart, amelynek mára valódi elismert mestereivé váltak, kompromisszumok árán, de átvészelve a szocializmus évtizedeit is. Nem egyet közülük külföldön is elismerés övez, munkáik a magyar kézműves ipar hírnevét viszik akár Japánig. 

Emi néni, a 93 éves szemüvegkészítő

A Libál Optika üzlete 1844 óta működik. Itt dolgozik a harmincas évek óta Brassai Józsefné, Emi néni, a szemüvegkészítő. Az üzlet, amely ma a Veres Pálné utcában működik, eredetileg sokkal nagyobb volt a jelenleginél: 1951-ig tíz méteres utcai kirakattal rendelkezett. „A háború előtt nagyon jól ment az üzlet. Utána is nagy volt az érdeklődés, sokan több szemüveget is szerettek volna csináltatni, sajnálatos módon azonban az embereknek nem volt elegendő pénze akkoriban” – meséli Emi néni, aki 1942-től egyedül vezette az üzletet.

A kis üzlet – habár a látszerész egyedül dolgozott – nem kerülhette el az államosítást. Végül Emi néni visszakapta az üzletet, bár ez egyrészt háborús sérüléseinek, másrészt annak volt köszönhető, hogy nem volt alkalmazottja. Emi néni szerint ma sem nehezebb vagy könnyebb boldogulni, mint régen: „A munka nem sokat változott, mostanában azonban olyan magasak az adók, hogy nagyon nehezen tudom kitermelni a befizetendő pénzt.” 

A szemüvegkészítő üzletébe lépve az ember a háború előtti Budapesten érezheti magát, talán azért, mert az idős hölgy ma is az eredeti csodaszép, világoszöldre pácolt, faragott bútorok, berendezési tárgyak között dolgozik.

Akiről a Gedeon bácsi szól

Szécsi Pál jól ismert slágere Tárnoky Laci bácsiról szól, aki ma is kiváló egészségnek örvend, és fodrászüzletet, illetve tanodát vezet a Váci utcában. Laci bácsi 92 éves, és a legjobban a modern frizurákat szereti. A kis üzlet vendégei a legújabb divat szerinti frizurákat viselik, az idős mester ugyanis minden szezonban felhívja külföldi ismerőseit, hogy megtudakolja a divathéten bemutatásra váró trendeket.

Tárnoky Laci bácsi anno...

...és ma.

Laci bácsi kiváló egészségének egy fiatalember is örülne. A céget az idős mester – akinek tanítványai közé tartozik Zsidró Tamás és Hajas László is – 69 éves lányával, unokájával, és 28 éves dédunokájával együtt vezeti. A jó egészség bizonyára családi vonás Tárnokyéknál, Laci bácsi (egyébként aktívan szörföző) lányának koráról ugyanis csak az arcát díszítő egy-két ránc árulkodik.

Az útikönyvek is írnak róla

A Radnóti Színház mellett, a legnagyobb divatcégek szomszédságában működik a kis ingszabóság, amelyről az útikönyvek is írnak, és ahová a világ minden részéről járnak a tailor made prémium ingeket kereső vásárlók. Mivel méretre készülő inget tőlünk nyugatabbra sokkal magasabb áron készítenek, elég komoly az érdeklődés Fleischer Györgyné üzlete iránt.

Az üzlet 1929 óta Fleischer György családjának tulajdona. Az ingszabóság vásárlóközönsége a 30-as években a jómódú polgárság volt, a méretre készült ingeket azonban a szocializmus alatt, sőt, a rendszerváltás óta is megtalálják az igényes vásárlók. Tudtunkkal ez az egyetlen olyan, az 1920-as évek óta egyazon család kezében lévő műhely, ahol az ingek ma is hagyományos technikákkal készülnek.

Ázsiában 1000 euróért is megveszik

Vass László cipészmester ugyan még nem tartozik a szépkorúak társaságába, kézzel készült cipői azonban különösen ismertek itthon, és külföldön is. A lábbelik, amelyek Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Hongkongban, sőt, Japánban is kaphatóak, hagyományos technikákkal készülnek. Az üzlet vásárlóinak 70 százaléka külföldi, a vásárlók üzleti útjuk, szabadságuk alatt keresik fel Vass László üzletét. A cipők különösen kedveltek az ázsiai vásárlók körében, annak ellenére, hogy náluk a szállítási költségek miatt áruk 1000 euró körül mozog. A Vass-lábbelik nyolc-tíz évig újszerű állapotban maradnak. A talp öt-hat év alatt elkophat, a felsőrész azonban ennél sokkal hosszabb ideig megőrzi formáját.

Vass László méretes lábbelit is árusít: a vevők részére saját pár kaptafa készül, amelyet három évig megőriznek, akkor is, ha nem érkezik új megrendelés. A kaptafa alapján a vásárlók természetesen a későbbiekben bármikor rendelhetnek. A vásárlók közül aligha tudják sokan, hogy Vass László egyben Magyarország egyik legkomolyabb kortárs művészeti gyűjteményének birtokosa; a kollekció legszebb darabjait a veszprémi Modern Képtár Vass László Gyűjtemény mutatja be. 

Öltöny, amit az unokák is hordanak

A Jáni Úriszabóság Budán, a Keleti Károly utcában működik. A kis üzletben a világ legjobb minőségű szövetei kaphatóak: a belépő a szerény homlokzat mögött a legelegánsabb londoni úri szabónál érezheti magát. A Jáni-öltönyök átlagosan 45 óra alatt készülnek el, hiszen a szabó a legapróbb részleteket is kézzel készíti. Ennek fényében nem meglepő, hogy sokan édesapjuk, nagyapjuk öltönyét hozzák vissza átalakításra. Tíz év után általában azért szükség van béléscserére – meséli Jáni Tamás, aki szerint szakmája elsajátításához legalább 50-60 év szükséges. Az üzletet, amelyet Jáni Tamás nagyapja alapított, a szocializmus éveiben is megtalálták a méretre szabott öltönyt kereső pártvezetők. Egy Jáni-öltöny ára egyébként 125 000 forint körül kezdődik, vagyis a ruhadarabok nem a luxus, hanem a középkategóriás termékekkel versenyeznek, ha minőségben nem is, árban mindenképpen.

És további kézműves nagyágyúk…

Budapesten egyébként számos hasonló üzlet működik. Balogh Ágnes kesztyű üzlete a Haris közben – a színészek és a stylistok kedvenc boltja – csodaszép, 10-15 évig hordható kesztyűket árusít. A bőrből készült kesztyűk 10 ezer forintos ártól kaphatóak.

Egy remekbe szabott Balogh-kesztyű

A Váci utca egyik legrégebbi üzlete a Flaschner késesbolt, igaz, eredetileg a József körúton működött, a második világháború után pedig egy évtizedig - kényszerűségből - Cegléden. Az üzletet a mai tulajdonos, Flaschner Kálmán ükapja alapította még a kiegyezés előtt, 1856-ban. Azóta az újabb és újabb generációk nemcsak a szakmát és a magas szintű tudást, de a Kálmán nevet is öröklik a családban. 

A késes Flaschner-család három generációja

Igaz, pipázni manapság kevesen szoktak, azoknak, akik ezt a kedves szokást űzik, érdekes lehet a Gallwitz pipaüzlet, amely 130 éve forgalmaz minőségi pipákat és sok egyéb szép díszműárut. A boltot Gallwitz Lipót alapította, ma a család ötödik generációjához tartozó Zollner Viktor vezeti. A Régi Posta utcai üzlethelyiségbe számos ismert ember betért az elmúlt évszázadban; vásárolt itt Jávor Pál, Rózsahegyi Kálmán, sőt, egyszer Horthy Miklós is.

Amellett, hogy sokan nem ismerik a szépkorú mesterek üzletét, olyanok is akadnak, akiket az tart vissza, hogy sokkal magasabbnak hiszik az ott kapható termékek árát. Pedig érdemes benézni akár a Jáni-szabóságba, akár Balogh Ágnes, vagy éppenséggel Flaschner Kálmán üzletébe. Luxus árszínvonal helyett az átlagos butikok árfekvésére számíthatunk: a címkéken szereplő összegek messze elmaradnak a felső kategóriás üzletek áraitól.

design, üzlet, divat, budapest, cipő, magyar design, szemüveg, magyarország, kézműipar, kesztyű, ing, öltöny Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317