Logomain

Úri zeneszabóság

By Zsély Anna 2011. február 22. 10:22

szerk at hg dot hu

Index120130603-19838-hy1tb.gallery

bodor audio index 1

Index220130603-19838-61747m.gallery

bodor audio index 2

Presence20130603-19838-37ihl.gallery

Bodor Audio +: a Presence komplett audiorendszer

Galeria20130603-19838-1v260n5.gallery

Látogatóban a Bodor Audio + főhadiszállásán

Glb_658820130603-19838-9h0ioy.gallery

Az elkészült Presence komplett audiorendszer. Fotó © Glódi Balázs

Glb_659020130603-19838-1buxpua.gallery

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Glb_659420130603-19838-1cpko98.gallery

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Glb_659620130603-19838-1tmmneb.gallery

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Glb_659820130603-19838-sr4klq.gallery

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Glb_659920130603-19838-17wy22c.gallery

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Glb_661020130603-19838-1cxt6ay.gallery

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Glb_660920130603-19838-17prlrp.gallery

Készül a Presence a Bodor Audio + műhelyében. Fotó © Glódi Balázs

Glb_660220130603-19838-2xy5gk.gallery

Készül a Presence a Bodor Audio + műhelyében. Fotó © Glódi Balázs

Galeria20130603-19838-7pok5w.gallery

A Presence látványtervei

420130603-19838-1je50oo.gallery

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

320130603-19838-rtoc69.gallery

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

220130603-19838-4731lk.gallery

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

120130603-19838-gst0f1.gallery

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

Design és csúcsminőségű hangzás együtt: ez a hamarosan debütáló magyar fejlesztésű Presence, a bodor audio + audiorendszere.

Befellegzett a kockaforma audio-szetteknek: heteken belül elkészül a magyar bodor audio + komplett audiorendszere, amely egyesíti a designt a csúcsminőségű hangzással. A Presence ráadásul nemcsak energiatakarékos, de a megrendelő igényeire is szabható. A high-end készülék mögött álló csapattal bemutatótermükben beszélgettünk.

Dobozok szegélyezik a látogató útját a Vámház körúti lakás bejárata előtt, ha az illető a bodor audio + bemutatótermébe igyekszik, odabent pedig alkatrészek sokasága sorakozik a polcokon, éppen hogy sejtetve, mennyi kísérletezés áll a küszöbön túl található high-end audio szett mögött. A Bodor Ferenc és Finta Csaba közös munkájából született Presence névre keresztelt hangrendszer igazi magyar sikertörténet lehet – de európai szinten is egyedinek számít. Találni ugyanis olyan gyártókat, akiknél csúcsminőségű a hangzás, és akadnak olyanok is, akik kifejezetten a designkészülékekre koncentrálnak, ám a kettő egyben ritkán fordul elő.

Elnézve – és hallgatva – a luxus hangrendszert, nehéz felidézni a kis üzlet képét, ahol Bodor Ferenc megkezdte hifis pályafutását. Abban az időben kezdett Németországról behozott audio készülékeket árulni, amikor még ritkaságszámba mentek a nyugati holmik, mert Magyarországon semmit nem lehetett kapni. Méghozzá rendkívüli sikerrel: ha valamit meghirdetett, máris jöttek és megvették, karácsonykor pedig úgy lesöpörték a polcokat, hogy a figyelmeztetés ellenére még a szervizelésre szoruló hibás darabokat is elvitték.

Feri egyre nívósabb készülékeket tudott kirakni a polcra, ugyanakkor mindegyikbe bele is nézett, hogy megfejtse, miért kerülnek több tízezer márkába a hifik – nagy csodákat viszont nem talált. „Láttam, hogy itthon is jó szakemberek vannak. A hifikészítés kicsit emlékeztet a főzésre: egy jó szakács a konyhában tanulja ki a mesterségét, nem az iskolapadban”– magyarázza.

Az internet-korszak beköszöntével azonban egyre többen mertek külföldről rendelni, megjelentek a netes apróhirdetések, és már kevésbé volt jövedelmező az üzlet. Hét éve ezért Feri kollégákat toborzott maga mellé, és belevágott a saját gyártásba. Többféle irányban is kísérleteztek, de a mai vonal három éve indult, amikor Feri megismerkedett Finta Csabával, és elkezdte lecserélni a készülékeit a mindig újabb és újabb fejlesztésűekre. „Tizennégy éves korom óta csináltam én is hangfalat és erősítőt. Otthon kazalnyi régi Bodor Audio cuccom van. Először kicsit vettem, aztán egyre nagyobbakat, jobbakat” – emlékszik vissza Csaba a kezdetekre. Mivel Csaba saját belsőépítészeti irodája szállodák és magánlakások tervezése mellett formatervezéssel is foglalkozik, hamar felmerült az ötlet, hogy egyesíthetnék tudásukat és dolgozhatnának együtt.

Hangzás mindenekelőtt

A közös tervezés során a fő cél az volt, hogy azt az élményt adhassák át másoknak, amit a zene nekik jelent. „Azt a különleges atmoszférát akartuk közvetíteni, ami több zenehallgatásnál, inkább egyfajta kapcsolatot teremt a zenész és a zeneélvező között. Úgy akartuk visszaadni a zene lelkét, hogy szinte érezni lehessen magát az énekest” – mesélik, egyben megmagyarázva azt is, miért keresztelték az audio szettet a Presence névre. Míg Bodor Feri és Dobozi Sándor az elektronikai fejlesztésért és a hangért, Finta Csaba pedig a designért felelt, a szervezést Dobó Ildikó vette kézbe. Amellett, hogy ügyel arra, nehogy „szétfolyjanak a dolgok”, női szempontot visz a fejlesztésbe, például a lágyabb hangzás irányába kapacitálja a többieket.

Nagy előnyt jelentett ez a lelkesedés: mivel maguk húzták meg a határokat, lekerült róluk a nyomás is, hogy adott idő alatt, adott pénzmennyiségből hozzanak létre valamit. Csaba belsőépítészként gyakran szembesült ezekkel a korlátokkal, így volt összehasonlítási alapja. Az idő, energia és pénz terhét leszámítva azért voltak olyan tényezők, amelyek befolyásolták a fejlesztések menetét – a hangzás minősége minden esetben elsőbbséget élvezett, ezért minden szegletnek oka van. A hangfalaknak például nem lenne szabad párhuzamos oldalúnak lenniük belső reflexióik miatt, a Presence esetében nincsenek is éles sarkok, csak lágy ívek. De az sem mindegy, milyen anyagból készülnek, hány dobozosak, és az egyes hangszórókat hogyan csatolják akusztikailag. Kínosan ügyeltek arra is, hogy minden passzoljon az utolsó kábelig, ennek eredményeképp pedig sikerült teljesen kizárniuk a véletlent – nem is kell magyarázkodniuk a hangzásról.

Azonban a rendkívüli precizitás nem jelenti azt, hogy ne tudnák rugalmasan kezelni az egyéni igényeket. A készülékeket személyre tudják szabni a megrendelő saját enteriőrjébe, ráadásul ez a testre szabás akár ötven százalékkal is fel tudja javítani a minőséget. „Úri szabósághoz tudnám hasonlítani magunkat. Mindenkinek más a lakott környezete, stílusa, különbözik a szobák akusztikája, mérete és színe, ehhez alkalmazkodunk” – írják le tervezőtevékenységüket.

A későbbiekben kisszériás sorozatgyártás keretein belül készülnének az egyedi darabok, választható színnel és bőr- vagy faborítással. Akár az árban is tudnak találni hasonló megoldásokat, amennyiben egy megrendelő például ragaszkodik a bodor audio + munkájához, ám kevesebb pénzt tud rászánni. Ildi szerint Feri korábban is arról híresült el, hogy minden kívánságot képes kiszolgálni: a legegyszerűbb kéréstől a bonyolultabbig teljesíteni tudja a vásárló kívánságát – és az állítás igazságtartalmát bizonyítandó valóban előkerül interjú közben egy abszolút „minimál erősítő”: pár tranzisztor egy deszkalapra szerelve. Nem meglepő ennek tükrében, hogy sokan azon sajnálkoznak: mekkora veszteség érte a magyar hifipiacot a bodor audio + névadójának professzionálisabb szintre ugrásával.

Zene határok nélkül

A Presence egyediségéhez az is hozzájárul, hogy energiatakarékos kapcsolásának köszönhetően jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy erősítő általában – a normál hangerőn szokásos 3-400 watt helyett mindössze 30 wattot. Száraz adatokkal való győzködés helyett azonban a csapat legnagyobb sikerélményét az adja, amikor nem a frekvenciaátvitel, wattok és torzítás értékei hatnak az emberekre, hanem a hangzás élménye. „Rengeteget jelent nekünk, ha odajön hozzánk egy srác a High End Show-n, becsukja a szemét, és eltűnik a zenében” – mutat rá Csaba.

Az országhatárokon túl is elkezdtek felfigyelni a bodor audio + internetes oldalára, és külföldi designoldalakon keresztül az Egyesült Államokból és Ausztráliából éppúgy eljutottak hozzájuk, mint Tajvanról vagy épp a Dominikai Köztársaságból. Élőben is átmentek a teszten: amikor Párizsban végigjárták a legjobb high end kereskedőket, és ott kinyitották a katalógusukat, azonnal érdeklődve fordultak feléjük. Noha sok rajongójuk van Magyarországon is, úgy érzik, itthon duplán kell teljesíteniük azért, hogy elismerjék munkájukat. „Kaptunk már olyan kritikát, hogy garázsterméket csinálunk. Itthon valahogy nehezen hiszik el, hogy magyarok is le tudnak tenni az asztalra olyat, ami bárhol a világon megállja a helyét. Ez a sportszerű nehezítés kategóriája” – fogalmaznak.

Legnagyobb feladatuknak most mindenképp azt tartják, hogy külföldön és az országon belül egyaránt megtalálják azt a zenekedvelő réteget, amely képes értékelni a készülékekbe fektetett munkát és lelkesedést. Japán is a fontos célállomások közé tartozik, ugyanis a szigetországban nemcsak a magyarokat szeretik, de megbecsülik a kis manufaktúrákat is. „Ott teljesen más az audio kultúra is. Így alighanem nagy sikerünk lenne, ha tudnák, hogy ezen az árszinten milyen minőséget kapnak. Ezen kívül külön kuriózum ott, mennyivel másabb a mi termékünk, mint az ottaniak, és hogy más keretek között is megtörténnek a kis csodák” – világítanak rá, miért vágynak Keletre. Mivel a luxuspiacon itthon sem esett vissza a fogyasztás, erre a rétegre építenek, ám ez hosszas tanulási folyamatot igényel. Ezért Csabáék olyan gyártók oldalait nézegetik az interneten, mint a Rolls-Royce vagy a Breitling, hogy belelássanak és megismerjék, miként is működik egy luxusmárka. A tanultakat hamarosan a gyakorlatban is tudják kamatoztatni, pár héten belül ugyanis elkészül a komplett nullszéria, és hódító útjára indulhat a Presence.

Design/karrier című sorozatunk eddigi riportalanyai: az Eclectick, a Tipton, a Manooi, a Rózsavölgyi Csokoládé, a Bomo Art, a Kitchen Budapest Mojzes Dóra, a Medence Csoport, a Kolbászból Kerítést! Stúdió és a PimpMyWall voltak.

design, magazin, magyar design, zsély anna, design/karrier, bodor ferenc, finta csaba, bodor audio +, presence, hifi, audiorendszer Icon_print

bodor audio index 1

bodor audio index 2

Bodor Audio +: a Presence komplett audiorendszer

Látogatóban a Bodor Audio + főhadiszállásán

Az elkészült Presence komplett audiorendszer. Fotó © Glódi Balázs

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

A Presence míves részletei. Fotó © Glódi Balázs

Készül a Presence a Bodor Audio + műhelyében. Fotó © Glódi Balázs

Készül a Presence a Bodor Audio + műhelyében. Fotó © Glódi Balázs

A Presence látványtervei

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

A Presence látványtervei. Kép © Bodor Audio +

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317