Logomain

Feltuningolt kávészünet: játszótér a munkahelyen

By Zsély Anna 2011. február 17. 10:12

szerk at hg dot hu

Pablo_az_irodaban_50020130603-19838-15tmgs5.gallery

Pablo, a drótszűrű tacskó az Ombrello irodájában

Relax_iroda_50020130603-19838-12xs9kx.gallery

Relaxációs tér az amerikai Infusionsoft cég irodájában

Google_zurich_50020130603-19838-1vd4bez.gallery

Relaxációs tér a Google zürichi irodájában

Google_zurich_2_50020130603-19838-4oftnh.gallery

"Játszótér" a Google zürichi irodájában

Google_zurich_24020130603-19838-szaspe.gallery

"Játszótér" a Google zürichi irodájában_240

Ombrello_iroda_pingpongasztal_50020130603-19838-1at8kjy.gallery

Pingpong asztal az Ombrello irodájában

Hozzuk be a kutyát, ebéd után pedig dőljünk le egy félórácskára! A munkahelyi rekreáció egyre fontosabb szempont.

Felejtsük el a klasszikust a nyolc óra munkát követő nyolc óra pihenésről! Ma már a legtöbb cég gondoskodik az elcsigázott munkatársak feltöltődését célzó terekről, melynek legjobb példáit mutatjuk be a Humán Faktor második részében.

:image_71715
"Játszótér" a Google zürichi irodájában; kép: Flickr -
pineapplebun

Wellnessközpont és egy kisebb vidámpark szerelemgyerekének tűnnek a Google iskolapéldaként emlegetett londoni vagy zürichi irodaházai, ahol a kreatív munkakörnyezet biztosításában a masszázskád, a biliárdasztal és a csúszda is benne foglaltatik. Bár a munkahelyek többségén némileg alacsonyabb az egy négyzetméterre jutó csúszdák száma, egyre jobban elterjedtek az irodai breakout pointok. Miután felfedezték, hogy egy komfortos környezetben eltöltött rövid pihenő jelentősen hozzájárul a munka hatékonyságának növeléséhez, ma már szinte minden nagyobb, multinacionális cég biztosít teret a rekreációnak – nagy különbségek vannak azonban abban, mennyit engednek meg és milyen körülményeket teremtenek.

Kezdetben a kreatív szakmában tevékenykedő vállalatoknál, így például reklám- és marketingcégek irodáiban jelentek meg a kikapcsolódást segítő terek, de ma már akár call centereknél is akadnak interaktív pihenőhelyek. Sok egyébhez hasonlóan ez is a vállalat vezetési felfogásától függ: demokratikusabb elveket valló főnökök nagyobb valószínűséggel támogatják a kollégák feltöltődését szolgáló alkalmatosságok beszerzését.

Nemcsak a hatékonyság növelhető azonban ilyen beruházásokkal: a munkacsoportok között meghirdetett barátságos csocsóbajnokság például összehozhatja a kollégákat, így akár csapatépítésre is bevethetők egyes eszközök. Új perspektívát kínál a megszokott darts-táblák, pingpong- és csocsóasztalok mellett az egész testet átmozgató Wii, de ahogy növekszik az egészségvédő programok jelentősége a cégeknél, úgy szaporodnak a munkahelyi konditermek, a Nokia pedig a finn gyökerekhez híven székházaiba szaunát is építtet.

:image_71720
Pingpong asztal az Ombrello irodájában

Egyes designerek ötletei már az extremitás határait súrolják – ilyen például Petr Kubik irodai mászófala, amely egyben prezentációs táblaként is használható. A kifejezetten irodai környezetbe tervezett eszköz több dimenziója szabályozható, így egyaránt be lehet állítani kapaszkodók elhelyezkedését, a gördülési sebességet vagy a dőlésszöget. Sőt, a designer különböző hegyeket ábrázoló grafikákat rendelt az egyes nehézségi fokozatokhoz. A falhoz Kubik tervei szerint minden alkalmazott saját kártyát kapna, amivel rögzíthetőek lennének az eredmények.

Altatót zümmög a nyomtató

A stressz játékos formában történő levezetése mellett csodákat tehet egy rövid, tíz-tizenöt perces alvás is. Skandináviában és az Egyesült Államokban sok helyen már a tervezés folyamán figyelnek arra, hogy pár négyzetmétert áldozzanak pihenőtérre. A pihenő itt a szó klasszikus értelmében értendő: csendes helyiség, ahol a dolgozók ledőlhetnek egy kis időre vagy igénybe vehetnek egy masszázst. Noha kutatások bizonyítják, hogy kritikus időszakokban tíz percnyi alvás akár egy órányival is felér, ez Magyarországon egyelőre nem épült bele a munkakultúrába. Pedig hazai példaként említhetők lennének a tervezőirodák, ahol a leadás előtti hajtás miatt általában kijelölnek egy pihenőszobát. 

:image_71714
Relaxációs tér a Google zürichi irodájában; kép: Flickr - andrewarchy

Különösen városi munkahelyeken lenne létjogosultsága ezeknek a helységeknek, hiszen az otthontól a munkába vezető út is időt vesz el, és nem olyan könnyű hazaszaladni ebédszünetben pihenni egyet, mint vidéken. Viszont ha egy cég hajlandó áldozni a relaxációs tér létrehozására, ügyelnie kell az elhelyezésére. Nehezen tudja ugyanis beteljesíteni rendeltetését, ha folyamatosan behallatszanak a folyosón masírozó kollégák léptei vagy azzal a biztos tudattal hajtjuk álomra fejünket, hogy egy fal választ el a főnök irodájától.

:image_71713
Relaxációs tér az amerikai Infusionsoft cég irodájában; kép: Flickr - Infusionsoft

Az igazán munkaerőbarát vállalatok belső tereire amúgy jellemző tendencia, hogy hasonló elemek tűnnek fel, mint a hotelekben. Ilyen a megfelelően kiválasztott, halk háttérzene, amely csökkentheti a stresszt és a monotonitást. Léteznek már irodai zeneblokkok forgalmazásával foglalkozó cégek, amelyekre elő lehet fizetni, de aki többre vágyik, saját zenét komponáltathat. Szintén népszerűek az munkahelyre instant „aromaterápiát” csempésző illatcsomagok, amelyek közül a nyugtató hatású levendula és az élénkítő citrus számít a legkeresettebbnek. Igazi stresszoldó „veteránnak” számítanak az irodákban a hatvanas évektől megjelenő szobanövények. Nemcsak esztétikai igényeket elégíthetnek ki: kiszűrik a szálló port, elnyelik a hangot és emelik a levegő páratartalmát - ez a fűtési szezonban különösen jól jön.

Szőrös motivátorok

Akár a következő lépcsőfokot is jelenthetik a kutya-, illetve macskabarát munkahelyek kialakítására specializálódó beltéri megoldások. Noha Magyarországon egyelőre nem túl elterjedt az irodai állattartás, számos nemzetközi beszámoló bizonyítja: megfontolandó lehet a kedvencek beengedése az íróasztal mellé. Előfordul, hogy egy cégnek saját állata van, ám inkább a dolgozók viszik magukkal kutyájukat vagy macskájukat. Az Egyesült Államokban rendszeresen megrendezik a Take Your Dog to Work!, azaz „Vidd el a kutyádat dolgozni”-napot, amelyhez ma már több ezer vállalat csatlakozik évről évre.

:image_71712
Pablo, a drótszőrű tacskó az Ombrello irodájában

A Wall Street Journal legjobb kisvállalati munkahelyek listáján általában olyan cégek szerepelnek, amelyek tolerálják az irodába időnként belátogató négylábúakat. Állatbarátság terén vezetnek a kreatív szakmákban, például reklámiparban és az IT-szektorban működő apróbb, családias cégek. Külföldi kutatások arra is rámutattak, hogy a háziállatok által kiváltott fesztelen hangulat javítja a produktivitást és az alkotókészséget, ráadásul a gazdik kevesebbet is hiányoznak. Még a nem túl „kezes” halak is jó szolgálatot tehetnek a munkában. A feszültség oldása mellett tárgyalások során közös témát biztosít a felek számára, egy szépen gondozott akvárium pedig önmagában is esztétikai értéket képviselhet. A munkavállalók kemény „kutyás” magja akár a fizetéséből is engedne, ha kedvencével járhatna az irodába: a Simply Hired and Dogsters online felmérése szerint a kutyatulajdonosok harmada akár öt százalékos bércsökkentést is elviselne.

Bizonyos szempontokra persze nem árt figyelni. Számolni kell a munkatársak esetleges allergiájával, és a szőrtől nehezen tisztítható padlószőnyeg helyett érdemes áttérni a kőburkolatra vagy parkettára. Persze a mindent eldöntő érv az lehet, tud-e viselkedni az adott eb és zavarja-e a munkát. Erre kínál megoldást a Special Animals osztrák állatterápiás szervezet, amely kifejezetten a munkahelyi környezetre készíti fel a kutya-gazdi párosokat. A program ideális esetben már néhány hetes korban kezdődik, ennek során a kölyköket szokatlan, ám az irodára jellemző fény- és hangingerekhez szoktatják. A tanfolyamot követően a kutyák vizsgán mutatják be, hogy képesek megbirkózni a speciális stresszhatásokkal – ahogy a gazdiknak is vizsgán kell bizonyítaniuk: tisztában vannak az állat szükségleteivel és az állattartás szabályaival.

magazin, iroda, ergonómia, munkahely, zsély anna, human faktor, szabadidő Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317