Logomain

Hogyan segíthet egy intelligens öltözék a hátfájáson?

By Séllei Lilla 2011. február 14. 11:29

szerk at hg dot hu

A ruhába épített érzékelők például figyelemmel követik viselőjük testtartását, és amennyiben az nem helyes, értesítik őt, így enyhítve a hátfájást.

Hogyan is segíthet egy intelligens öltözék a krónikus hátfájáson? A szakterület egyik neves tervezője, Jennifer Darmour most egy új koncepcióval állt elő, ami a Modwells nevet kapta. A Modwells intelligens ruha érzékelőinek köszönhetően tájékoztatja viselőjét bizonyos adatokról, így az mindig aktuális képet kaphat saját egészségérő. A ruhába épített érzékelők például figyelemmel követik viselőjük testtartását, és amennyiben az nem helyes, értesítik őt, így enyhítve a hátfájást.

Modwells_120130603-19838-18ykced.gallery

:image_71695

:image_71694
Modwells; kép: artefactgroup.com

Az intelligens textilekről szóló cikkünkben már szó volt arról, hogy a viselhető számítógépek forradalmasíthatják az orvostudományt: a szakemberek néhány ruhába épített érzékelőnek és internetkapcsolatnak köszönhetően ma már bárhonnan megfigyelhetik például betegeik vérnyomásának alakulását, ami vészhelyzet esetén lerövidítheti a segítségnyújtás idejét. De miért ne lehetne ezt a technológiát más, könnyebben enyhíthető betegségeknél használni, mint például a hátfájás? Vagy miért ne lehetne ezekkel egészségesebb életmódra ösztönözni az embereket?

Jennifer Darmour doktori dolgozata óta az intelligens textilekkel foglalkozik, készített már interaktív futócipőt nőknek, vagy például mozgásérzékelős ruhákat túlsúlyos gyerekeknek. Az utóbbi öltözék más-más hangokat ad ki az egyes mozdulatokra, ezzel ösztönözve mozgásra a túlsúlyos gyerekeket. Jennifer Darmour jelenleg az Artefactnál dolgozik, ahol a hátfájást enyhítő felsőt is kifejlesztette. A Modwells nem egy speciális eszköz, tehát sokféleképpen ösztönözheti még az embereket az egészséges életmódra, a rendszerrel például a folyadékpótlás és a cukorbetegség is figyelemmel követhető lehet.

divat, egészség, intelligens textilek, elektronika Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317