Logomain

Iroda kékben, fehérben

By Ongrádi Melinda 2011. február 10. 14:53

szerk at hg dot hu

Anita_iroda_120130603-19838-1b28qql.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_eloter_120130603-19838-1vost3j.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_porcelanok20130603-19838-1myv87c.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_konyha20130603-19838-9qrs2l.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_320130603-19838-ptanjv.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_420130603-19838-14bqi6a.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_620130603-19838-7u95aj.gallery

Iroda Csorba Anita

Anita_iroda_220130603-19838-15ohich.gallery

Iroda Csorba Anita

Iroda_elotte_galerianyito20130603-19838-gpkcip.gallery

Ilyen volt előtte...

Iroda_elotte_1_120130603-19838-1hjjhwr.gallery

Ilyen volt előtte...

Iroda_elotte_220130603-19838-k0ntl7.gallery

Ilyen volt előtte...

Iroda_elotte_320130603-19838-1007io.gallery

Ilyen volt előtte...

Iroda_elotte_420130603-19838-19o50xi.gallery

Ilyen volt előtte...

Sötét belvárosi lakásból tágas iroda? Történetünk főhőse egy 49 négyzetméteres lakás és egy építész-lakberendező.

Sötét, belső udvari belvárosi lakás – tágas, kényelmes, világos iroda: látszólag egymásnak nagyon ellentmondó fogalmak. Azonban mint példánk is szemlélteti, ötvözni a kettőt nem lehetetlen, csak jó sok kreativitás, odafigyelés szükséges hozzá, és az, hogy képesek legyünk elszakadni a hétköznapi megoldásoktól. Történetünk főhőse egy 49 négyzetméteres lakás és egy építészmérnök-lakberendező, Csorba Anita.

A végeredmény: elegáns irodává avanzsált lakás, amelyben hét munkaállomás és egy tárgyaló is kényelmesen elfér, finom és igényes részletmegoldások, egy fehér boltozatos szobabelső, és - felteendő az i-re a pontot - néhány falra festett nyírfatörzs.

„Az eredetileg lakásként funkcionáló ingatlan teljes körű felújításon esett át. Megvásárlásánál a megrendelőnek fontos szempont volt, hogy a 4-6-os villamos vonalán legyen, jól megközelíthető helyen” – meséli a tervező. „Célkitűzés volt az öt fix és két eseti munkaállomás, illetve egy szeparált tárgyaló kialakítása. Szempont volt, hogy a munkatársak könnyen tudjanak kommunikálni egymással, illetve (mivel egy lakáskezelő cég irodájáról van szó) az, hogy a sok mappa, amit nap mint nap használnak, kéznél legyen. Egy jóval nagyobb irodából költöztek kisebbe, a négyzetméterszám mennyiségi csökkenését kompenzálni szerették volna minőségibb anyagokkal, elegáns megjelenéssel és ötletes részletekkel.”

A felújítás alatt minden burkolatot kicseréltek, és átalakították a teljes fűtésrendszert. A felmérés során rejtett kincs került napvilágra: kiderült, hogy a rabichálós álmennyezet felett boltozat rejtőzik. Annak kibontása után az irodatér annyival tágasabb, szellősebb lett, hogy nem volt kétséges: ott akár hét ember is kényelmesen, jó komfortérzettel dolgozhat majd.

A kivitelezés különösebb zökkenők nélkül zajlott, bár pár érdekesebb momentum azért adódott – ilyen volt például, amikor egyszer csak egy 50 centiméteres lyukon le lehetett látni a pincébe…Ami a rendelkezésre álló keretet illeti: „a megrendelőnek volt egy közepesen szűk költségvetése, amelyet aztán egy kicsit bővített, mert elfogadta, hogy minőségi és elegáns irodateret nem lehet fillérekből kihozni. Mégis azt gondolom, sok minden nem csak az anyagiakon múlt - például olyan fontos részletek, mint a 15 cm magas parkettaszegély, vagy a két tekercs minőségi tapéta, illetve a bordűrlécek használata nem jelentett nagy többletkiadást, de a végső hangulathoz nagyban hozzátett” fejti ki Csorba Anita.

A funkciók elrendezése az adottságok maximális kihasználásának jegyében alakult ki: az előtér egy váróra és egy minikonyhára tagolódik. Maga az iroda egy dolgozószobából és egy tárgyalóból áll. A kibontott boltozat némi fejtörés után szabadon maradt, a téglákra csak szálló por elleni kezelés és fehér festés került. A fehér egyébként is meghatározó a belső térben, ami tudatos döntés volt. „A lakás belső udvari és meglehetősen sötét, ezért is ragaszkodtam végig a fehér falakhoz és a fehér padlóburkolathoz” indokolja a tervező.

Az előtér burkolatának kiválasztása sok fejtörésbe került, végül a jó minőségű laminált parkettához megszólalásig hasonlító, elemes PVC-burkolatra esett a választás. Persze ne az elmúlt évtizedekben alkalmazott PVC-burkolatokra gondoljunk – ennek a típusnak már semmi köze a régről unalomig ismert, felpöndörödött szélű padlóburkolatra. Az előszobába helytakarékos síklapradiátorok kerültek. Az összhatás szempontjából meghatározó fontosságú elem a két tekercs különleges tapéta „A kékes-okkeres pixeles mintájú a spanyol Tres Tintas gyártmánya, a konyhába és a mosdóba felkerült viniltapéta óarany színe, színjátszósága, modern, geometrikus mintája pedig a Hookedonwalls designereit dicséri. A hangulatot igazi antik porcelánok árnyalják. A székeket az előző irodából hozták át, az asztalokat lapszabászatban vágták le, illetve IKEA-polcelemeket használtunk még fel. A lámpák megoldását külön kiemelném, mert a jó formájú IKEA lámpáknak az egymás után sorolása nagyon stílusos lett, és minimális költsége volt” – sorolja Csorba Anita.

A tervezőnő már igencsak rutinosnak mondható a lakásátalakítások és -felújítások terén. Miután elvégezte a Műegyetem Építészmérnöki Karát, az elmúlt hat évben közel 50 lakást rendezett be és tízet újított fel. Az aktuális hazai és külföldi trendek terén naprakésznek mondható, hiszen naponta frissített blogot vezet, amelynek fő profilja a kreatív lakberendezés sok csináld magad ötlettel; „általa rengeteg új dologra figyeltem fel, szinte egy új világ nyílt ki előttem, még jobban, mintha egy iskolába járnék. Követem a legfrissebb trendeket, irányvonalakat, észreveszem az új lehetőségeket. Ennek az „iskolának” a behatása alatt készítettem el az iroda terveit, és a végeredménnyel elégedett vagyok: fiatalos, elegáns, és különleges, mégsem különc és túltervezett tér született." Bár a válság miatt mostanában kevesebb ilyen jellegű felkérést kap, reménykedik benne, hogy lassan újra fellendül ez a terület is.

„Célkitűzésem, hogy a felkéréseket mindig ilyen komplex módon tudjam megoldani, és nagyon fontos, hogy máskor is így legyen, ahogy ebben az esetben: vagyis hogy az utolsó fogantyúig beleszólhattam a kialakításba, és az aztán aszerint is valósult meg. Nagyon könnyű az utolsó simításoknál elcsúszni egy banánhéjon. Kell egy bölcs megrendelő, aki tudja, hogy megbízhat a belsőépítészében, és nem akarja helyette például az előszobaszőnyeget kiválasztani, meg a művirágot a fogadótérbe, mert el tudja fogadni, hogy ez egy ugyanolyan komoly szakma, mint amit ő csinál.”

lakberendezés, magazin, belsőépítészet, iroda, lakás átalakítása irodává, csorba anita Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317