Logomain

A divatban is szeretjük az animációt

By Séllei Lilla 2011. február 7. 08:39

szerk at hg dot hu

Fvf_kozonsegnyertesek_50020130603-19838-ff7kig.gallery

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_500

Fvf_kozonsegnyertesek_2_50020130603-19838-1px6ydh.gallery

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_500

Fvf_kozonsegnyertesek_24020130603-19838-ag76yv.gallery

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_240

Fvf_kozonsegnyertesek_3_50020130603-19838-743q9a.gallery

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_500

Fvf_kozonsegnyertesek_2_24020130603-19838-1ucryhf.gallery

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_240

A közönség Vörös Gyöngyi és Illés István diplomamunkának készült videóját választotta Magyarország legjobb divatvideójának.

A hat hetes közönségszavazás eredményeképpen Vörös Gyöngyi és Illés István videója, a Phase Dress bizonyult a Fashion Video Festival legjobbjának. A páros sikere annak is bizonyítéka, hogy két különböző művészeti területről jövő ember kitűnően kiegészítheti egymást: Gyöngyi akár betonszínű textilt is talál, ha István vizsgafilmjéhez az kell, István pedig akár egy teljes napig filmez egyetlen egy futópadon gyalogló modellt Gyöngyi diplomájához. A múlt pénteken a ShowroomR9-ben megrendezett ünnepélyes díjátadó előtt, egy romkocsmában ültünk le beszélgetni a frissdiplomás nyertesekkel.

:image_71343
Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai; fotó: Koleszár Adél

A győztes film sok pályázó alkotással ellentétben nem kifejezetten a Fashion Video Festivalra készült, de az esemény pont kapóra jött Gyöngyinek és Istvánnak, hogy élesben is megmérettessék és bemutassák közös filmjüket. "Sokáig gondolkodtunk, hogy benevezzünk-e, hiszen most rendezték meg először a fesztivált, nem tudtunk róla semmit... Végül az utolsó pillanatban úgy döntöttünk, hogy miért ne mutatnánk be a filmet pont egy olyan fórumon, ami erről szól" - mesélte hezitálásukról a MOME média szakán 2010-ben diplomázott Illés István.

Phase Dress - Vörös Gyöngyi, Illés István

A szerény páros az eredményre pedig egyáltalán nem számított. "Meglepődtünk, mikor kiderült az eredmény, bár a vége felé már sejthető volt, hiszen nem nagyon változott az állás. A díjnak és a szavazásnak köszönhetően még többen megismerték a nevünket, aminek nagyon örülünk" - mondta a textilen szintén tavaly végzett Vörös Gyöngyi, majd István vette át a szót: "Nagyon örülünk az elismerésnek, de az ilyen jellegű videók készítését biztos, hogy e nélkül is folytattuk volna."

A kollekció

A Phase Dress videó a tavaly diplomázott Gyöngyi zárómunkájához készült. Az akkor még animációs fázisruha névre keresztelt változó öltözékek egyszerű geometrikus formákból és több méternyi zsinórból öltöttek formát. "Kicsit szabadabban szerettem volna kezelni a diplomamunka kérdését, nem szerettem volna valami olyat csinálni, amibe mindent belesűrítek, amit az előző években tanultam. Sokkal inkább valami olyat akartam alkotni, amivel tanulhatok, amit élvezek, ami újdonság."

:image_71344
Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai; fotó: Koleszár Adél

Mivel Gyöngyi még így is több mindent szeretett volna belecsempészni a munkájába, ezért alap volt az alakíthatóság - aztán az elkezdett önálló életet élni. A vízlepergető anyagból varrott ruhák attól függően, hogy a zsinórok közül hány darab és mennyire van meghúzva, más-más alakot öltöttek. "Volt egy korábbi munkám, ami ehhez hasonlított, csak abban az esetben háromszögekkel dolgoztam. A diploma esetében mindegyik ruha egy egyszerű téglalapból indul ki, amelyeket aztán hengerré varrtam össze."

Az animáció

Nem elvárás egy textiles diplomavédésen videóval vagy animációs filmmel előállni. Bár Gyöngyiék kezdettől fogva tudták, hogy mozgóképben tudják legjobban visszaadni a ruhákban rejlő lehetőségeket, nem feltétlenül animációban gondolkodtak. A rajzos technika ötlete onnan jött, hogy Gyöngyi nagyon szereti a tervezésnek azon részét, amikor a rajzok, a grafikák készülnek. "Egy videóban sokkal egyszerűbb volt a fázisokat bemutatni, hiszen egy-egy fázis beállítása 10 percbe is beletelhet. Már a forgatás előtt kitaláltam, hogy mi lesz a végső fázis, úgy gondoltam, hogy sokkal egyszerűbb, ha a legkisebb fázisból engedem kifelé a ruhákat, mintha fordítva haladnánk" - mesélte Gyöngyi.

:image_71347
Így készült a Phase Dress

Bár a külső szemlélőnek nem feltétlenül derül ki, de a videó, a kollekcióban található hat ruha kiterített szabásmintájával indul, a kiterített téglalapok hátulján lévő merőleges pántok alkotják a kijelzőt.

A megrajzolt modellt a felvételek alatt egy tetőtől talpig kék overallba bújtatott lány formálta meg. "A modell egy festő szakos barátnőm, ő volt az, aki bevállalta ezt az egész napos gyaloglást. A ruhák alatt látható kék feszülős kezeslábast is én varrtam, azt azért kellett viselnie, hogy könnyen eltüntethető legyen majd a képről. Ezeket az instrukciókat mind Istvántól kaptam" - avat be a közös munka kulisszatitkaiba Gyöngyi, majd a filmes pontosít: "Fontos volt az is, hogy az ember és a háttér leválasztható legyen, ezért használtunk kék ruhát (bluebox) és zöld hátteret (greenbox)."

A felvétel során a modell egy futópadon sétált, aminek az volt az előnye, hogy nem kellett a kamerát sínen mozgatni. A felvételeket egy digitális tükörreflexes fényképezővel rögzítették, azt is állítva, hogy minél több pixelt ki tudjanak használni, de más titkokat is sikerült megtudnunk Istvántól: "Nem azt néztük, hogy hány másodpercet, percet veszünk fel egy ruhában, hanem hogy hányat lép a modell és hogy melyik lába van elől. Ez a vágás és az utólag beillesztett animált karakter miatt volt fontos."

Track32 - Illés István

A párosnak nem ez volt az egyetlen közös munkája, hiszen szintén 2010-ben Gyöngyi segédkezett István diplomamunkájának elkészítésénél is. A textil szakos lány leginkább a stylingból vette ki a részét, valamint szokatlan problémákat is orvosolnia kellett: "A rutinpályán, ahol István filmjét forgattuk, voltak sávválasztó vonalak, csak éppen rossz helyen. Nekem ebben a projektben az volt a textiles kihívás, hogy találjak olyan anyagot, ami beleolvad a betonba, és így eltünteti a nem kívánatos vonalakat."

Illés István diplomamunkájához készült werk film itt látható, az alkotópáros készülő honlapja pedig itt található. Még több kép a díjátadóról a hg.hu Facebook oldalán!

divat, szavazás, interjú, magyar divat, divatvideó, fashion videó, fashion video Icon_print

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_500

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_500

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_240

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_500

Vörös Gyöngyi és Illés István a Fashion Video Festival közönségdíjasai_240

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317